Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin83 » 30.06.2013 15:55

Jechałem z Orasje (granica z Cro) przez Tuzlę, Sarajewo i Trebinje do Cavtatu. Trasa piękna, ale drugi raz wybiorę się autostradą przez Chorwację. Jechaliśmy chyba 7 godzin przez Bośnię.

Zaraz po przekroczeniu granicy w Orasje były 2 stacje. Jedna duża sieciówka i chyba kilkadziesiąt metrów za nią była malutka stacja z trochę tańszym gazem, ale już byłem zatankowany.
Nie mam adresów kolejnych stacji, bo dostawałem tylko potwierdzenia płatności kartą, bez rachunku. Trochę stacji ominąłem, bo robiłem 120 km i zaczynałem się rozglądać za następną, żeby się nie obudzić z ręką w nocniku (na jednym baku robię 220 - 240 km).

Pamiętam, że na pewno tankowałem się w okolicy Trebinje i potem jak jechałem z Cavtatu do Trogiru na tym krótkim kawałku Bośniackiego wybrzeża (nie akceptowali karty i musiałem iść 60 m do bankomatu).

Stronka mylpg.eu w tej chwili podaje że w Bośni jest 21 stacji z gazem, ale jeszcze miesiąc temu pokazywała ich tylko 5 i stąd miałem sporo obaw, na szczęście niepotrzebnych. Trzeba tylko się rozglądać na trasie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.06.2013 18:06

Marcin83 napisał(a):Jechałem z Orasje (granica z Cro) przez Tuzlę, Sarajewo i Trebinje do Cavtatu. Trasa piękna, ale drugi raz wybiorę się autostradą przez Chorwację. Jechaliśmy chyba 7 godzin przez Bośnię.

O, moja trasa na przyszły tydzień (prawie :D ).

Czy na obwodnicy Sarajeva są jakieś stacje z LPG? Ewentualnie gdzieś na odcinku Semizovac - Olovo?
Marcin83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin83 » 01.07.2013 10:54

Poza granicą z Chorwację (Orassje) i Trebinje, to nie pamietam gdzie dokładnie się tankowałem w Bośni, ale nie było z tym problemu (sporo stacji).

Raul, odnośnie Twojej PW, to niestety jako nowy nie mogę pisać prywatnych wiadomości, więc odpiszę w tym wątku. Mam nadzieje, że to jest OK.

1. Jak jest z dostępnością kwater w ciemno? Jakie ceny?
Jak tam przyjechałem 18 czerwca, to nie było absolutnie żadnego problemu. Wzięliśmy pierwszą z brzegu kwaterę przy Poluganje (https://maps.google.pl/maps?q=42.582853,18.233432&num=1&t=h&z=19&vpsrc=6&vps=1&gl=pl). Cena wyniosła 50 EUR za mieszkanie 2 pokojowe z kuchnią i łazienką + 5 EUR za klimę (tylko w kuchni).
2. Czy wieczorami dużo tam się dzieje na promenadzie i na półwyspie? (Lubimy spacery do późna)
Specjalnie tam nie przebywałem (jeden lub dwa wieczory), ale kręciło się tam sporo ludzi.
3. Czy jest więcej plaż żwirkowych, czy tylko te przy hotelach na północy?
I tutaj tez Ci nie pomogę, bo plazowałem tylko koło hotelu Iberostar Albatros, bo było blisko. Plaża to beton + kamienie, ale jakieś 2 metry od linii brzegu był już piasek na dnie. Poza tym dno bardzo łagodnie opadało. Szwagier obszedł cały Cavtat i stwierdził, że ta "nasza" plaża jest najgorsza (użył innych słów), ale ciągle było tam najbliżej :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2013 00:28

Marcin83 - dzięki za informacje i proszę innych użytkowników o wyrozumiałość za mały OT - myślę, że usprawiedliwiony :D :D
Wieża
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wieża » 02.07.2013 22:01

2 lata temu jechałem z Lublina przez Barwinek, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt, i dalej M7 w kierunku Letenye, Zagrzebia i Splitu. Na pierwszej stacji na Węgrzech był gaz i uszkodzone liczydło w dystrybutorze - zatankowałem do pełna 37 litrów, a liczydło pokazało 22 litry :D
Na Węgrzech gaz był na o drugiej stacji i zauważyłem pewną prawidłowość - jeżeli na znaku informującym o stacji paliw jest też żółty dystrybutor, to będzie gaz; inna sprawa, że cena jaką podał Marcin83, szokuje ! Muszę dobrze rozplanować tankowania :roll:

pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2013 22:47

Wieża - bo na Węgrzech się nie tankuje! Tam od dawna ceny są delikatnie mówiąc bandyckie.

Taniej wyjdzie ci przejechać Węgry na beznynie z Polski (np. na Auchan po 5,28 zl) niż na węgierskim gazie
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2013 19:38

Podrożał LPG w Chorwacji. Na granicy w Rupie 5,11 Kuny na Krku 4,96 Kuny :papa:
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 05.07.2013 10:29

Tutaj macie pełna makę stacji LPG w Europie

http://www.mylpg.eu/stations/

Pozdrawiam
Irek
jasiek1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasiek1972 » 09.07.2013 18:32

Witam,
pierwszy raz wybieram się za granicę PL autem na LPG , i zastanawiam się czy w innych państwach też tankuje LPG obsługa stacji ?
Marcin83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin83 » 11.07.2013 14:27

jasiek1972 napisał(a):Witam,
pierwszy raz wybieram się za granicę PL autem na LPG , i zastanawiam się czy w innych państwach też tankuje LPG obsługa stacji ?

Mi za każdym razem tankowała obsługa (Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina i Czarnogóra).
jasiek1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasiek1972 » 11.07.2013 19:01

Marcin83 napisał(a):
jasiek1972 napisał(a):Witam,

Mi za każdym razem tankowała obsługa (Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina i Czarnogóra).

Dzięki , a z końcówkami do zaworu są problemy ? Bo w niektórych państwach mają inne końcówki do tankowania , a jak jest na Słowacji,Węgrzech i Chorwacji ?
st0ok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) st0ok » 11.07.2013 19:06

Uwaga na LPG dla osob tankujacych w nocnych godzinach w Czeskim Mikulovie. Niestety mialem tak wyliczony zbiornik zeby zatankowac wlasnie w tej miejscowosci, zeby niepotrzebnie nie ladowac w austri ( gaz ~0.94E/l)
Okazalo się, ze na SHELLU braklo Lpg, a stacja kilka km wczesniej jest czynna bodajzde 5-23, na szczescie mialem pelny zbiornik benzyny wiec objechalem austrie.

Dalej jakies problemy przy autostradzie w okolicach Mariboru na Slowenii (jechalismy na Istrie, wiec przez SLO autostradami) i musielismy zjechac do miasta, zeby dobic gazu, cena - ~0.74E/l, gorzej dobija niz w polsce, ok 5l mniej na zbiorniku

Kolejne tankowanie w Puli, cena ~4.9 KUNy / litr, slabo dobija bo ok 10l mniej niz w polsce na zbiorniku
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 11.07.2013 19:17

Uwaga!!! Jeśli tankujecie sami w Chorwacji na dystrybutorze jest duży okrągły zielony przycisk, który trzeba trzymać cały czas wciśnięty tankując aż do odbicia zaworu!!!! Jeśli nie przytrzymacie wleje wam tylko 9-10 litrów
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 11.07.2013 20:40

a na trasie Żylina i Bratysława oraz Bratysława Graz ile jest stacji z gazem?
będzie problem z zatankowaniem w nocy? chodzi mi o takie żeby nie zjeżdżać z autostrady
Ryba007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryba007 » 21.07.2013 12:10

Czy oprócz tej stacji za Kosicami zaraz przed granicą SK - H jest wcześniej jakaś całodobowa stacja z LPG? Czy ona jest 24/7? Boję się, że nie będzie gazu albo coś.
Myślałem, że jest na shellu (kilka km przed granicą) ale pytałem i nie ma. Wcześniej przy drodze również nie było. Slovnaft w Kosicach tylko do 24.00

Gdzie tam zatankować w nocy? Będę jechał od przejścia w Koniecznej na KRK. Pozostałe stacje mam opanowane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone