napisał(a) gitmar » 30.05.2013 23:02
Raul73 napisał(a):glonik21 napisał(a):Słyszałem ze gaz na Węgrzech jest drogi, ale może powiecie czy jest lpg na stacjach na autostradzie wzdłuż Balatonu.. ?? A mam drugie pytanko czy na drodze 64 na Słowacji między Nove Zamky a Komarno jest stacja Lpg która jest czynna w nocy i zapłacę na niej karta ?? Może jeszcze jedno czy na autostradzie chorwackiej zaraz za przejsciem w Letenye jest stacja z gazem czynna 24 h ??
Jeśli chodzi o trasę przez Nove Zamky i Komarno (ja tak jadę w tym roku), to mam wypisane następujące stacje z LPG:
- Nove Zamky - Slovnaft (przy wjeździe do miasta)
- Komarno - Real i Slovnaft (również przy wjeździe, przed mostem, jedna obok drugiej).
Z tego, co zauważyłem, to wszystkie całodobowe. Co do płatności kartą, nie jestem pewien, ale na większości Slovnaftów to raczej standard. Ja mam zamiar tankować na Slovnafcie w Komarnie - jeśli jedziesz później niż połowa lipca, to zamieszczę informację na forum.
Natomiast co do chorwackiej A4 - jest stacja LPG dopiero na węźle Cakovec. Ale jest na pewno całodobowa INA na starym przejściu Letenye-Gorican.
W tym roku wybieram się do Cro po raz piąty, ok.3 razy jeździłem przez Komarno właśnie. Na odcinku Nove Zamky-Komarno było ok.5-6 stacji z LPG. W 2010 roku tankowałem na Shellu przy wjeździe do Nove Zamky, ale kojarzę też Slovnaft czy inne stacje już w Komarnie. Nie każda była czynna w nocy (ja w nocy tankowałem na Shellu). Z powrotem (w 2010) tankowałem na stacji Jurki w połowie drogi między tymi dwiema miejscowościami na jakiejś wiosce. Jest to stacja 24h. W zeszłym roku (2012) też tam tankowałem wracając z Cro ok.3 nad ranem. Zwykle jest pusto i trzeba budzić pracownika stacji pukając w szybę by uruchomił dystrybutor. Potem rękawice zakładać i tankować samemu. Strasznie jęczała pompa w dystrybutorze LPG zarówno w 2010 jak i 2012
To co najbardziej utkwiło mi w pamięci to bucowaty i nieprzyjemny pracownik tejże stacji. Taki traf że na 3 wizyty natknąłem się na niego 2 razy. Szlag go trafił już w ogóle jak mu zapłaciłem bilonem w euro
A warto było tam zatankować z tego względu że było taniej o kilka centów (może nawet 10) niż na innych stacjach
Co do tankowania w HU - jestem zdecydowanie na NIE, już lepiej te kilka km przejechać na Pb z PL, będzie porównywalnie w kosztach, spokojniej dla zdrowia psychicznego i zdrowiej dla silnika
Pierwsza stacja z LPG INA jadąc autostradą od HU jest w Gorican (przejście graniczne). Cena też poza-autostradowa. Trzeba kierować się z autostrady na prawo przejściem granicznym dla ciężarówek. Dla nas to zawsze stały punkt odpoczynku w trasie
EDIT: sprawdziłem paragon z ubiegłego roku - stacja Jurki 24h, 947 01 Hurbanovo Komarnanska Cesta. Cena z sierpnia 2012 0.688euro/litr LPG.