Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 20.03.2013 21:30

a ja powiem wam może trochę nie a temat, że sprzedałem gazownię i kupiłem diesla 2 tygodnie temu i właśnie wszedłem na forum pierwszy raz od tego czasu i trafiłęm na ten temat i podobne , których byłem bywalcem i spadło mi z głowy wielki problem z ta cała kombinatoryka gazowa , którą uprawiałem przez ostatnie 4 lata

uff

tak jak przez te 4 ostatnie lata byłem zwolennikiem LPG i broniłem go jak lew z pełnym przekonaniem
tak teraz zrozumiałem dopiero że to zło konieczne do puki na wszystkich stacjach nie będzie LPG,a zasięg na jednym zbiorniku będzie mniejszy niż powiedzmy 600-800km
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2013 21:55

aldirgas-kilka lat temu jechałem do Cro przez Bratysławę i nie miałem problemu z tankowaniem LPG, było wtedy ok. 23, generalnie w Bratysławie trzeba zjechać z autostrady żeby wjechać na stację benzynową. Ja tankowałem zaraz po przejechaniu Dunaju po prawej stronie stacja OMV, ulica chyba Einstainowa, trudno nie trafić. Jak nie trafisz to szukaj również Shella
-Lepiej jechać na Mursko Sredisce i Cakovec, mniej kombinowania, ale z kolei na starym przejściu w Letenye masz LPG. Droga M70 to autostrada więc raczej płatna, więc zaczyna się kombinowanie. Ja jeżdżę przez Nagykanizsa, trochę dalej ale pewna droga (trzeba uważać żeby nie wjechać na utobanę, trzymaj się drogi nr. 7)
-W Cro przy autostradzie generalnie nie ma problemu z LPG (Plin po Chorwacku)
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 20.03.2013 22:09

szaki17- a w którym miejscu zjeżdżasz z 86 na Nagykanizsa? Jeszcze przed Szombathely na drogę 84 (kawałek) i dalej 74?

Właśnie znalazłem ten OMV i tam zaleję. Załadowanym autem powinienem zrobić około 400 w maksie do 450km, więc się zastanawiam czy jechać jechać przez Słowenię i w Sveti Kriz wjechać na autostradę i zalać w okolocach Zagrzebia. Wiesz czy tam jest coś po drodze z LPG?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.03.2013 22:32

algirdas napisał(a):Cześć, na początku się przywitam :)

#1 Jadąc w nocy przez Słowację są po drodze stacje, na których będę mógł zalać lpg? To, że są, to wiem, ale czy w nocy działające, ewentualnie późnym wieczorem :-) (np. Bratysława gdybym zamierzał tam tankować)

W Bratyslawie całodobowych stacji z LPG jest przynajmniej kilka - najbardziej znana to Zlate Piesky przy wjeździe od strony Żyliny, naprzeciwko lotniska - trudno nie zauważyć. Dalej też jest kilka - i nie trzeba koniecznie zjeżdżać z autostrady (ulica Einsteinova to jest właśnie autostrada D1 :D - a przy niej jest wspomniane wcześniej OMV) ! Natomiast Shell przy D1 nie ma gazu.

czy lepiej dobić się jeszcze w Bratysławie i przelecieć Węgry na luzaka?

Dokładnie tak!

Dalej nie pomogę, bo 86 nie jeżdżę. :papa:
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 21.03.2013 10:20

Wielkie dzięki za pomoc. Pozostaje tylko czekać i liczyć, że nie wydarzy się nic niespodziewanego, co mogłoby mi pokrzyżować plany :) Zdecydowaliśmy się jechać w ciemno, dużo się naczytałem, że nie ma problemu ze znalezieniem spania na miejscu, i że ceny też wtedy są korzystniejsze niż przy zaklepywaniu przez internet. Czy w tej sprawie możecie coś powiedzieć? Czy to już nie w tym miejscu takie pytania?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2013 12:16

algirdas napisał(a):szaki17- a w którym miejscu zjeżdżasz z 86 na Nagykanizsa? Jeszcze przed Szombathely na drogę 84 (kawałek) i dalej 74?

Właśnie znalazłem ten OMV i tam zaleję. Załadowanym autem powinienem zrobić około 400 w maksie do 450km, więc się zastanawiam czy jechać jechać przez Słowenię i w Sveti Kriz wjechać na autostradę i zalać w okolocach Zagrzebia. Wiesz czy tam jest coś po drodze z LPG?

Chyba tak jadę, ale jutro sprawdzę bo dzisiaj jestem po za domem, a co do jazdy przez Słowenię to weź pod uwagę to że, będziesz po całonocnej podróży i jazda lokalnymi drogami wymaga większego skupienia niż jazda główną (międzynarodową) drogą, przez Nagykanizsa.
Noclegi "brane" od ręki są tańsze niż te w internecie, ale też posiadają trochę mniejszy komfort (np.dostęp do plaży). Ale o tym czytaj tu
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.03.2013 14:35

algirdas napisał(a): dużo się naczytałem, że nie ma problemu ze znalezieniem spania na miejscu, i że ceny też wtedy są korzystniejsze niż przy zaklepywaniu przez internet.?

Potwierdzam! :D :D
jestok1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jestok1 » 06.04.2013 14:34

ja też potwierdzam (w krajach Austira/Słowacja/Włochy)...
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 06.04.2013 15:02

MarDomi napisał(a):Dzięki za pomoc, wygląda na to, że cena nieco niższa od tej w HR.

Witam. Uważajcie na stacje w Neum, przy płaceniu w euro lub w kunach pracownik stacji przelicza na kalkulatorze, wbija szybko jakieś cyfry i podaje sumę. Mnie przy zatankowaniu 35 litrów gazu tak przeliczył euro że w sumie zapłaciłem 10 euro więcej niż wynosiła należność, tak samo skosił znajomego. Słowem czysty zysk dla pracowników stacji do podziału. Teraz już tam nie będę tankował :!: :!: :!:
franek1115
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) franek1115 » 06.04.2013 16:01

Witajcie,

pierwszy raz na forum. W drugiej połowie sierpnia b.r. planuje swój pierwszy wyjazd do Chorwacji , dokładnie w rejony Starej Baśki ale myślę też o samym KrK bądź Punat. Ustalam obecnie wolne apartamenty :)
Podpowiedzcie mi bardzo proszę która droga będzie dla mniej najbardziej odpowiednia? Czechy, Austria, Słowenia?
Posiadam auto na LPG i przyznam, iż chciałbym na LPG dojechać i wrócić z wakacji :)
Pytanie czy rzeczywiście na Krk jest taki dramat z dostępnością LPG? O ile mnie wzrok nie myli na samej wyspie Krk znajduje się tylko jedna stacja LPG:
KRK-MALINSKA
Zidarići ulica 9
Zidarići

Przed wjazdem na wyspę natomiast mamy: Tifon BP KRALJEVICA JUG
Škabrlovo bb
51262 Kraljevica

Czy to rzeczywiście wszystko? :(
I ostatnie pytanie świeżasa, otóż które miejsce bardziej polecacie? Krk, Punat czy Baska?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
franek1115
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) franek1115 » 07.04.2013 14:58

Witajcie ponownie,

znalazłem następujące trasy. Sądzicie że będą ok.? W końcu decyduję się na PUNAT.

http://www.viamichelin.co.uk/web/Routes ... eConso=5.6

lub

http://mapa.nocowanie.pl/chorwacja/punat/dojazd/#

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.04.2013 15:16

franek1115 napisał(a):Witajcie ponownie,
znalazłem następujące trasy. Sądzicie że będą ok.? W końcu decyduję się na PUNAT.
http://www.viamichelin.co.uk/web/Routes ... eConso=5.6
lub
http://mapa.nocowanie.pl/chorwacja/punat/dojazd/#
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

dojazd-warszawa-cro-t36308.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.04.2013 16:52

Co do stacji LPG, to rzeczywiście, na Krku nie widziałem innych poza Malinską. Za to przed wjazdem na most są aż 4 stacje z LPG - po 2 w każdym kierunku.

Jesli chodzi o wybór miejsca - Punat to nie jst niestety najlepsza opcja. Miasteczko piękne, ze wspaniałą mariną, wąskimi uliczkami i fajnymi knajpkami, - tylko że normalnej plaży tam nie ma! Chyba, że nie przeszkadza wam jeżdżenie na plażę samochodem - wtedy jak najbardziej warta polecenia!

Krk duży, ruchliwy, nam się spodobał.

Baska - droga i zatłoczona, trudno znaleźć apartament w dobrej cenie. Na plus widoki.

A może Malinska? :wink:

Jeśli chodzi o trasę, to zdecydowanie polecam przez Słowenię: Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Rupa - Rijeka - Krk. Trasa łatwa, przyjemna, szybka, prawie cały czas autostrady, minimalnie tańsza od wersji przez Zagrzeb, no i mnóstwo do zwiedzania w Słowenii.
Ostatnio edytowano 08.04.2013 21:10 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.04.2013 17:23

Raul73 napisał(a):A może Malinska? :wink:

:idea: http://www.tz-malinska.hr/hr/plaze.html
Raul73
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.04.2013 17:39

pasażer napisał(a):
Raul73 napisał(a):A może Malinska? :wink:

:idea: http://www.tz-malinska.hr/hr/plaze.html

To tylko 3, a w Malinskiej jest aż 10 plaż! Małych, bo małych, ale gęsto :D :D

malinska.jpg

No,ale tu miało być o LPG, więc może wróćmy do właściwego tematu wątku :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone