Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 04.03.2013 09:24

Sylwetka&Gienuś napisał(a):
AleksandraPwlk napisał(a):Witam wszystkich na forum!
Również planuję podróż do Chorwacji na sierpień.
Jest więc cos takiego jak mapa stacji z LPG?

Podaj "emilka" lub napisz na mój w profilu to prześlę... lub szukaj tu :
lpg-na-trasie-czechy-austria-slowenia-chorwacja-t9948.html?hilit=LPG%20na%20trasie

:D

jak jest jakaś mapka to ja bym poprosił bo ten podany temat trochę długi :wink:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 06.03.2013 17:18

MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 13.03.2013 13:16

Na mapkach nie znalałem stacji z lpg w Neum, ale czy może ktoś z Was widział tam jakąś stację z gazem?
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 13.03.2013 17:23

Widział. Na jedynej chyba tam stacji jest lpg. Płatność tylko gotówką (sierpień 2012).
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 19.03.2013 16:15

Na tym krótkim Bośniackim odcinku jadąc do Durownika tankowałem LPG. Stacja 24H przy głównej drodze, faktycznie tylko gotówka. Czy to było Neum nie wiem.

Z linków jest jedna stacja w Neum:

http://www.gas-tankstellen.de/menu.php? ... anke=19928
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 19.03.2013 17:34

Dzięki za pomoc, wygląda na to, że cena nieco niższa od tej w HR.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 19.03.2013 17:41

Tylko miej na uwadze, że jeśli nie będziesz miał Bośniackiej waluty mogą mieć nie korzystny przelicznik walut obcych.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 19.03.2013 18:00

Mam zamiar odwiedzić Bośnie podczas jednodnodniowej wycieczki z HR, więc wymienię trochę na marki. :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.03.2013 19:38

eStefan napisał(a):Tylko miej na uwadze, że jeśli nie będziesz miał Bośniackiej waluty mogą mieć nie korzystny przelicznik walut obcych.

W BiH można spokojnie płacić w euro (prawie wszędzie). Przelicznika tej waluty nie mogą mieć niekorzystnego, bo jest on sztywny dla całego kraju i wynosi 1 euro = 1,96 marki konwertybilnej.

Więc nie bardzo opłaca się kupować te ich marki, bo co potem z nimi zrobisz? A euro wszędzie wykorzystasz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2013 19:46

Pamiętaj, że resztę dostaniesz w markach.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.03.2013 20:16

Bocian napisał(a):Pamiętaj, że resztę dostaniesz w markach.

To mnie zaskoczyłeś!
W Mostarze w kilku miejscach resztę wydawali w czym chciałem - sami pytali, czy chcę w euro, w markach czy w kunach. W Medjugorje płaciłem w euro i wydawali w euro bez pytania. Przez cały pobyt w Hercegowinie marek na oczy nie widziałem.

Nie wiem, może to tylko w Hercegowinie. Może np. w Republice Serbskiej jest inaczej.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 19.03.2013 20:56

Czyli nie wymieniać na marki 8O . W takim razie poczekam i sprawdzę jak będzie na miejscu. Będę przejeżdżał przez BiH od Metkovic do Trebinje, sprawdzę na tamtych stacjach jak wydają 8)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 20.03.2013 08:35

ravel napisał(a):
Sylwetka&Gienuś napisał(a):
AleksandraPwlk napisał(a):Witam wszystkich na forum!
Również planuję podróż do Chorwacji na sierpień.
Jest więc cos takiego jak mapa stacji z LPG?

Podaj "emilka" lub napisz na mój w profilu to prześlę... lub szukaj tu :
lpg-na-trasie-czechy-austria-slowenia-chorwacja-t9948.html?hilit=LPG%20na%20trasie

:D

jak jest jakaś mapka to ja bym poprosił bo ten podany temat trochę długi :wink:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Również ja poproszę namiary :)adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 20.03.2013 19:04

Cześć, na początku się przywitam :)

W sierpniu mam zamiar wystartować do Breli, Chorwacja pierwszy raz.
Start przewidziany na godzinę ok 17-18 z Częstochowy. Planuję jechać przez Słowację (na Bratysławę), Węgry drogą 86 i tu już pojawiają się pytania:

#1 Jadąc w nocy przez Słowację są po drodze stacje, na których będę mógł zalać lpg? To, że są, to wiem, ale czy w nocy działające, ewentualnie późnym wieczorem :-) (np. Bratysława gdybym zamierzał tam tankować)

#2 Czy tankować gaz u bratanków (ponoć drogi i czy da się w nocy), czy lepiej dobić się jeszcze w Bratysławie i przelecieć Węgry na luzaka? Bo tankując w Cieszynie 38l gazu powinienem przejechać 400-450km i to wystarczy do Szombathely (i czy tam jest stacja działająca w nocy z lpg?)

#3 Czy wjeżdżać na Słowenię przez Redics i omijając płatną autostradę przez Dolga Vas i Lendavę jechać na Mursko Sredisce? Czy może jechać wzdłuż granicy drogą M70 do węzła z M7 i na granicę (ale czy ta droga jest płatna - bo pojawiają się sprzeczne informacje i już zgłupiałem), lub przez stare przejście Lentye-Gorican?

#4 Jeśli zatankuję gaz w Bratysławie w nocy, to jadąc 86tką na Słowenię jak wyżej, przez Cakovec do węzła Sveti Kriz będę mógł się tam zalać na spokojnie, bo to jakieś 250 km tylko, albo na obwodnicy Zagrzebia?

Dużo pytań, ale głównie zastanawiam się nad tymi nocnymi tankowaniami, czy to Bratysława, czy Szombathely.

Bardzo proszę o rady doświadczonych wycieczkowiczów, którzy tak jak ja mają LPG i jeżdżą 86 do Cro.

Mam nadzieję, że nie namotałem zbytnio :)
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 20.03.2013 19:19

Ja jechałem przez Słowację od strony Rzeszowa, dotankowywałęm LPG w Koszycach i przejechałem całe Węgry autostradą bez tankowania. Tankowałem dopiero na starym przejściu Letenye- Gorican. Na Węgrzech nie tankowałem bo nie musiałem, starczyło gazu chociaż w planie miałem przejechać na benzynie gdyby zabrakło gazu, tan jest drogi gaz i szczerze powiem, że jakoś nie widziałem na stacjach LPG.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone