Cześć, na początku się przywitam
W sierpniu mam zamiar wystartować do Breli, Chorwacja pierwszy raz.
Start przewidziany na godzinę ok 17-18 z Częstochowy. Planuję jechać przez Słowację (na Bratysławę), Węgry drogą 86 i tu już pojawiają się pytania:
#1 Jadąc w nocy przez Słowację są po drodze stacje, na których będę mógł zalać lpg? To, że są, to wiem, ale czy w nocy działające, ewentualnie późnym wieczorem
(np. Bratysława gdybym zamierzał tam tankować)
#2 Czy tankować gaz u bratanków (ponoć drogi i czy da się w nocy), czy lepiej dobić się jeszcze w Bratysławie i przelecieć Węgry na luzaka? Bo tankując w Cieszynie 38l gazu powinienem przejechać 400-450km i to wystarczy do Szombathely (i czy tam jest stacja działająca w nocy z lpg?)
#3 Czy wjeżdżać na Słowenię przez Redics i omijając płatną autostradę przez Dolga Vas i Lendavę jechać na Mursko Sredisce? Czy może jechać wzdłuż granicy drogą M70 do węzła z M7 i na granicę (ale czy ta droga jest płatna - bo pojawiają się sprzeczne informacje i już zgłupiałem), lub przez stare przejście Lentye-Gorican?
#4 Jeśli zatankuję gaz w Bratysławie w nocy, to jadąc 86tką na Słowenię jak wyżej, przez Cakovec do węzła Sveti Kriz będę mógł się tam zalać na spokojnie, bo to jakieś 250 km tylko, albo na obwodnicy Zagrzebia?
Dużo pytań, ale głównie zastanawiam się nad tymi nocnymi tankowaniami, czy to Bratysława, czy Szombathely.
Bardzo proszę o rady doświadczonych wycieczkowiczów, którzy tak jak ja mają LPG i jeżdżą 86 do Cro.
Mam nadzieję, że nie namotałem zbytnio