Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.07.2012 00:44

Bartek_TG napisał(a):A gdzie przekraczałeś granicę Słowacko-Węgierską? Tez mam problem małego zbiornika i myślałem, żeby zalać cały w Słowacji, po ok 100km tankować drogiego gazu u Madziarów i do granicy :)

Ja chcę przekroczyć granicę w Sahy i gdzieś przed tą granicą tankować

Przy węgierskiej cenie LPG 3,76zł to chyba nie za bardzo się opłaca tankować? Nie lepiej zalać gdzieś w Polsce dobrej a taniej benzyny? Mnie np. na moim samochodzie przy cenie PB 5,60zł (bardzo realna) wychodzi różnica ok. 2-3 zł na 100 km
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 03.07.2012 06:40

Raul73 napisał(a):
Bartek_TG napisał(a):A gdzie przekraczałeś granicę Słowacko-Węgierską? Tez mam problem małego zbiornika i myślałem, żeby zalać cały w Słowacji, po ok 100km tankować drogiego gazu u Madziarów i do granicy :)

Przy węgierskiej cenie LPG 3,76zł to chyba nie za bardzo się opłaca tankować? Nie lepiej zalać gdzieś w Polsce dobrej a taniej benzyny? Mnie np. na moim samochodzie przy cenie PB 5,60zł (bardzo realna) wychodzi różnica ok. 2-3 zł na 100 km

Cena którą podałeś to cena LPG już na Węgrzech?
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 03.07.2012 07:29

Warto niektóre miejsca zapamiętać.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.07.2012 09:44

Bartek_TG napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Tak - tam zawsze są takie drogie paliwa!
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 03.07.2012 12:15

Raul73 napisał(a):
Bartek_TG napisał(a):
Raul73 napisał(a):

A pamiętasz gdzie przed granicą (jeszcze na Słowacji) jest stacja z LPG? tak, żeby jak najbliżej granicy zatankować? aha można normalnie za takie tankowanie płacić kartą, czy muszę mieć ze sobą gotówkę
firefoks
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) firefoks » 03.07.2012 12:57

Też mam pytanie w jakiej miejscowości na Słowacji przed Węgrami jest ostatnia stacja LPG? I analogicznie w drodze powrotnej, w jakiej miejscowości na Chorwacji przed Węgrami jest LPG?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.07.2012 13:20

W zeszłym roku:
Cakovec, Bratysława zjazd 100 m z głównej (do 22)
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 04.07.2012 10:23

Bartek_TG napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Bartek_TG napisał(a):
Raul73 napisał(a):

A pamiętasz gdzie przed granicą (jeszcze na Słowacji) jest stacja z LPG? tak, żeby jak najbliżej granicy zatankować? aha można normalnie za takie tankowanie płacić kartą, czy muszę mieć ze sobą gotówkę

Rok temu tankowałem właśnie w miejscowości Sahy, tuż przed dawnym przejściem granicznym na Shell'u. Stacja 24h więc luz. Płatność i kartą i gotówką. W zeszłym roku cena 0.71 euro, w tym pewnie podobnie.
Jadąc z powrotem przez Węgry, Słowację zatankuj na przejściu granicznym Gorican-Letenye tam masz stację INA z LPG tylko musisz zjechać wcześniej kierując się na przejście graniczne dla ciężarówek. Jak wracasz przez Budapeszt - Sahy znowu trafiasz na Shella, jest to dystans (od stacji do stacji ok.350km).
Swoją drogą jak będę jechał w tym roku to i tak zaleję Pb w Polsce ok.30l więcej i jak zabraknie na Węgrzech to dla zasady tam nie zatankuję, lecz pojadę na Pb - przynajmniej dla silnika zdrowiej :lol:

Z pozytywnych informacji to LPG w tym tygodniu staniał w Chorwacji, narazie poza autostradami i cena wynosi 4.36 KN, prawie tyle co 2 lata temu i jest to niższa cena niż w Polsce :arrow: http://ina.hr/default.aspx?id=306
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.07.2012 14:02

Bartek_TG napisał(a):

Ja zawsze tankuję na Bratislava Zlate Piesky - przy wjeździe do Bratysławy, wielka stacja, trudno nie zauważyć. Po drugiej stronie też - to na powrót. Po jednej jest Slovnaft, po drugiej OMV. Zawsze można płacić kartą.
Ostatnio edytowano 04.07.2012 21:32 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 04.07.2012 19:27

Raul73 napisał(a):Ja zawsz etamuję na Bratislava Zlate Piesky - przy wjeździe do Bratysławy, wielka stacja, trudno nie zauważyć. Po drugiej stronie też - to na powrót. Po jednej jest Slovnaft, po drugiej OMV. Zawsze można płacić kartą.

Masz na myśli wjazd do Bratysławy z D1 czy D2?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.07.2012 21:33

Miken77 napisał(a):

D1 od strony Żyliny. Przy wjeździe do Bratysławy przy lotnisku. Z D2 to masz dużą stację na rozjeździe w Jarovcach.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.07.2012 22:01

Raul73 napisał(a):
Miken77 napisał(a):

...Z D2 to masz dużą stację na rozjeździe w Jarovcach.

Jeżeli tą samą mamy na mysli - to tam (przynajmniej do zeszłego roku) - nie było LPG.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 05.07.2012 07:24

Raul73 napisał(a):
Miken77 napisał(a):

D1 od strony Żyliny. Przy wjeździe do Bratysławy przy lotnisku. Z D2 to masz dużą stację na rozjeździe w Jarovcach.

Dzięki, przydatna dla mnie informacja, ponieważ będę jechał D1 od strony Żyliny
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.07.2012 11:45

romuald22 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Miken77 napisał(a):

...Z D2 to masz dużą stację na rozjeździe w Jarovcach.

Jeżeli tą samą mamy na mysli - to tam (przynajmniej do zeszłego roku) - nie było LPG.

Chyba tą samą, bo tam jest tylko ta wielka OMV po obu stronach.

Dobrze wiedzieć, że tam gazu nie ma, bo już się w ubiegłym roku przymierzałem do tankowania tam na powrocie, kiedy jechałem od Gyor na benzynie. Dzięki za info!

Co do stacji Zlate Piesky - trzeba pamiętać, że tam zawsze o północy jest półgodzinna przerwa i trzeba trochę poczekać na tankowanie.

Tak wygląda ta stacja od strony Żyliny:

Obrazek
firefoks
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) firefoks » 05.07.2012 14:45

Ale ja jadę przez Koszyce czyli od Rzeszowa. Kiedy ostatnia stacja przed Bratankami?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone