Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 20.07.2010 09:08

Dzięki koledzy.
Derec optymistycznie brzmi opis więc chyba będę zdany na intuicję ;)
Jackiller googlowa chyba nie do końca aktualna (zapewne twoja sprzed 2 lat). Na M7 to przy trasie widzę 1 stacje na początku Balatonu i to po lewej stronie wiec ewentualnie w powrotnej drodze się przyda.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 20.07.2010 09:26

Co do trasy od Budapesztu do granicy chorwackiej (przy Balatonie) to akurat z gazem jest krucho - jest na kilku stacjach MOL i AGIP (akurat bylem nad Balatonem 2-3dni).

Moja przygoda wyglądala jak co rok -jadąc na chorwacje-szukanie stacji z LPG. wtym roku zatrzymywalem się co pare KM i wiem jak to wygląda. 8)

Węgry to nie Slowacja gdzie LPG to nie problem. Na Trasie Budapeszt-Miszkolc-Slowacja to przy glownej trasie możemy zapomnieć o LPG. Jadąc z Budapesztu na Miszkolc -znalazlem stacje LPG - Avii- ale zjeżdzając 6km w bok glownej trasy
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 20.07.2010 09:54

Czyli nie tak różowo z gazem.
Do wyjazdu trochę czasu więc liczę jeszcze na wpisy którzy wrócą z wakacji.
Pozdrawiam i dla tych co jeszcze nie wyjechali udanych urlopów.
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 21.07.2010 18:38

Idzik napisał(a):Co do trasy od Budapesztu do granicy chorwackiej (przy Balatonie) to akurat z gazem jest krucho - jest na kilku stacjach MOL i AGIP (akurat bylem nad Balatonem 2-3dni).

Idzik nie strasz ludzi.
Jestem zupełnie innego zdania. Z Budapesztu do granicy z Cro jest ok 250 km., więc kilka stacji z gazem to w zupełności wystarczająco. Przecież nikt nie ma potrzeby tankowania gazu co 50 kim.

Idzik napisał(a):Węgry to nie Slowacja gdzie LPG to nie problem. Na Trasie Budapeszt-Miszkolc-Slowacja to przy glownej trasie możemy zapomnieć o LPG. Jadąc z Budapesztu na Miszkolc -znalazlem stacje LPG - Avii- ale zjeżdzając 6km w bok glownej trasy.

"Węgry to nie Słowacja" - tu masz rację, ale nie zgodzę się z Tobą, że na wymienionym przez Ciebie odcinku nie ma stacji z LPG, bo to nie prawda.
Ok 30 km. od granicy ze Słowacją w okolicach miejscowości Ensc i zaznaczam przy trasie, po prawej stronie (jadąc w kierunku Budapesztu) jest stacja MOL, na której zatankujesz gaz do woli. Zresztą jest to stacja, na której większość podróżujących zaopatruje się w winiety na węgierskie autostrady.
Z Encs do Budapesztu jest nieco ponad 200 km, więc nawet gdyby to buła jedyna na tym odcinku stacja z LPG, to tez nie widzę problemu bo do stolicy Węgier każdy spokojnie dojedzie.
wasek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasek » 29.07.2010 13:15

Witam !!
Niedlugo ruszam trasa Zwardoń-Zilina-Bratysława-Csorna-Szombathely-Kormend-Zalaegerszeg-Nagykanizsa-Letenye-Zagrzeb-Karlowac-Slujn-Gracac-Pag. Zamierzam zatankowac na full przed granicą Słowacka (butla 50 l- ok 350 km), następnie na maxa w Bratysławie ( doczytalem ze przed wjazdem jest po obu stronach jest dobrze oznaczona stacja). POzniej chcialbym zalac w Letenye (Mol LPG) i tu mam pytanie, czy ktos tam tankował ? czy jest ona czynna w nocy ?? Czy ma terminal ?? Jak nie to moze znacie jakas inna stacje czynna noca na trasie Kormend-Zalaegerszeg-Nagykanizsa ?? I najważniejsze pytanie czy jak ktos jechal ta trasa to czy placil karta ?? Jak tak to gdzie, bo najwyzej dostosuje sie wskazowek i zmienie troche rozklad tankowania :)
Następnie znalazlem stacje w Slunj ( czynna od 5-22 )tu pakuje znowu na full i jestem w Pagu a tam mam w Nowaliji stacje z LPG wiec jestem w domu :)
Pozdrawiam
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 29.07.2010 14:04

wasek napisał(a): POzniej chcialbym zalac w Letenye (Mol LPG) i tu mam pytanie, czy ktos tam tankował ? czy jest ona czynna w nocy ??

Czemu akurat w Letenye?
Przekrocz granicę starym przejściem Letenye/Gorican i tam zaraz za przejściem po chorwackiej stronie masz całodobową stację INA, na której bez problemu zapłacisz kartą, a cena jest też o wiele niższa niż na Węgrzech.

Na całej podanej prze Ciebie trasie najdroższy gaz masz właśnie na Węgrzech.
wasek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasek » 29.07.2010 15:45

Darec napisał(a):
wasek napisał(a): POzniej chcialbym zalac w Letenye (Mol LPG) i tu mam pytanie, czy ktos tam tankował ? czy jest ona czynna w nocy ??

Czemu akurat w Letenye?
Przekrocz granicę starym przejściem Letenye/Gorican i tam zaraz za przejściem po chorwackiej stronie masz całodobową stację INA, na której bez problemu zapłacisz kartą, a cena jest też o wiele niższa niż na Węgrzech.

Na całej podanej prze Ciebie trasie najdroższy gaz masz właśnie na Węgrzech.

no i dzieki , tak wlasnie zrobie ! moze mi sie uda przejechac wegry bez tankowania. Tankowales moze w slunj ?? nie wiesz czy maja tam mozliwosc placenia karta?
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 29.07.2010 16:05

W Slunj nie tankowałem więc niestety tu nie pomogę.

Zastanawiam się tylko czemu na Pag chcesz jechać przez Slunj. Przecież autostradą będzie i szybciej i wygodniej. Chyba, że chcecie zobaczyć Plitvice.
Jeśli nie Plitvice, to jechałbym cały czas autostradą a tam z gazem nie ma problemu.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.07.2010 16:25

Aktualne ceny z lipca 2010, które zapamiętałem:

Chorwacja - 4,45 KUN, jak zwykle cena prawie "urzędowa" :-)
Węgry - 195 HUF, czyli najdrożej, ok 3zł...
Grecja - 0,65-0,72 EUR
Słowacja - 0,47-0,54 EUR
Macedonia - 35 MKD
Serbia - 56 RSD
Bośnia i Hercegowina - nie pamiętam :-)
Czarnogóra - 0,57 - 0,65 EUR
Albania - 65-75 LEK

Nie jechałem ani kilometra na noPb - wszędzie udało się znaleźć stacje, raz łatwiej, raz trudniej....
wasek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasek » 29.07.2010 17:54

Darec napisał(a):W Slunj nie tankowałem więc niestety tu nie pomogę.

Zastanawiam się tylko czemu na Pag chcesz jechać przez Slunj. Przecież autostradą będzie i szybciej i wygodniej. Chyba, że chcecie zobaczyć Plitvice.
Jeśli nie Plitvice, to jechałbym cały czas autostradą a tam z gazem nie ma problemu.

dokladnie kolego Plitvice, chyba ze nie warto ich zwiedzać ??:)
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 29.07.2010 19:05

Plitvice???

Koniecznie!!! :D
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 29.07.2010 22:02

wasek napisał(a):Witam !!
następnie na maxa w Bratysławie ( doczytalem ze przed wjazdem jest po obu stronach jest dobrze oznaczona stacja)

Tu masz adresy stacji w Słowacji Wbij sobie w google-maps i zobacz które są po Twojej trasie, bo ja jechałem z Brna, więc nie pomogę za bardzo (nie ma sensu żebyś w Bratysławie robił cofkę w kierunku Brna).

Następnie znalazlem stacje w Slunj ( czynna od 5-22 )tu pakuje znowu na full i jestem w Pagu a tam mam w Nowaliji stacje z LPG wiec jestem w domu

Dokładnie w Novalji masz luzik.

Darec napisał(a):Plitvice???

Koniecznie!!! :D

Zależy w jakim układzie jedzie. Jak bez małego dziecka - to racja.
wasek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasek » 30.07.2010 05:56

jedziemy w 8 dorosłych osob, narazie jeszcze bez dzieci :)
karwafak
Autostopowicz
LPG na Chorwację

Nieprzeczytany postnapisał(a) karwafak » 04.08.2010 15:45

Witam Wszystkich
Wybieram się autem z LPG na CHR po trasie
Kraków- Chyżne - Zvolen-Sahy - Budapeszt - Letenye...
i mam pytanko, jak z płatnościami kartą, mam VISE. W Słowacji to mały problem bo i tak parę Euro będę miał, ale co z Węgrami i z CHR?
Dziękuję za odpowiedź.
karwafak
Autostopowicz
LPG na Chorwację

Nieprzeczytany postnapisał(a) karwafak » 04.08.2010 16:02

I co z winietkami?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone