Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 11.06.2010 08:56

sihwa napisał(a):Witajcie.
Zmroziła mnie informacja, że nie będzie można wjechać na prom z instalacją LPG. Czy jest to pewna informacja ? Mam już zapłaconą kwaterke na Korculi i to może być problem.

Kto Ci takich rzeczy naopowiadał???
Sami Chorwaci mają na dwóch wyspach (na razie znalazłem PAG i BRAĆ) stacje LPG więc i jak by się przemieszczali ???
Nikt się mnie nie pytał przy wjeździe na prom czy mam instalację LPG, zresztą w 306 korek mam w zderzaku więc go dobrze widać.
Teraz w Merivce mam lepiej schowany
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 11.06.2010 09:44

W takim razie jeszcze raz :)

Zwróćcie uwagę na datę tych postów - 1 kwietnia :D i nie dawajcie się wkręcać.

Pozdrawiam
sihwa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sihwa » 11.06.2010 11:31

:D Dzięki. Odetchnąłem z ulgą. Zapomniałem, że prima aprilis obowiązuje także na netowych forach a nie tylko w telewizji. Trzeba być czujnym a szczególnie z archiwalnymi postami.

Pozdrowienia z Beskidów
magda8867
Croentuzjasta
trasa przez Słowację/Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 16.06.2010 13:02

Za tydzień z hakiem wyjeżdzamy na Makarską, jedziemy na gazie. Trasa z Krakowa przez Chyżne, Budapeszt i dalej autostrada na południe.

czy mozecie mi napisać jak jest z gazem na tej trasie (lub nakierować na jakiś post, który to opisuje bo nie mogę znaleźć?). Podobno na Słowacji nie ma problemu, a jak jest dalej na Węgrzech? Czy musze zjeżdżac z głównej trasy czy zawsze znajdzie się coś przy głównej drodze?

Z góry dzieki za podpowiedzi :D
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 16.06.2010 14:14

Ja zawsze jadę tą trasą.

Tankuje w Chyżnem potem przed granicą z Węgrami kawałek przed Sahy ( w samej miejscowości w zeszłym roku była już zlikwidowana) nie znam niestety nazwy miejscowości.
Potem przejeżdżam całe Węgry bez tankowania ponieważ rzadko widać stacje LPG, kiedyś tankowałem w Becsehely, ale od czasu gdy jest autostrada i omija tę miejscowość to i ja nie szukam tam stacji. Dojeżdżam na oparach do granicy z Chorwacją i tu znów jak nie było autostrady tankowałem na stacji INA - Przejście graniczne HU/CRO Letenye / Gorican
(tu link do tematu poświęcony tej sprawie):

forum/viewtopic.php?p=542192&highlight=#542192

lecz teraz omija tę stacje i trzeba kombinować, bo następna stacja LPG (AutoPLIN) jest jak mi się wydaje dopiero daleko za Zagrzebiem lub trzeba zjeżdżać z autostrady na obwodnicy Zagrzebia co mi nie po drodze

Z uwagą będę śledzić rozwój tematu.
magda8867
Croentuzjasta
dzięki

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 17.06.2010 08:38

No właśnie, szukałam dużo odnośnie tankowania na tej trasie i jakoś wychodzi na to że rzeczywiscie stacji z LPG nie ma tak duzo po drodze :? . Dotakujemy też banzyny i będziemy w razie czego jechać na benzynie.

A tak z ciekawości ile czasu zajęła Wam trasa z Chyżne (chyba że z Krakowa też jechaliscie) do celu?

Ja jeszcze zastanawiam się jak najszybciej opuścić Kraków/Nową Hutę w sobotę koło 18? Bo którędy by nie jechać to jakieś remonty...
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 17.06.2010 10:08

Stacji na Węgrzech jest 100 albo więcej. Nie ma paniki. tu jest bardzo dobraq strona łącznie z umiejscowieniem stacji na mapie: http://www.gps-data-team.com/poi/hungar ... f_interest:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.06.2010 11:29

Mam pytanie .... bo jak jechałem poprzednio to nie miałem LPG w aucie.
1. Czy na tablicach przy autostradzie są informacje czy jest na stacji LPG ?
2. Czy tak też trzeba dzwonić po obsługę ?
Darus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darus » 17.06.2010 11:43

Nie wszędzie są informację czy jest gaz czy go nie ma. Trzeba zajeżdżać. Można dzwonić po obsługę ale też nie wszędzie, czasami trzeba po nią iść a czasami samemu nalać.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 17.06.2010 11:47

Tak są informacje o LPG , niema się czym stresować ile razy jechałem zawsze na gazie , choć muszę powiedzieć że przed laty to było trudno o LPG.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.06.2010 12:10

Dzięki,
LPG coraz bardziej jest popularne ze względu na cięgle rosnące ceny Etylinki i ON wiec i stacji więcej powstaje.

A odnośnie obsługi,
A można w ogóle samemu tankować ?
Darus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darus » 17.06.2010 12:15

Ja tankowałem samemu tylko w Słowenii i raz w Cro i kilka razy w Polsce ale w nocy.
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 17.06.2010 12:34

Bywa różnie.
Mnie się tylko w Niemczech zdarzyło, że musiałem tankować sam.
Ale na trasie do Cro przez Słowację i Węgry oraz w samej Chorwacji tankowała zawsze obsługa. Choć czasami odnosiłem wrażenie, że woleliby abym obsłużył się sam. :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.06.2010 12:50

Dzięki za info wszystkim :D
meru
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) meru » 20.06.2010 19:20

czy ktoś się orientuje jakie są najbardziej aktualne ceny gazu na Węgrzech i Chorwacji??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone