Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 09:49

Tomek W napisał(a):Czyli jak, jest sens kupować przejściówkę czy dać sobie spokój? Pozdrawiam!

Pytanie brzmi "czy jest sens?" Ucinając jałową dyskusję: jeśli chcesz jechać na urlop i po drodze martwić się czy aby na pewno trafisz na stację z właściwą końcówką to nie kupuj, a jak nie chcesz mieć tego zmartwienia i tankować na każdej stacji to zainwestuj w ten "ciężar" i zbytek.
Poza tym jak widzę kolega pytający jedzie ze Szczecina i ma nieco więcej drogi do pokonania po zachodniej stronie granicy niż kolega z małopolski więc tym bardziej namawiam do zakupu. Oby się nie przydała czego życzę.
Ostatnio edytowano 31.05.2010 09:53 przez freyu, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2010 09:52

freyu napisał(a):
Tomek W napisał(a):Czyli jak, jest sens kupować przejściówkę czy dać sobie spokój? Pozdrawiam!

Pytanie brzmi "czy jest sens?" Ucinając jałową dyskusję: jeśli chcesz jechać na urlop i po drodze martwić się czy aby na pewno trafisz na stację z właściwą końcówką to nie kupuj, a jak nie chcesz mieć tego zmartwienia i tankować na każdej stacji to zainwestuj w ten "ciężar" i zbytek.

Mam zupełnie odmienne zdanie - ale to moje zdanie.
Jadę zawsze bez przejściówki i też nie mam tego typu zmartwień.
Tak sobie myślę - komu bardziej zależy żebym zatankował...
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 09:56

No na pewno nie naszym zachodnim sąsiadom. Tak jak i nam pewnie nie zależy żeby oni u nas tankowali bo jakoś nie spotkałem się w PL z dystrybutorami z dwoma rodzajami końcówek. I jak widzę Niemców tankujących LPG w PL to zawsze mają problem właśnie z brakiem adapterów.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.05.2010 10:00

freyu napisał(a): jeśli chcesz jechać na urlop i po drodze martwić się czy aby na pewno trafisz na stację z właściwą końcówką to nie kupuj,

Ucinając dyskusję( jałową)....Chyba w tym roku nie pojadę..... :roll: Nie mam końcówki,a po co się mam.........martwić. :wink:

ok.Ty masz swoje zdanie-ja mam swoje.
Udanych wakacji koledze z północy życzę!!! :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 10:03

Jeździłem na "gazie" 6 lat w tym 4 razy byłem w Cro i nigdy nie potrzebowałem przejściówki, zresztą nawet jej nie miałem. :!:
Natomiast będąc w Cro widziałem na dystrybutorach leżące redukcje, pewnie dla Niemców bo to oni mając holenderskie instalacje potrzebują przejściówek w krajach gdzie montowane są instalacje włoskie.
Ostatnio edytowano 31.05.2010 10:20 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 31.05.2010 10:18

rok temu byłem po raz pierwszy w CRO :) w tym roku oczywiście też jadę :)
2 lata temu byliśmy w Bułgarii, ogólnie zawsze na LPG i nawet nie wiedziałem ,że są inne wejścia na gaz czasem :) teraz dopiero czytając ten temat się tego dowiedziałem- dzięki :)
Oczywiście w tym roku jadę w to samo miejsca, z gazem tylko był problem na Węgrzech ale to po prostu ok 40-50km jechałem na PB i tyle:)
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 10:25

Żeby była jasność: w Cro nie potrzeba oczywiście adaptera bo oni mają "nasze" końcówki. Chodzi o przejazd przez Niemcy i Austrię. Problemu ze stacjami z LPG nie ma, natomiast z końcówkami bywa różnie. Np ja w Austrii znalazłem po drodze jedną stację z LPG, gdzie akurat przydał się adapter. W DE także musiałem skorzystać ze swojego adaptera, ale może po prostu miałem takiego pecha. Nie mniej jednak adapter przydał się. Zważywszy na fakt jechania ponad 1000 km w jedną stronę po terenach gdzie jest z lpg i adapterami różnie, akurat ja nie ryzykowałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2010 10:42

W Niemczech czy Austrii mają na stacjach przejściówki do "naszych" instalacji tylko trzeba o nie poprosić i zostawić parę "ojro" kaucji, ale to przez naszych rodaków którzy wcześniej "zapominali" oddać przejściówkę :evil:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 31.05.2010 11:08

freyu napisał(a):No na pewno nie naszym zachodnim sąsiadom. Tak jak i nam pewnie nie zależy żeby oni u nas tankowali bo jakoś nie spotkałem się w PL z dystrybutorami z dwoma rodzajami końcówek. I jak widzę Niemców tankujących LPG w PL to zawsze mają problem właśnie z brakiem adapterów.

Ja natomiast spotkałem na autostradzie w Norymberdze w kierunku na południe stację, na której jest dystrybutor z dwoma końcówkami. Jedna jest "nasza" a druga niemiecka.

A tak to już nie przesadzajcie, że te kilka dkg. mosiądzu wam tak w schowku przeszkadza.

Kilka ładnych lat temu zakupiłem sobie adapter na Niemcy po to aby nie prosić się na stacjach. Dla polskiej rejestracji kaucja od 20 - 50 euro.
Trzy lata temu niedaleko Karlsruhe się przydał, bo 2 godziny wcześniej "nasi tu byli" i odjechali z pożyczoną jedyną końcówką ... w siną dal. :cry:
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 12:00

skywalker_01 napisał(a):
freyu napisał(a):No na pewno nie naszym zachodnim sąsiadom. Tak jak i nam pewnie nie zależy żeby oni u nas tankowali bo jakoś nie spotkałem się w PL z dystrybutorami z dwoma rodzajami końcówek. I jak widzę Niemców tankujących LPG w PL to zawsze mają problem właśnie z brakiem adapterów.

Ja natomiast spotkałem na autostradzie w Norymberdze w kierunku na południe stację, na której jest dystrybutor z dwoma końcówkami. Jedna jest "nasza" a druga niemiecka.

A tak to już nie przesadzajcie, że te kilka dkg. mosiądzu wam tak w schowku przeszkadza.

Kilka ładnych lat temu zakupiłem sobie adapter na Niemcy po to aby nie prosić się na stacjach. Dla polskiej rejestracji kaucja od 20 - 50 euro.
Trzy lata temu niedaleko Karlsruhe się przydał, bo 2 godziny wcześniej "nasi tu byli" i odjechali z pożyczoną jedyną końcówką ... w siną dal. :cry:

No i o to właśnie mi chodziło od początku. Masz swój adapter - nie prosisz się Niemców na stacji, nie kombinujesz z kaucją itd. Żeby to był faktycznie jakiś problem z zakupem takiego adaptera to bym rozumiał, ale jest tego w bród.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2010 12:02

Ale na co to ma być argument?
Chyba tylko na to jak potrafią się zachować niektórzy (podobno rodacy)...
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 02.06.2010 09:39

Haweł napisał(a):
bb84 napisał(a):Witam i od razu proszę nie bijcie ;)

W tym roku będę śmigał do Cro ponownie na lpg i nowa trasą
Kraków- Chyżne - Zvolen-Sahy - Budapeszt - Letenye...
Będę wyruszał ok godz 21 i teraz mam pytanie czy po 24 zatankuje na tej trasie lpg ?? ( 2 lata temu na trasie z Bratysławy miałem bardzo duże problemy w nocy :/ )

Może ktoś na lpg śmigał tą trasą i podpowie :) Głownie chodzi mi o dostępność lpg nocą

Za chwile straca Cie do lochu bijacy piane na tym forum madrale i mysliciele...a wracajac do tematu,to spokojnie przejedziesz ta trase na lpg...Chyzne ma lpg na ostatniej stacji,na Slowacji i Wegrzech tez duzo stacji z lpg,a na Chorwacji to juz prawie kazda...oczywiscie przy autostradzie...

Dzięki za odzew , ale bardziej mi chodzi o tankowanie nocą niz to czy ogulnie przejade na gazie bo to wiem jest tyle stacji ... tylko że sporo zamkniętych nocą albo jest jedna osoba na stacji a nie pozwala zatankować samodzielnie :/ ( wiem toz doświadczenia )

PS Co do ADAPTERA to ja myślę że szkoda sobie podnosić ciśnienie lepiej odpowiedzieć po raz 192 na moje pytanie hehe ;) a tak na serio wystarczy sprawdzić w jakim kraju jaka końcówka obowiązuje i takową dokupić jak ktoś chce a jak nie to nie i skorzystać z tego adaptera na stacji ... a jak go nie będzie to "życios" Każdemu wedł. uznania :)
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 02.06.2010 09:45

Jacek S napisał(a):Ale na co to ma być argument?
Chyba tylko na to jak potrafią się zachować niektórzy (podobno rodacy)...

Ja myśle że nie tylko rodacy ( ale w 100% nie wykluczam ) takie Ot dla wygadania się ... bedąc Pare lat temu w Hiszpani pierwszy raz tankowałem płacąc po 21 z góry dlaczego?? bo kradną benzyne ( Skutery 99% )
Spotkałem się też z taka akcją na Ukrainie tyle ze tam pompy nie wyłączają i lepiej dobrze obliczyć ile wejdzie ;) ( oczywiście nie jest to reguła tylko ciekawostka :) )
sihwa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sihwa » 10.06.2010 20:10

Witajcie.
Zmroziła mnie informacja, że nie będzie można wjechać na prom z instalacją LPG. Czy jest to pewna informacja ? Mam już zapłaconą kwaterke na Korculi i to może być problem.
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 10.06.2010 20:26

Zwróć uwagę na datę tych postów. :D

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone