Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damian39
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian39 » 20.05.2010 12:46

Witam po raz pierwszy. Oświećcie mnie proszę, czy na trasie Polska-Chorwacja trzeba zaopatrzyć się w przejściówkę do tankowania LPG i czy na stacjacj jest samoobsługa czy tak jak w Polsce trzeba liczyć na pracownika stacji?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2010 12:48

damian39 napisał(a):Witam po raz pierwszy. Oświećcie mnie proszę, czy na trasie Polska-Chorwacja trzeba zaopatrzyć się w przejściówkę do tankowania LPG i czy na stacjacj jest samoobsługa czy tak jak w Polsce trzeba liczyć na pracownika stacji?

Przejściówka - nie.
Samoobsługa - nie (w 99,9%).
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.05.2010 13:01

JacYamaha napisał(a):Samoobsługa - nie (w 99,9%).

W Słowacji..tak! A przynajmniej na jednej ze stacji w Bratysławie.Podjechało czterech Polaków ( w tym ja :wink: ) i.............jeden patrzył na drugiego jak się "toto" podpina :lol: Najgorzej miał ten pierwszy..........reszta już się w międzyczasie............nauczyła! :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
damian39
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian39 » 20.05.2010 13:07

Nie tyle chodzi mi o to że nie potrafię, bo z tym nie ma problemu. Ale nie wiem jak będzie to widziane przez pracownika stacji: jakiś koleś podjeżdża i bawi się wężem z gazem. Nie chcę się narażać na przysłowiowy OPR.
Najważniejsze że nie trzeba przejściówki jak zachodniej EU.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.05.2010 13:13

Generalnie w Chorwacji nie musisz sam tankować....są od tego "ludzie" :lol: Na Słowacji ( w drodze powrotnej ) też zostałem "obsłużony" przez pracownika stacji,więc być może ta opisana przeze mnie w Bratysławie jest jakimś wyjątkiem... :wink:
ps
i nie przestrasz się........tankowania w Chorwacji!! :wink: Butla będzie Ci trzeszczeć i jęczeć,a oni dalej będą Cię "napełniać"!!! :lol: Gaz tłoczy się mniej więcej dwa razy wolniej niż u nas i tak jakby więcej się do butli mieściło.....W zeszłym roku był on ok 30 gr droższy niż w Polsce,ale jakościowo zdecydowanie lepszy! :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 20.05.2010 13:21 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.05.2010 13:16

Zobacz jeszcze tu
forum/viewtopic.php?t=10305&highlight=
Nigdy z LPG nie jechałem przez D więc nie wiem jak jest - i to trochę stary wątek ale poczytać warto.
Na forum jest jeszcze kilka tematów z LPG ale są porozrzucane...
Pytaj.

Miłego
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 20.05.2010 13:50

W Niemczech niestety gaz nie jest tak popularny jak u nas ale przy odrobinie cierpliwości da się znaleźć stacje z LPG.

Na nowszych stacjach stoją dystrybutory z dwoma rodzajami końcówek: "nasze" i takie dosyć duże wkręcane na gwint.
Jeżeli przy dystrybutorze wąż zakończony jest końcówką nie pasującą do naszego wlewu najczęściej obsługa za niewielką kaucją udostępni nam przejściówkę.

Sam kiedyś dostałem 7! różnych przejściówek i musiałem tylko znaleźć pasującą do mojego wlewu.
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 23.05.2010 18:26

Czyli jak, jest sens kupować przejściówkę czy dać sobie spokój? Pozdrawiam!
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 23.05.2010 19:01

Myślę, że nie ma zupełnie takiej potrzeby.
Autem z instalacją gazową przejechałem przez następujące kraje: Słowacja, Węgry,Chorwacja, Słowenia, Austria, Włochy, Niemcy, Szwajcaria.
Nigdzie nie potrzebowałem własnej przejściówki.

Większy problem w Austrii czy Szwajcarii był ze stacjami z LPG, a na to już posiadanie przejściówki nie pomoże.

Pozdrawiam i śmiało w drogę.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 30.05.2010 19:02

Witam i od razu proszę nie bijcie ;)

W tym roku będę śmigał do Cro ponownie na lpg i nowa trasą
Kraków- Chyżne - Zvolen-Sahy - Budapeszt - Letenye...
Będę wyruszał ok godz 21 i teraz mam pytanie czy po 24 zatankuje na tej trasie lpg ?? ( 2 lata temu na trasie z Bratysławy miałem bardzo duże problemy w nocy :/ )

Może ktoś na lpg śmigał tą trasą i podpowie :) Głownie chodzi mi o dostępność lpg nocą
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 31.05.2010 05:50

bb84 napisał(a):Witam i od razu proszę nie bijcie ;)

W tym roku będę śmigał do Cro ponownie na lpg i nowa trasą
Kraków- Chyżne - Zvolen-Sahy - Budapeszt - Letenye...
Będę wyruszał ok godz 21 i teraz mam pytanie czy po 24 zatankuje na tej trasie lpg ?? ( 2 lata temu na trasie z Bratysławy miałem bardzo duże problemy w nocy :/ )

Może ktoś na lpg śmigał tą trasą i podpowie :) Głownie chodzi mi o dostępność lpg nocą

Za chwile straca Cie do lochu bijacy piane na tym forum madrale i mysliciele...a wracajac do tematu,to spokojnie przejedziesz ta trase na lpg...Chyzne ma lpg na ostatniej stacji,na Slowacji i Wegrzech tez duzo stacji z lpg,a na Chorwacji to juz prawie kazda...oczywiscie przy autostradzie...
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 08:46

Tomek W napisał(a):Czyli jak, jest sens kupować przejściówkę czy dać sobie spokój? Pozdrawiam!

Jest sens. Adapter kosztuje śmieszne pieniądze a zawsze to dodatkowe zabezpieczenie w razie jak jednak nie trafisz na dystrybutor z "naszymi" końcówkami.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.05.2010 09:04

freyu napisał(a):Jest sens. Adapter kosztuje śmieszne pieniądze a zawsze to dodatkowe zabezpieczenie .

Proponuję więc zabrać też:
- 4 dodatkowe opony
-drugi silnik z kompletnym osprzętem
-komplet reflektorów przednich i tylnych
-chłodnice (jeżeli mamy klimę to oczywiście dwie)

jako............dodatkowe zabezpieczenie ma się rozumieć......

A tak poważnie to na całej trasie (jakkolwiek byśmy nie jechali) jest tyle stacji LPG,że nie ma powodu "zaśmiecać" samochodu niepotzrebymi rzeczami! Gdyby się nam (jakimś cudem oczywiście) trafiła taka stacja,jedziemy dalej,aż do następnej.....Poza tym, przecież chyba każdy(a już na pewno Ci którzy mają "sekwencję") oprócz gazu muszą mieć też benzynę......
Więc Tomku W nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami.Nie warto. :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 31.05.2010 09:12

No pewnie, bo adapter zajmuje pół auta. Człowieku, mówimy o części która się mieści w kieszeni i kosztuje ze 40 zł co przy kosztach całego wyjazdu jest ceną śmieszną. Oczywiście nie trzeba brać tego "ciężaru" jak ma auto całe aż "siedzieć". Możesz też nie płacić winiety bo może akurat cię nie złapią. Nie zaśmiecaj też auta apteczką i trójkątem. Absolutnie nie bierz także mapy/gps'a bo ci auto zwolni do 50 km/h i cały urlop będziesz jechał.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.05.2010 09:18

Pytanie brzmiało:" czy to jest potrzebne?".
Odpowiedź brzmi!:NIE.
Tyle.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone