Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafcio_102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcio_102 » 16.08.2009 15:56

Fasol napisał(a):Rok temu byłem w Puli i z gazem był dramat. Gaz skończył się gdzieś w Austrii i do samej Puli nie było ani jednej dobrze oznakowanej stacji którą byłoby widać z autostrady.
W tym roku jadę na południe więc jak ktoś ma namiary GPS na gazostacje na trasie Bratyslawa-Wiedeń, Graz a potem na południe do samego Splitu to będę wdzięczny
fasola[at]o2.pl
postrafiam

Jestem trochę zdziwiony Twoją uwagą. Też byłem w Puli i tankowałem gaz na 3 różnych stacjach. W Austrii rzeczywiście lipa, ale ja tankowałem w Czechach - Mikulow, później w Słowenii stacja za Mariborem. Na autostradzie w Słowenii były jeszcze chyba ze dwie.
banatom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banatom » 17.08.2009 15:15

Witam
Wróciłem 15 08 z Cro i całą trasę przejechałem na gazie .
Ceny gazu w Słowacji 0,46 euro ,Austria Agip 0,66 ,Chorwacja 4.02 kuna.
Na autostradzie w CRO w nocy po 23 h nie zatankujesz aż do Zagrzebia ,dalej w stronę Dubrownika niema problemu z LPG.
rafcio_102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcio_102 » 01.09.2009 14:32

Wróciliśmy z Ciovo. Trasa Bydgoszcz - Łódź - Cieszyn - Bratysława - Székesfehérvár- Letenye- Ciovo. Podaję miejsca gdzie można zatankować LPG : Polska - stacji pełno, ostatnia w Cieszynie, następna w Bratysławie ( ulica Moskovska) Węgry bez tankowania ( jadąc z Bratysławy przez Székesfehérvár dwie stacje LPG Lukoil ), na granicy Węgiersko - Chorwckiej ( starej ) stacja INA, a później w Chorwacji nie ma problemu, od granicy ok. 20 km od Gorican stacja OMV, a później mi starczyło. Opel Vectra 1,8 spalanie ok. 9l/100 km ( no może ciut więcej przy prędkości 160/h. oczywiście bez wariacji)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.09.2009 13:05

W okolicach Mikulova są trzy stacje LPG, Jedna przed (jadąc z Polski) Dolnimi Dunajovicami po prawej stronie cena 12.1KC, Następna za kilka kilometrów po lewej stronie 13.8 i ostatnia w Mikulovie koło Shella również 13.8. Na żadnej z nich nie chcą przyjmować kart.
Na pierwszej z zasady, na drugiej mają pernamętnie popsuty czytnik (który do benzyny działa i dla Czechów tez działa) a na tej przy shellu mówią, że top nie shell tylko obok.
A jak się nie ma koron to stosują własne pzeliczniki. Szwagrowi dwa tygodnie temu te 12.1 KC przeliczyli na 0,7E.
Youlca
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Youlca » 03.09.2009 14:42

Nam 2 razy zdarzyło się że LPG po prostu zabrakło...

1. w Neum

2. ostatnia stacja przed bramkami w stronę Zagrzebia
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.04.2010 07:08

Czy to prawda, że w bieżącym roku nie wpuszcza się samochodów z LPG na promy ze względu zagrożenie pożarowe oraz przekroczony poziom tlenku węgla w instalacji wydechowej. Jest to naprawdę problem. Co prawda wyczytałem w poczytnej gazecie chorwackiej "Buratino", że warunkowo każdy samochód bedzie sprawdzany przed wjazdem na prom pod względem szczelności instalacji. Jeżeli nie będzie przekroczony współczynnik wydzielania się z instalacji gazowej gazu powyżej 10% to samochód bedzie wpuszczany na prom. Co ma zrobić osoba która wykupiła już kwaterę na wyspie ????. Może ktoś udzieli pomocy i wypowie się w przedmiotowym temacie. Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.04.2010 12:20

darek1 napisał(a):Czy to prawda, że w bieżącym roku nie wpuszcza się samochodów z LPG na promy ...

Tak, potwierdzam. Pisali o tym również w chorwackiej gazecie "Karandasz".
Na szczęście sprzedałem auto z LPG. Myślę, że jedynym wyjściem jest pozbycie się auta wyposażonego w LPG lub zostawić auto w porcie, ewentualnie na czas wakacji zdemontować całą instalację. Tak, to ostatnie rozwiązanie będzie najlepsze. Zatem koledzy udajcie się czym prędzej już do warsztatów i zdemontujcie instalacje, bo w innym przypadku czeka na was rower do poruszania się po wyspie. . . . na rower dużo nie zapakujecie, a pozostawione w aucie konserwy mogą zainteresować odpowiednie służby Sanitarno-Epidemiologiczne. Pozdrawiam
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 01.04.2010 13:09

Dzięki za informację. Zdążyłem odwołać rezerwacje na Korczuli.
W takim razie pozostaje mi Peljesac. Może pomożecie w znalezieniu jakiejś fajnej kwaterki.
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 01.04.2010 13:28

karol 11 napisał(a):W takim razie pozostaje mi Peljesac. Może pomożecie w znalezieniu jakiejś fajnej kwaterki.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.04.2010 13:59

pasażer napisał(a):
darek1 napisał(a):Czy to prawda, że w bieżącym roku nie wpuszcza się samochodów z LPG na promy ...

Tak, potwierdzam. Pisali o tym również w chorwackiej gazecie "Karandasz".
Na szczęście sprzedałem auto z LPG. Myślę, że jedynym wyjściem jest pozbycie się auta wyposażonego w LPG lub zostawić auto w porcie, ewentualnie na czas wakacji zdemontować całą instalację. Tak, to ostatnie rozwiązanie będzie najlepsze. Zatem koledzy udajcie się czym prędzej już do warsztatów i zdemontujcie instalacje, bo w innym przypadku czeka na was rower do poruszania się po wyspie. . . . na rower dużo nie zapakujecie, a pozostawione w aucie konserwy mogą zainteresować odpowiednie służby Sanitarno-Epidemiologiczne. Pozdrawiam

Tak rzeczywiscie pisali też w "Karandaszu", to chyba tygodnik jest bo wychodzi jakoś dziwnie w dni parzyste. Nie bardzo mi tłumaczenie chorwackiego na translatorze wyszło ale można zrozumieć, że za przekroczenie granicznej normy tlenku wegla w wydechanych spalinach będą nakładane stosowne pokuty czyli mandaty. W Polsce już sprawdzaja na trasach instalacje gazowe, widzę, że w Chorwacji też. Cóż Chorwacja też dązy do UNI. Pozdrawiam
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 01.04.2010 14:05

Przez chwile myślałem nawet o sprzedaży samochodu ale
pytałem w serwisie gazowym o koszt demontażu instalacji gazowej.
Okazuje się że wystarczy zdemontować jedynie zbiornik na gaz a po powrocie założyć ponownie. Koszt takiej operacji to ok 550 zł.
Zastanawiam się co zrobić. Czy wg Was warto zadawać sobie tyle kłopotu by pojechać na te wyspy.

Jarku dziękuje za namiary.

Czy ktoś zna jeszcze jakiś fajne miejsce na Peljesacu. Chętnie skorzystam z namiarów. Proszę o szybką reakcję bo zostałem na lodzie.

Ps Jest pewna nadzieja. W dzisiejszym Viesniku Dubrovackim podali że wprowadzenie zakazu nie jest takie pewne. Może dopiero od przyszłego roku albo będzie to taki sam zakaz jak z wwozem żywności do Cro.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.04.2010 15:04

karol 11 napisał(a):Przez chwile myślałem nawet o sprzedaży samochodu ale
pytałem w serwisie gazowym o koszt demontażu instalacji gazowej.
Okazuje się że wystarczy zdemontować jedynie zbiornik na gaz a po powrocie założyć ponownie. Koszt takiej operacji to ok 550 zł.
Zastanawiam się co zrobić. Czy wg Was warto zadawać sobie tyle kłopotu by pojechać na te wyspy.

Można też przerobić boks dachowy na butlę LPG, kranik przelotowy, zaworek, rurka. pan Czesio robi to w 4 godziny. Przed wjazdem na prom oddajesz taki boks do przechowalni bagażu i na wyspy.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 01.04.2010 20:27

karol 11 napisał(a): Zdążyłem odwołać rezerwacje na Korczuli.

I bardzo dobrze. Bo jutro już będzie 2. kwietnia i pewnie pomyślałbyś, że to wszystko to żarty. A dzisiaj wszystko jest na serio.
CoolSwimmer
Odkrywca
Gazik miedzy Budapesztem a Nagykaizse - M7

Nieprzeczytany postnapisał(a) CoolSwimmer » 14.04.2010 07:46

Panowie Pytanko bo niemoge sie doczytać czy są stacje gazowe na trasie autostrady M7 Budasest - Nagykanizsa bardzo prosze o podpowiedz wazne :)!
Fargo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fargo » 19.05.2010 09:25

Witam. Jest stacja Agip pomiędzy Siofok- Budapeszt (w połowie trasy) lecz właśnie w tym kierunku, lub w samym Siofok patrz adres: http://www.gps-data-team.com/map/index. ... ry&zoom=14
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG w Chorwacji i krajach tranzytowych - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone