Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG trasa Koszyce-Budapeszt-Zagrzeb!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tigra12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 18.08.2007 15:29

hej miałem jechac przez Cieszyn ale tam podobno korki straszne do droge robia, pozniej przez Slowacje ale tam tez korki przez budowe autostrady (oczywiscie w obu przypadkach dalej na Austrie)

ale jednak jade na KOSZYCE i dalej BUDAPESZT (balaton) i ZAGRZEB I MAKARSKA

wiec cale Węgry niemal autostrady!

wiem ze zatankuje w KOSZYCACH GAZ a to niedaleko granicy węgierskiej...ale przez cały węgry znajde cos? jak nie to czy zaraz w Chorwacji przy granicy cos bedzie? w CRO tylko autostrady...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2007 16:10

tigra12 napisał(a):....wiem ze zatankuje w KOSZYCACH GAZ a to niedaleko granicy węgierskiej...ale przez cały węgry znajde cos? jak nie to czy zaraz w Chorwacji przy granicy cos bedzie? w CRO tylko autostrady...

W Koszycach na wylotówce na granice, po lewej stronie jest duża całodobowa stacja z LPG (kolory stacji coś w stylu naszego BP). Następna jest tuż przed szlabanem słowacko-węgierskim (też po prawej stronie i też całodobowa) Jak będziesz tankował LPG na Słowacji przygotuj sobie korony bo za gaz nie chcą przyjmowac karty (nawet jakbyś tankował i benzynę i LPG to za benzyne skasują Cię z karty a za LPG zażądają gotówki)
Na Węgrzech pierwsza stacja z LPG jest ok. 30 km od granicy (po prawej stronie, całodobowy MOL), można tam też kupic winiety (i za LPG i za winiety bez problemów można płacic kartą). Poźniej już musisz szukac na autostradzie LPG. Z roku na rok przybywa punktów, natomiast do d... są oznaczone, że posiadają LPG (ale na znakach drogowych informujących o stacji jak są namalowane 3 dystrybutory to LPG mają) Jak zatankujesz przed Budapesztem (jest LPG przy autostradzie ok 20 km. przed) to następne masz dopiero w okolicy granicy.
Przy granicy z HR w Letenye jest LPG (zaraz przy wjeździe do miasta po prawej stronie - całobobowy MOL).
Chorwacja - ktoś dał niedawno namiar na forum, że po chorwackiej stronie na stacji INA w Gorican na granicy od tego roku jest LPG. Na autostradach jak jest gaz to i jest informacja o tym (również z każdym rokiem coraz więcej punktów)
Poszukaj punktów sprzedaży na wyszukiwarce:
1) INA http://www.ina.hr/default.aspx?id=474
2) TIFON www.tifon.hr
Pozdrav :papa:
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 18.08.2007 16:27

tigra12 napisał(a):hej miałem jechac przez Cieszyn ale tam podobno korki straszne do droge robia, pozniej przez Slowacje ale tam tez korki przez budowe autostrady (oczywiscie w obu przypadkach dalej na Austrie)

ale jednak jade na KOSZYCE i dalej BUDAPESZT (balaton) i ZAGRZEB I MAKARSKA

wiec cale Węgry niemal autostrady!

wiem ze zatankuje w KOSZYCACH GAZ a to niedaleko granicy węgierskiej...ale przez cały węgry znajde cos? jak nie to czy zaraz w Chorwacji przy granicy cos bedzie? w CRO tylko autostrady...

Na Węgrzech przy autostradzie M 3 i M7 za i przed Budapesztem masz mnóstwo stacji MOL, Shell, OMV gdzie jest LPG - strona
http://www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US. W Chorwacji zaraz za granicą w Gorican oczywiście jak będziesz jechał M7 na Węgrzech masz zaraz stację gdzie jest gaz i można płacić karta (debetowa, kredytowa) http://www.ina.hr/default.aspx?id=474&benzid=290. Na stronie www.ina.hr oraz
http://www.omv.hr/benz_servisi.htm znajdziesz wszystkie potrzebne informacje o paliwach w Chorwacji.
W Koszycach – Barca gaz najlepiej tankować na samym końcu miasta (droga dwupasmowa) po lewej stronie stacja OMV można płacić kartą http://www.omv.sk/
Pozdrawiam JurekG z Zamościa
tigra12
Globtroter
dzięk iza wyczerpujące info

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 19.08.2007 02:40

ile kosztuje winieta 10 dniowa an wegrzech? ile forintow?
jurekg
Croentuzjasta
Re: dzięk iza wyczerpujące info

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 19.08.2007 05:42

tigra12 napisał(a):ile kosztuje winieta 10 dniowa an wegrzech? ile forintow?

Podaję link do strony autostrad na Węgrzech po Polsku http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish
Jadąc tranzytem przez Węgry kupuje się winietę 4 dniową po 1530 forintów. Można ją kupić po przejechaniu granicy słowacko - węgierskiej jadąz od Koszyc do Miszkolca ok 30 km za granicą w stacji MOL (można płacić kartami).
Pozdrawiam JurekG
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 19.08.2007 08:07

matrica 10 dni 1530 huf, staraj się przed granicą z CRO nie tankować ,zaraz za granicą gaz jest tańszy o około 20% :papa:
kacperos
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperos » 28.08.2007 16:09

witam, chciałem się dowiedzieć czy za winiety i LPG (np na stacjach) można płacić kartą płatniczą MAESTRO? bo dzisiaj byłem w swoim banku PKO SA i niestety żadna z obsługujących tam pań nie była w stanie odpowiedzieć na moje pytanie. Takie rozwiązanie byłoby o wiele wygodniejsze, niż wymiana waluty na korony i forinty... Ewentualnie, czy na stacjach przyjmują euro? I jeszcze jedno pytanie, czy na odcinek od Preszowa do Koszyc trzeba kupić winietkę (wydaje mi się że tak, tylko się upewniam)? pozdrawiam

ps. pytam ponieważ za tydzień wybieram się z małżonką na wakacje dokładnie tą trasą, więc za wszystkie informacje dziękuję :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2007 16:35

kacperos napisał(a):witam, chciałem się dowiedzieć czy za winiety i LPG (np na stacjach) można płacić kartą płatniczą MAESTRO? ...

Na to pytanie odpowiedź masz w drugim poście od góry na tej stronie :lol:
kacperos napisał(a):...Ewentualnie, czy na stacjach przyjmują euro?..

Przyjmują tylko nie zdziw się jak Ci ustalą kurs z sufitu. Nie prościej w razie czego wyciągnac walute z bankomatu ? Poza tym jak jest jakikolwiek problem z płatnością kartą za winietę czy LPG to tak jak wyżej pisałem TYLKO na Słowacji
kacperos napisał(a):... czy na odcinek od Preszowa do Koszyc trzeba kupić winietkę (wydaje mi się że tak, tylko się upewniam)? ...

Jeżeli jedziesz autostradą to TAK a jak jedziesz równoległą do autostrady to NIE (chyba, że jedziesz ciężarowym to na równoległej do autostrady też obowiazuje winieta :wink: )
kacperos
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacperos » 28.08.2007 17:08

Piotrek_B dzięki ogromne! czyli reasumując forintów nie zabierać, a na winietkę w słowacji 15O Sk w jedna stronę, tak?

A właśnie, jeszcze jedno :) Czy na Słowacji, Węgrzech i w Chorwacji mają te same końcówki gazu co my?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2007 17:35

kacperos napisał(a):Piotrek_B dzięki ogromne! czyli reasumując forintów nie zabierać, a na winietkę w słowacji 15O Sk w jedna stronę, tak? ...

150 SK kosztuje winieta 7 dniowa (300 SK - 30 dniowa) Jezeli bedziesz jechał autostradą Presov-Kosice (ok. 40 km) to winieta obowiazuje. Winiety powinny byc na pierwszej stacji za Barwinkiem, po lewej stronie, całodobówka ale bez LPG.
Co do forintów - jak nie macie zamiaru sie zatrzymywac na Wegrzech to nie potrzeba wam HUF - w odróżnieniu od Słowacji tam na stacjach zapłacicie za wszystko kartą (łącznie z kawą :wink: )
kacperos napisał(a):... Czy na Słowacji, Węgrzech i w Chorwacji mają te same końcówki gazu co my?

Takie same jak u nas. Jedyna różnica, że (szczególnie w HR) tankowanie LPG nie odbywa się do pierwszego "odbicia" jak u nas tylko ile się da na maxa :lol:
Pozdrav :papa:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone