Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasie Słowacja, Węgry, Chorwacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroManiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 21.08.2006 16:36

hej mam pytanko odnosnie stacji z gazem LPG - firmowych (nie takich przydomowych albo no name) na trasie Słowacja, Węgry Chorwacja. Najbardziej intersują mnie te na Słowacji (i jacy są tam producenci), Węgry troszkę mniej ze względu na cenę tamtejszego gazu, a Chorwacja juz zostala opisana:). Z góry dzięki za odpowiedzi.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 21.08.2006 17:12

Przy Słowackiej autostradzie Żlina - Bratysława żuciły mi się w oczy jakieś 2-3 stacje z gazem chyba były to OMV. Natomiast proponyje tankować w miarę wcześniej a nie już na samej końcówce gazu. Jadąc niemieliśmy problemu tankowaliśmy w okolicy Krakowa a potem dopiero w Bratysławie. Natomiast wracając ok godz. 22 mijając stację z gazem mieliśmy gazu na jakieś 100 km więc nietankowaliśmy, skończyło się na tym że do Żliny dojeżdżaliśmy na benzynie a tam też problem bo gazy przeważnie do 22 a jedyny który znaleźliśmy właśnie taki mały był bez możliwości płacenia kartą więc szukanie po nocy bankomatu a przy okazji kontakt ze słowacką policją. Co do Węgier tam nie tankowaliśmy ponieważ gazu od Bratysławy nam wystarczyło do samej CRO, jechaliśmy koło Balatonu do przejścia w Letenye. Ale przed granicą z CRO były jakieś stacje.
Problem mieliśmy z gazem na Słowenii. Jadąc z Zagrzebia autostradą w stronę Słowenii niebyło gazu a w samej Słowenii dopiero w Mariborze i to jedna obskurna stacja niby to centrum było ale tej stacji chyba z 40 minut szukaliśmy i też brak możliwości płacenia kartą ( akceptowali tylko maestro) a właściciel po wielkich bulach przyjął od nas euro.
Tagże stacje z LPG niby są ale polecam wcześniejsze tankowanie i zapas benzyny na przynajmniej 100 km.

Pozdrawiam
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 21.08.2006 20:28

jeśli pojedziesz trasą przez Koszyce to tankuj gaz na granicy słowacko-węgierskiej, następnie na 100km przed Budapesztem, potem w Nagykaniza, następna stacja lpg to PUO Dobra w Chorwacji, następne wg uznania
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2006 12:34

j23 napisał(a):jeśli pojedziesz trasą przez Koszyce to tankuj gaz na granicy słowacko-węgierskiej, następnie na 100km przed Budapesztem, potem w Nagykaniza, następna stacja lpg to PUO Dobra w Chorwacji, następne wg uznania

Tylko jedno małe ALE plłatność za LPG na tej stacji k. przejścia granicznego tylko gotówką !!!!. Następna stacja z LPG jest ok 30 km za granicą przy drodze na Miskolc - tam można płacić kartą + kupic winietki na autostrade. Pozdrawiam
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 22.08.2006 12:54

ok masz stacje lpg zaraz za Koszycami, można płacić kartą różnica paru kilometrów, gaz jest wyraźnie tańszy na Słowacji niż na Węgrzech, więc należy tankować go tam a potem dolać na 100km bo może braknąć do Nagykanizsy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2006 13:00

j23 napisał(a):ok masz stacje lpg zaraz za Koszycami, można płacić kartą różnica paru kilometrów, gaz jest wyraźnie tańszy na Słowacji niż na Węgrzech, więc należy tankować go tam a potem dolać na 100km bo może braknąć do Nagykanizsy

Fakt na Słowacji jest tańszy ale różnica aktualnie w stosunku do Wegier nie jest już taka duża.Tydzień temu tankowałem k. Miszkolca 1 l LPG - 171 HUF (kurs z rozliczenia karty kredytowej 1 HUF=0,014 PLN) czyli litr gazu na Węgrzech wyszedł mnie 2,39 PLN u Słowaków na granicy kosztuje 22 SK czyli niecałe 10 groszy na litrze. A wracając do płatności kartą to fakt przy wylotówce z Koszyc w kierunku węgierskiej granicy jest po lewej stronie całodobowa stacja koncernu OMV i tam za LPG można zapłacić kartą. Pozdrawiam
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.08.2006 13:07

W zasadzie jeżeli zatankujesz gaz w Bratysławie i pojechał byś przy zachodniej stronie Balatonu spokojnie przejedziesz całe Węgry bez tankowania. My tankowaliśmy dopiero na autostradzie w CRO już za Zagrzebiem. Z tym że droga dość powolna bo w niektórych miejscowościach 30-40/h a panów z suszarkami i to takimi dalekosiężnymi niebrakowało.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.08.2006 13:08

A no i przy takiej trasie niepotrzebujesz winiety na Węgry.
CISIU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CISIU » 22.08.2006 14:16

w tym roku ze znajomym przemierzylismy Chorwację i trasa przez Słowacje i Wegry. i musze stwierdzic iz z tym gazem to nie jest tak kolorowo. Trzeba się czasami niexle naszukac aby trafic na stacje LPG.
W chorwacji na OMV i INA też nie widziałem LPG. Przez to szukanie gazu, kolega musiał wyjechac całych bak beznyny, a jeździliśmy popularnymi trasami. Wiez są ale wg mnie rzadki i wogóle nie ma co porwónywac z Polska gdzie jest ich jak nas.......ne
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.08.2006 14:23

CISIU napisał(a):w tym roku ze znajomym przemierzylismy Chorwację i trasa przez Słowacje i Wegry. i musze stwierdzic iz z tym gazem to nie jest tak kolorowo. Trzeba się czasami niexle naszukac aby trafic na stacje LPG.
W chorwacji na OMV i INA też nie widziałem LPG. Przez to szukanie gazu, kolega musiał wyjechac całych bak beznyny, a jeździliśmy popularnymi trasami. Wiez są ale wg mnie rzadki i wogóle nie ma co porwónywac z Polska gdzie jest ich jak nas.......ne

Potwierdzam.
Z mężem szlak nas nieraz trafiał jak jeździliśmy po jakimś mieście w koło i stacji szukalismy stacji, a w CRO na autostradzie Zagrzeb Split są chyba 2 stacje z LPG.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 22.08.2006 15:49

jakies 4 :) ktore w zupelnosci wystarcza :) przeciez zagrzeb split to nie jest 600 km !
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 23.08.2006 09:49

Może i 4 ale chyba 2 po jednej i dwie po drugiej stronie autostrady a zawrotek raczej niema.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.08.2006 10:06

chyba nie jechalismy ta sama trasa :D LOL
open your eyes open your mind :D (sa nie ma problemu!tylko trzeba sie rozgladac a nie jechac po 200km/h :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 23.08.2006 10:25

Jeśli o mnie chodzi to 200/h niejechaliśmy i Cro akurat niemiałam problemów z gazem, co niezmienia faktu że stacji z LPG jest mało - w porównaniu z Polską. No za wyjątkiem powrotu z Medjugorie po godz.22 przy jadrance większość stacji z LPG była zamknieta. Problem mieliśmy głównie na Słowenii no i na Słowacji ale też po 22. :lol:
przecinekgt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przecinekgt » 23.08.2006 13:38

Tak przypatruje sie temu wątkowi i mam nadzieje ze jednak nie jest tak zle z tym LPG. Wczesniej jezdzilem na beznynie wiec nie zwracalem uwagi gdzie jest gaz a teraz.....

Pojedziemy zobaczymy :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone