Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
japu
Turysta
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) japu » 18.07.2013 16:18

@wiktor nie da sie policzyc dokladnie. Moje autko pali w miescie ok.20 l lpg. Spodziewalem sie ze z boxem, namiotem, rowerami i rodzina spale na autostradzie jakies 15. Spalilem nieco ponad 12. Tym samym tankowalem tylko w jastrzebiu na full, w mikulovie, sentilj i dojechalem na samo poludnie istrii. Spodziewalem sie 4 tankowan eW. Przejazdu kawalka Austrii na benzynie a tu niespodzianka. 140l niecale na prawie 1100km. Pozdr
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 18.07.2013 19:30

bieder1 napisał(a):a ja w poniedziałek jechałem do Cro i z tej stronki wbiłem sobie stacje do gpsa i 100% trasy na lpg zrobiłem

A w Polsce to lpg jest na każdym rogu więc po co sprawdzać na mylpg?

sprawdzałem to tylko tak dla własnej informacji ;)
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 18.07.2013 19:32

japu napisał(a):@wiktor nie da sie policzyc dokladnie. Moje autko pali w miescie ok.20 l lpg. Spodziewalem sie ze z boxem, namiotem, rowerami i rodzina spale na autostradzie jakies 15. Spalilem nieco ponad 12. Tym samym tankowalem tylko w jastrzebiu na full, w mikulovie, sentilj i dojechalem na samo poludnie istrii. Spodziewalem sie 4 tankowan eW. Przejazdu kawalka Austrii na benzynie a tu niespodzianka. 140l niecale na prawie 1100km. Pozdr

no ja to dobrze wiem że nie da się przeliczyć ;) trasy w Polsce a trasy za granicą są całkiem inne ;) moje właśnie w mieście też pali do 20l LPG... jestem właśnie też nastawiony na przejechanie trochę na benzynie chociazby dla dobra wtrysków:D
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 18.07.2013 20:36

Ja tez w Polsce robię na zbiorniku max 320 km, a jadąc do Cro wychodziło 360 km....
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 18.07.2013 21:37

wszystko się okaże w drodze... ale tak wstępnie rozejrzeć się mogę gdzie są stacji itp;) ewentualnie POI ze stacjami LPG wgrać do GPSa:D
japu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) japu » 21.07.2013 14:24

Informacja z wczorajszego wieczora.
Na stacji w Slowenii/Sentilj jadac w strone Austrii nie bylo juz LPG/GPL/Autoplinu - musialem nawracac na slimaku w Austrii, tankowac po przeciwnej stronie autostrady i znowu nawracac...
Cena na wyswietlaczu byla - 0,74EU - ale gazu nie bylo ;P
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 22.07.2013 08:12

Czy w Czechach Słowenii i Chorwacji tankuje się samemu LPG czy robi to obsługa stacji?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 22.07.2013 09:31

W Czechach obsługa. W Słowenii na granicy z Austria tankuje się samemu, ale bez problemu. Należy tylko trzymać wciśniety zielony przycisk na dystrybutorze, az do odbicia zaworu. Sama obsługa pistoletu do LPG jest intuicyjna. :papa:
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 22.07.2013 10:40

Czy ktoś też zauważył , że na stacji shella w Mikulov nie dają paragonu za zatankowany gaz? Przy pierwszym tankowaniu myślałem, że po prostu zapomniałem wziąć paragon ale przy drugim tankowaniu w drodze powrotnej sytuacja się powtórzyła więc poprosiłem o paragon i dopiero zdziwiony 8O sprzedawca mi go wypisał 8O 8O
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 22.07.2013 10:45

ravel napisał(a):Czy ktoś też zauważył , że na stacji shella w Mikulov nie dają paragonu za zatankowany gaz? Przy pierwszym tankowaniu myślałem, że po prostu zapomniałem wziąć paragon ale przy drugim tankowaniu w drodze powrotnej sytuacja się powtórzyła więc poprosiłem o paragon i dopiero zdziwiony 8O sprzedawca mi go wypisał 8O 8O

może lewe faktury?
japu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) japu » 22.07.2013 12:19

Mnie zapytal sprzedawca czy chce paragon i chcial wypisywac recznie...
Nie wiem czemu tak maja ale wyglada na to, ze dystrybutor nie jest sprzegniety z systemem - obslugujacy go pracownik wypisuje na karteczce kwote jaka nalezy zaplacic w kasie ;P
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 22.07.2013 12:23

japu napisał(a):Mnie zapytal sprzedawca czy chce paragon i chcial wypisywac recznie...
Nie wiem czemu tak maja ale wyglada na to, ze dystrybutor nie jest sprzegniety z systemem - obslugujacy go pracownik wypisuje na karteczce kwote jaka nalezy zaplacic w kasie ;P

ale paragon chyba powinien wydawać bez pytania :roll:
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 22.07.2013 20:47

ravel napisał(a):
japu napisał(a):Mnie zapytal sprzedawca czy chce paragon i chcial wypisywac recznie...

ale paragon chyba powinien wydawać bez pytania :roll:

dokładnie tak :) a może jakaś większa awaria :)
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 26.07.2013 10:51

Witajcie
Ja mam zaplanowany zasłużony urlop :D :D :lol: :lol: od 14 sierpnia, więc 15 wyjeżdżamy z żoną i synem lat 3 do Chorwacji.
Na LPG na pełnym zbiorniku ( 40l ) w Polsce robię jakieś 400km po mieście i 470km po trasie.
Planuje więc zatankować do pełna w Polsce ( Jastrzębie Zdrój ) później w Mikulov do pełna i następne tankowanie już chyba w Chorwacji w Zagrzebiu. Z Polski jadę do Splitu i od tamtąd planuje wędrówkę w kierunku północnym ( Trogit, Primosten, Sibenik, Zadar ).
Nie mam nic kupionego ( żadnego noclegu ) ale myślę, że na miejscu na pewno coś się znajdzie.
Jadę do Cro pierwszy raz
Czytam od jakiegoś czasu to forum i dzieki niemu duuuużo się dowiedziałem ale jakieś sugestie lub spostrzeżenia mile widziane.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 26.07.2013 12:17

Chyba kierunek południowy, a nie północny ;) Chyba, że ze Splitu będziesz się wracał do Zadaru...Ja też wyjeżdżam tą samą trasą 14/15 sierpnia. Skąd ruszasz :?: Na miejscu jak zajedziesz w miarę wcześnie przed południem, to powinieneś coś znaleźć. Ja ostatnie 4 razy jeździłem właśnie "w ciemno"...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone