Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 09.08.2006 17:37

TQ napisał(a): Jadąc w kierunku Polski ostatnia stacja przy autostradzie jest jakieś 50km przed Karlovaczem, później juz nie nie zatankujecie.

Nie prawda kolega nie ma racji.Jadac juz do Polski tankowalem jakies 25km przed granicą ze Słowenią.Mianowicie jadac autostradą Split-Zagrzeb pod koniec autostrady jest miejscowosc Zabok i tam wystarczy zjechac zaraz za bramką płatniczą jest stacja lpg ( cena 3.05 kuna).Pozdrawiam.
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 14.08.2006 10:12

A czy w tych wszystkich krajach mijanych po drodze samemu sie tankuje LPG czy tak jak w Polsce pompiarz obowiazkowy ?
Slavoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavoo » 14.08.2006 14:46

pompiarz obowiązkowy :)
mANO
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mANO » 19.08.2006 11:42

na trasie Polska Chorwacja przez Barwinek, Kosicie, Budapesz cel okolice Zadaru

zrzeszpw wyruszylem zalany do pelna gazem pierwsze tankowanie na 246 km w kosicach do pelna, jest jeszcze stacja z lpg przed granica, na wegrzech sa dwie stacje jedna na odcinku Miskolc Budpeszt okolo 100 do 50 km przed stolica wegier jest stacja MOL z gazem zalalem do pelna, na wegierskich stacjach jest gaz jezeli tablica informacyjna o stacji ma 3 dystrybutory namalowane, nastepnie dolalem sie znowu full w Nagykanizie, w Chorwacji z gazem juz nie ma problemu stacja jest zaraz po wjezdzie na autostrade, potem w Dobrej i Jasiennicy 26 km przed swietym rochem, to wszystko o stacjach
tomlolo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomlolo » 24.08.2006 14:22

Witam Wszystkich, bo to mój pierwszy post,
ale forum ostro wertuje już od 2 m-cy :) bo 1 wyjazd co Cro - Baska Voda

mANO napisał(a):w Chorwacji z gazem juz nie ma problemu stacja jest zaraz po wjezdzie na autostrade, potem ...

mANO proszę napisz dokładniej o tej stacji, albo ktoś inny co się oriętuje. Będę przekraczał granicę w Letenye i nie planuje tankować na Węgrzech, dlatego zależy mi na najbliższej stacji LPG w Chorwacji (koniecznie 24h bo jadę nocą). Wiem że jest między Cakovec - Nedelisce ale to poza autoceste'm i chyba to nie ta o której piszesz.

Pozdr.Tomek.
madcod
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madcod » 25.08.2006 13:06

informuje ze na trasie split- zagrzeb... gazu pod dostatkiem a w zagrzebiu po przejechaniu bramek autobahna w strone slowenii po prawej stronie znalazlem zolta stacje ktora ma gaz. tylko zeby dojechac i wyjechac trzeba troche pokrecic na slimakach.

A co do stacji w slowenii zaraz po przekroczeniu granicy a/slo to jakis kit chyba bo gazu tam nie bylo choc stacja faktycznie czerwona a obsluga twierdzi ze najblizsza stacja w mariborze

pozdro
mad
pawelwn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelwn » 27.08.2006 10:35

[quote="tomlolo"]Witam Wszystkich, bo to mój pierwszy post,
ale forum ostro wertuje już od 2 m-cy :) bo 1 wyjazd co Cro - Baska Voda
mANO proszę napisz dokładniej o tej stacji, albo ktoś inny co się oriętuje. Będę przekraczał granicę w Letenye i nie planuje tankować na Węgrzech, dlatego zależy mi na najbliższej stacji LPG w Chorwacji (koniecznie 24h bo jadę nocą). Wiem że jest między Cakovec - Nedelisce ale to poza autoceste'm i chyba to nie ta o której piszesz.

Witam,
wlasnie wrocilem z Breli, to jest jakies 5 km przed Baska Voda. Super okolica.
Co do gazu na za przejsciem Letenye, czynne cala dobe sa stacje w Zagrzebiu. Varazdin jest czynny tylko w dzien. Sa dwie mozliwosci.
1. Zjedz z autostrady na zjezdzie 11 przy Zagrzebiu do miejscowosci Dugo Selo (droga 41, kier. Vrbovec, Bjelovar) tam masz stacje czynna 24h.
2. Zjezdzasz na zjezdzie 6/12 (to jest skrzyzowanie drogi A4 i A3 (kier Slavonski Brod) na Zagrzeb chyba Centar. Zaraz jak zjedziesz masz stacje TIFON na przeciwnym pasie ruchu (tankowalem tam 26.08). A wiec zjezdzasz jedziesz jakies 2,3 kilometry jak zobaczysz stacje to zawracasz na swiatlach, tankujesz i wracasz na autostrade.

pozdrawiam
Pawel
yanjedi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanjedi » 09.09.2006 18:02

Jak juz ktos pisal w tym temacie: NIE UFAJCIE STACJI LOIPERSDORF!!! Jechalem do CRO w niedziele i na austriackiej stacji sie dowiedzialem, ze gaz im sie skonczyl i dostawe beda miec dopiero w poniedzialek :( Na szczescie na stacji w Znojmo pepik mi napchal tyle gazu, ze dociagnalem na tym prawie do samego Zagrzebia.

Jesli chodzi o Czechy i Chorwacje to tak jak juz wiele osob mowilo praktycznie nie ma zadnych problemow z tankowaniem gazu.

I jeszcze jedna uwaga: na stacji w Sibeniku (po lewej stronie trasy Zadar-Split) gosc chcial nas oszukac - wydal nam reszte do 100kuna, a dalismy mu 200. Co gorsza nie bylo zadnych watpliwosci, ze zrobil to z premedytacja :? Zreszta jeszcze w dwoch sklepach Chorwaci probowali cos krecic z kasa, wiec miejcie sie na bacznosci! :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.09.2006 06:51

P.S. Nie jest to moja relacja, ale sadzę ze przydatna dla podróżujących do Chorwacji

witam. dziś tj 13.09.2006 wróciłem z Chorwacji. Byłem na wyspie KRK, wracałem
przez Pitlivice-park który odwiedza chyba wiekszość Polaków którzy sa 1 raz w
Cro. Ogólnie-przejechałem całą trasę łącznie 2 200 km na LPG z Katowic na Krk
do Malinskiej jest dokładnie 931km. I ogólnie tankowanie po 24 jest
praktycznie możliwe tylko w Polsce i Austri na 105 km autostrady za Wiedniem
(trzeba obserwować małe tabliczki przy pasie awaryjnym) na stacji AGIP 0.78
euro/lir. Zjazd na stację zarówno od strony Wiednia jak i Grazu. Tankowanie
ogólnie - przed granicą w Cieszynie stacja BP - taniej niż ostatnia po
polskiej sronie Petrochemii Płock. Za granicą stacja gazu- po wyjeździe z
Czeskiego Cieszyna po lewej stronie - zaraz przy drogdze ale słabo widoczna
jadac do Cro. Potem za Frydkiem Mistkiem - JET po prawej stronie. W drofze
powrotnej do Polski za Brnem a przed Viskovem po lewej stronie tez jest stacja
ale w nocy nieczynna - poniżej MC Donalda i stacji OMV. Natępnie w Mikulovie
na grnaicy A-Cz - Są 3 z czego 1 całodobowa-przy stacji Shell po LEWEJ stronie
jadąc do Cro. Cena 15.90 koron/litr. Wcześniej są wie-jedna na parkingu za
jeziorkiem po prwej stronie druga 300m dalej po lewej na wiekszej stacji-ale w
nocy nieczynne więc nawet nie wiem po ile LPG. Słowenia tak mała że nie ma
potrzeby. W samej Cro-1 tankowanie ok 20 km za bramką Zagrzeb Lucko w strone
Karlovaca. Ogólnie-wszędzie cena ta sama- 3.05 kuny/litr. W drodze powrotnej
na odcinku autostrady od Rjeki do Karlovaca jest PLIN na stacji Slovnawtu. Na
wyspie KRK jest w Malinskiej-są znaki ale trzeba dobrze przejechac rondo i
skrzyżowanie od strony centrum bo łatwo wjechac nie w tą ulice co
trzeba-ogólnie-tak jakby z centrum Malinskiej jechało sie do Puratu do lewej
stronie drogi otwarta do 19.30 i czynna w niedziele do 12. z KRK jechaliśmy do
Pitlivic. Po drodze 2 stacje przy Magistrali Adriatyckiej. Miedzy
Pitlivicami a Karlovacem i w samym Karlowacu-łącznie 3 stacje Pierwsza ok 20
km za Pitlivicami po prawej stronie INA potem ok 50 km przed Karlovacem-trzeba
zjechać z głównej drogi ok 300m w prawo na terenie bazy samochodowej czynna do
19.30.W Karlovacu namierzyłem jedną-ok 2.5km od wjazdu na austrade na
Zagrzeb-Rijeke-Split. W Zagrzebiu nie znalazłem-ale może słabo szukałem bo na
forum jest lista ze stacjami w Zagrzebiu - min 3. Nie wiem jak wyglada sprawa
w dalmacji. Może ktoś był w tym roku bo sytuacja zmienia się z miesiąca na
miesiac. Autostrady budują aż szumi - sprzęt pracuje 24h/dobe. Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.12.2006 13:01

Myślę, że, Ci którzy tankują LPG mogą z tego skorzystać ;)

http://www.lpgeuropa.ota.pl/lpg.htm

Pozdraviam :papa:
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 17.01.2007 14:41

wszytko zależy jaki zbiornik i ile pali gazu, w zeszłym roku drukowałem adresy stacji gazu i sie zamartwiałem i nie potrzebnie.
Problemem może byc zatankowanie gazu w niedziele ale tak bez żadnych specjalnych poszukiwań zatankuje sie gaz. Najwiekszy problem to Austria, w drodze powrotnej jechałem do Niemiec i niestety gazu tam nie znalazłem. Za to w Niemczech to ci tych stacji troche jest tylko ze trzeba samemu tankowac . To było najdziwniejsze. no i w cro (oprócz tego że cena gazu wszedzie ta sama) to jakosc owiele lepsza. Na polskim gazie przejade 450 km a chorwackim 500 km.( na pełnym baku)
w tym roku dieselek i w końcu klima wiec zobaczymy jak to się będzie sprawować.
pozdrówka
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.01.2007 21:33

mpapu napisał(a):wszytko zależy jaki zbiornik i ile pali gazu, w zeszłym roku drukowałem adresy stacji gazu i sie zamartwiałem i nie potrzebnie.
Problemem może byc zatankowanie gazu w niedziele ale tak bez żadnych specjalnych poszukiwań zatankuje sie gaz. Najwiekszy problem to Austria, w drodze powrotnej jechałem do Niemiec i niestety gazu tam nie znalazłem. Za to w Niemczech to ci tych stacji troche jest tylko ze trzeba samemu tankowac . To było najdziwniejsze. no i w cro (oprócz tego że cena gazu wszedzie ta sama) to jakosc owiele lepsza. Na polskim gazie przejade 450 km a chorwackim 500 km.( na pełnym baku)
w tym roku dieselek i w końcu klima wiec zobaczymy jak to się będzie sprawować.
pozdrówka
Nie ma to jak diesel.Miłej drogi
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 23.01.2007 10:53

diesel mi bardziej odpowiada ze względu na to że zapas nie zajmuje dodatkowo miejsca w bagażniku.
Na gazie tez sie dobrze jeżddziło ale w Polsce, za granicą czasami trzeba poszukać ( kle kle kle jest fajne;-)
robson2635
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robson2635 » 11.02.2007 16:54

witam ! wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji autem na gaz. Mam pytanie czy w krajach przez które będe jechać są używane te same końcówki do napełniania co u nas.

Pozdrawiam !
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 11.02.2007 18:58

Tak
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone