Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 05.08.2011 18:19

partner napisał(a):
bartek86 napisał(a):Ale jakoś sobie przeliczają złotówki na korony?
A gorzej jak robią to ze złotówek na euro i dopiero w koronach :)
Dzięki wielkie już mam spokojną głowe.
Tylko czy Mikulov i Ptuj ma 24h?

po naliczeniu przez bank spredów przy księgowaniu płatności EU, Kun i innej waluty, wychodzi w cenie minimum kantorowej a i wyższej dość często.
Ktoś tam powyżej chrzanił o korkach i stresie podróżnym w Austrii i Słoweni, no więc jeszcze nigdy oprócz przejścia pomiędzy Słowenią a Horwacją nie stałem w SŁ i A, co innego w Horwacji.
Trasa oczywiście bez winietowa w SŁ.
A po za tym w Polsce dość się wystoję na drogach :D więc nie robi to na mnie w ogóle wrażenia w drodze na wakacje, przynajmniej jest co wspominać ;)
Podziwiam natomiast męczarnie gazowników ..., że też chce się Wam tak kombinować z tym tankowaniem. Za 3 godziny ruszam do Makarskiej i jedzie ze mną kolega któremu gazu wystarcza na maks 250 km ...!!!
Już widzę te jaja jak nie będzie gdzie tankować :D
Fajny jest ten folklor z gazem ;)
Osobiście leje do pełna na przejściu w PL + 10l w kanisterku i później na Horwacji po dojechaniu na miejsce, przed powrotem do PL na full.
Dla ciekawych, jadę Vectrą B z motorkiem 2,2 DTI i tankowanko bezstresowe :D
Bardziej się martwię tankowaniem ichnych trunków, co by mi zdrówka wystarczyło ;)
Pozdrowienia dla wszystkich :D

Nie rozumiem kolego dlaczego piszesz że to męczarnia czyżby te samochody jeździły tylko na gazie :roll: byłem już pare razy w Cro i maksymalnie ile jechałem na benzynie to z 30 km były to gorsze czasy gdzie np. w Austrii nie było wcale lpg, w tych czasach wozisz jeszcze paliwo w karnisterku czyżbyś miał większy stres niż gazownicy :lol:
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 05.08.2011 18:25

[/quote]
Nie rozumiem kolego dlaczego piszesz że to męczarnia czyżby te samochody jeździły tylko na gazie :roll: byłem już pare razy w Cro i maksymalnie ile jechałem na benzynie to z 30 km były to gorsze czasy gdzie np. w Austrii nie było wcale lpg.[/quote]
bo jest to dla mnie męczące by co 300 km szukać żarcia dla mobila.
Jestem przyzwyczajony do tankowań w granicach 2000km przebiegu ...
no ale każdy lubi co lubi ;)
ja się już na gazie najeździłem i serio, była to dla mnie męczarnia stres.
Pzdr.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 05.08.2011 18:36

partner napisał(a):

Nie rozumiem kolego dlaczego piszesz że to męczarnia czyżby te samochody jeździły tylko na gazie :roll: byłem już pare razy w Cro i maksymalnie ile jechałem na benzynie to z 30 km były to gorsze czasy gdzie np. w Austrii nie było wcale lpg.[/quote]
bo jest to dla mnie męczące by co 300 km szukać żarcia dla mobila.
Jestem przyzwyczajony do tankowań w granicach 2000km przebiegu ...
no ale każdy lubi co lubi ;)
ja się już na gazie najeździłem i serio, była to dla mnie męczarnia stres.
Pzdr.[/quote]

Po za tym ile ci ta Vectra B pali że tankujesz przy 2000 km
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 05.08.2011 18:49

gonzo napisał(a):

a ja gdzieś pisałem że chodzi o vectrę ? ;)
tak serio to po prostu jeżdżę zawodowo na dużych samochodzikach i tam już tak mam :D

komu w drogę temu klapki na nogi, czas już na mnie

Pozdrawiam :D
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 05.08.2011 18:52

partner napisał(a):
gonzo napisał(a):

a ja gdzieś pisałem że chodzi o vectrę ? ;)
tak serio to po prostu jeżdżę zawodowo na dużych samochodzikach i tam już tak mam :D

komu w drogę temu klapki na nogi, czas już na mnie

Pozdrawiam :D
Parę postów wyżej.
kris71
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris71 » 07.08.2011 11:24

Proszę o pomoc .Potrzebuję namiar na CAŁODOBOWĄ stację z LPG po wjeździe do Chorwacji z węgierskiej 86-stki.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 07.08.2011 11:44

OMV Cakovec mapa

Z tabelki wynika że 24h
kris71
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris71 » 08.08.2011 14:39

Dzięki serdeczne. Startuję 13.08 do Marusici ,po powrocie postaram się opisać wyprawę.
krism84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krism84 » 12.08.2011 07:58

Witam!

Wiem że może to pytanie padnie już po raz 100 w tym poście ale zadaje je dlatego iż temat został założony w 2006 i mimo cennych rad i opisów wiele z nich może być już nie aktualnych dlatego chciałem po prostu zapytać czy jadą główną trasą tzn autostradami przez Czechy , Austrię i Słowenię natknę się co jakiś czas na stację z LPG? czy muszę szukać gdzieś na jakiś małych stacjach zjeżdżając z trasy?

I czy muszę kupować te przejściówki do tankowania czy raczej jest reguła i wszystkie stacje są w nie wyposażone?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2011 08:04

krism84 napisał(a):...

Może temat założony dawno ale wpisy są robione na bieżąco.
Tu też
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=13814

Przejściówek nie trzeba.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.08.2011 08:09

krism84 napisał(a):Witam!

Wiem że może to pytanie padnie już po raz 100 w tym poście ale zadaje je dlatego iż temat został założony w 2006 i mimo cennych rad i opisów wiele z nich może być już nie aktualnych dlatego chciałem po prostu zapytać czy jadą główną trasą tzn autostradami przez Czechy , Austrię i Słowenię natknę się co jakiś czas na stację z LPG? czy muszę szukać gdzieś na jakiś małych stacjach zjeżdżając z trasy?

I czy muszę kupować te przejściówki do tankowania czy raczej jest reguła i wszystkie stacje są w nie wyposażone?

Przejściówki nie musisz kupować Czechy, Słowenia, Chorwacja mają takie same jak my a w Austrii mają redukcje na stacji lpg, bez stresu gaz zatankujesz bez problemu poszukaj trochę na forum jest wszystko opisane.
krism84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krism84 » 12.08.2011 10:18

Ok dziękuję za odp na temat przejściówek
ale proszę jeszcze o info na temat ogólnej dostępności LPG w tych krajach tzn przeczytałem te tematy ale wynika z nich że stacje z gazem można policzyć na palcach jednej ręki - rozumiem że jest tam z tym problem?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.08.2011 10:24

Jedyny problem z dostępnością to Austria.
A którędy chcesz jechać?
Jedną stację na międzytankowanie chyba da się znaleźć. :wink:
A w HR autoplin jest dostępny powszechnie.
krism84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krism84 » 12.08.2011 10:58

Jadę z Krakowa na Istrię więc przez Czechy , Austrię i Słowenię
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.08.2011 11:11

krism84 napisał(a):Jadę z Krakowa na Istrię więc przez Czechy , Austrię i Słowenię
Nie wiem ile robisz km na zbiorniku ale jak zatankujesz do pełna w Czechach to powinieneś przelecisz całą Austrię na lpg po za tym na 105 km w Austrii masz lpg, a dalej to już bez problemu. http://maps.google.co.uk/maps/ms?ie=UTF ... 4aeb87&z=6
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone