napisał(a) gitmar » 27.07.2011 13:42
Wybaczcie że to napiszę, ale jeśli ktoś na siłę chce jechać całą trasę na LPG (czyli chce przyoszczędzić) to trasa przez Austrię, Słowenię jest zupełnie bez sensu
O ile w Mikulovie zatanakujesz, to w Austrii albo szukasz i raczej nie znajdziesz stacji (a jak znajdziesz to i tak drogo), chyba że starczy, to wtedy w Słowenii musisz szukać. Winietki drogie, trasa ruchliwa. Jechałem tamtędy w 2007 roku. Tankowanie w Mikulovie, potem dopiero gdzieś za Krapiną. Ujechałem 475 km na butli i jeszcze kawałek na Pb. Z powrotem tankowanie gdzieś w okolicach Zagrzebia, później znów Mikulov. Nie miałem navi, nie czytałem wtedy forum, wyjazd spontan, ogólnie wszystko na podstawie zasłyszanych opinii
Przy wyjeździe z Wiednia widziałem jakąś dużą stację z LPG które tam kosztowało 0.8 euro (przy kursie wtedy ok.3.8zł, cenie LPG w HR 3.35 kuny i ok.2zł w PL) i olałem to po prostu jadąc na Pb. Tankowanie LPG w przeliczenie na PLN ok.3.20zł
Już lepiej jak pojedziecie na Pb, co również jest wskazane dla silnika
Teraz jeżdżę przez Słowację-Węgry. Na Słowacji opór stacji z LPG, cena znośna, Węgry przelatuję bez tankowania (jak możesz zrobić 300km na butli to w zupełności wystarczy). Na przejściu w Letenye-Gorican wita Was stacja z LPG w cenie niemalże jak w PL
i dalej nad morze również bez stresu o tankowanie. Chcecie wariant autostradowy
Proszę bardzo od Ziliny do Bratysławy i dalej Budapest-Zagrzeb cały czas autostrada, chcecie coś skrócić i ominąć
Również nie ma z tym problemu
Gwarantuję że wyjdzie to taniej i spokojnej niż Czechy-Austria-Słowenia gdzie jest de facto największy ruch korki etc.