Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 27.07.2011 12:16

gonzo napisał(a):
bartek86 napisał(a):Ja mam butle 50 l więc tankując w Polsce dolece za Wiedeń. Tylko czy tej Agip jest 24h? I czy przed Cieszynem stacje są 24 h ale to już chyba w Polsce staje sie standardem.

Jest to AGIP Autobahn-Tankstelle A2, Loipersdorf otwarte jest 24 h dokładnie jaka cena tam jest to nie wiem ale około 0,80 euro.

A taką cenę znalazłem w necie 0,85 euro z dnia 07.06.2011r.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 27.07.2011 13:42

Wybaczcie że to napiszę, ale jeśli ktoś na siłę chce jechać całą trasę na LPG (czyli chce przyoszczędzić) to trasa przez Austrię, Słowenię jest zupełnie bez sensu :? O ile w Mikulovie zatanakujesz, to w Austrii albo szukasz i raczej nie znajdziesz stacji (a jak znajdziesz to i tak drogo), chyba że starczy, to wtedy w Słowenii musisz szukać. Winietki drogie, trasa ruchliwa. Jechałem tamtędy w 2007 roku. Tankowanie w Mikulovie, potem dopiero gdzieś za Krapiną. Ujechałem 475 km na butli i jeszcze kawałek na Pb. Z powrotem tankowanie gdzieś w okolicach Zagrzebia, później znów Mikulov. Nie miałem navi, nie czytałem wtedy forum, wyjazd spontan, ogólnie wszystko na podstawie zasłyszanych opinii 8) Przy wyjeździe z Wiednia widziałem jakąś dużą stację z LPG które tam kosztowało 0.8 euro (przy kursie wtedy ok.3.8zł, cenie LPG w HR 3.35 kuny i ok.2zł w PL) i olałem to po prostu jadąc na Pb. Tankowanie LPG w przeliczenie na PLN ok.3.20zł :?: Już lepiej jak pojedziecie na Pb, co również jest wskazane dla silnika :lol:
Teraz jeżdżę przez Słowację-Węgry. Na Słowacji opór stacji z LPG, cena znośna, Węgry przelatuję bez tankowania (jak możesz zrobić 300km na butli to w zupełności wystarczy). Na przejściu w Letenye-Gorican wita Was stacja z LPG w cenie niemalże jak w PL :lol: i dalej nad morze również bez stresu o tankowanie. Chcecie wariant autostradowy :?: Proszę bardzo od Ziliny do Bratysławy i dalej Budapest-Zagrzeb cały czas autostrada, chcecie coś skrócić i ominąć :?: Również nie ma z tym problemu 8) Gwarantuję że wyjdzie to taniej i spokojnej niż Czechy-Austria-Słowenia gdzie jest de facto największy ruch korki etc.
rafal_komor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal_komor » 28.07.2011 12:52

Al Capone napisał(a):
bartek86 napisał(a):Ale jakoś sobie przeliczają złotówki na korony?
A gorzej jak robią to ze złotówek na euro i dopiero w koronach :)
Dzięki wielkie już mam spokojną głowe.
Tylko czy Mikulov i Ptuj ma 24h?

Przeliczają na CZK/PLN i z tego co widzę na wyciągu, to po dobrym kursie.
Obie 24h

Czy płatność kartą w Mikulovie też jest 24h? Dwa lata temu jadąc do Cro, właśnie w Mikulovie, około północy, pani obsługująca gaz bez koron nie chciała mi nalać - kartą nie przyjmowali.
Coś się zmieniło? Jutro wieczorem startuję i nie wiem, czy brać korony.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 28.07.2011 13:44

Mikulov Shell ( po lewej stronie w kierunku HR ) 24 h, można płacić kartą ( sprawdzone tydzień i 3 tyg. temu )

P.S. Kolejne tankowanie miałem w Ptuju ( Słowenia ), stacja PETROL samoobsługa ale można poprosić o pomoc. ( ok 60 km musiałem podjechać na PB )
rafal_komor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal_komor » 28.07.2011 13:48

dakard napisał(a):Mikulov Shell ( po lewej stronie w kierunku HR ) 24 h, można płacić kartą ( sprawdzone tydzień i 3 tyg. temu )

P.S. Kolejne tankowanie miałem w Ptuju ( Słowenia ), stacja PETROL samoobsługa ale można poprosić o pomoc. ( ok 60 km musiałem podjechać na PB )

Dziękuję bardzo. W takim razie jadę bez koron.
Ja liczę, że na gazie dojadę do Cro, nawet za Zagrzeb. Mam zasięg na lpg ok. 500 km. Pozdrowienia.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 28.07.2011 14:53

Potrzebujesz 250 koron na winietę

Szerokiej drogi :)
rafal_komor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal_komor » 28.07.2011 14:57

dakard napisał(a):Potrzebujesz 250 koron na winietę

Szerokiej drogi :)

Dziękuję. Winietę/y już mam.
floro5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) floro5 » 28.07.2011 18:04

Witam,

W niedzielę wyjeżdżam na wakacje do Chorwacji. Jadę z południowej Polski, Kluczbork w woj. opolskim. Gdzie najlepiej tankować auto na LPG jadąc trasą przez Czechy - Austrię - Słowenię - Chorwację? Butla 45 litrów, zasięg około 420 km. I w którym miejscu najlepiej ominąć płatną autostradę w Słowenii? I czy opłaca się kupić winiety w Polsce w PZM-ocie czy lepiej kupować za granicą? Z góry dziękuję za pomoc.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 29.07.2011 00:38

Wszystko opisane na forum, wystarczy użyć szukajki a nawet przeczytać kilka postów wyżej w tym samym wątku..
bartek86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek86 » 29.07.2011 08:01

Dokładnie, ja jade tą samą trasą, mój link jest 2 strony wcześniej z trasą i ominięciem autostrady w Słowenii. Tankowanie gazu masz w Mikulowie tylko teraz jeden kolega podał lpg przy hotelu a drugi stacje Shell (to nie to samo? czyli dwa punkty są?) a drugie masz w Ptuju, spokojnie dojedziesz bo tam jest coś ponad 360 km.
bartek86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek86 » 29.07.2011 14:10

A jeszcze mam pytanie żeby się upewnić:
nie potrzeba żadnej przejściówki po trasie?
i czy tankuje obsługa czy ja?
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 29.07.2011 15:02

Nie potrzebujesz przejściówek, nasze złącze jest uniwersalne. Bądź przygotowany na samoobsługę (weź rękawice żeby zapiąć pistolet na wypadek gdyby gaz psiknął :wink: ), ale obsługa stacji w razie problemów powinna pomóc. Tylko u nas w PL ludziom się w pewnej części ciała poprzewracało i nawet Pb by chcieli żeby im tankować :lol:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 30.07.2011 18:47

gitmar napisał(a):Nie potrzebujesz przejściówek, nasze złącze jest uniwersalne. Tylko u nas w PL ludziom się w pewnej części ciała poprzewracało i nawet Pb by chcieli żeby im tankować :lol:

No, nie do końca się poprzewracało :D
Względy BHP przy tego typu końcówkach powodują, że tankuje obsługa stacji.
W Niemczech końcówkę nakręcasz na gwint, a dopiero potem naciskasz dźwignię i jest to bardziej bezpieczna wersja tankowania. Dodatkowo u Niemców jak instalujesz LPG w aucie to podpisujesz świstek, że przeszkolono cię z zakresu BHP przy tankowaniu.
A jak chcesz, żeby ci nalali Pb,ON, V-Pover to podjedź na Shell'a. Tam miła obsługa naleje ci pod korek i nawet jeszcze więcej ........ :mrgreen:
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 30.07.2011 20:54

Jeśli chodzi o LPG - zgadzam się, powinna tankować obsługa stacji. Pb, ON mogę zatankować sobie sam i zwykle odmawiam gdy ktoś chce to zrobić za mnie...
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 05.08.2011 16:20

bartek86 napisał(a):Ale jakoś sobie przeliczają złotówki na korony?
A gorzej jak robią to ze złotówek na euro i dopiero w koronach :)
Dzięki wielkie już mam spokojną głowe.
Tylko czy Mikulov i Ptuj ma 24h?

po naliczeniu przez bank spredów przy księgowaniu płatności EU, Kun i innej waluty, wychodzi w cenie minimum kantorowej a i wyższej dość często.
Ktoś tam powyżej chrzanił o korkach i stresie podróżnym w Austrii i Słoweni, no więc jeszcze nigdy oprócz przejścia pomiędzy Słowenią a Horwacją nie stałem w SŁ i A, co innego w Horwacji.
Trasa oczywiście bez winietowa w SŁ.
A po za tym w Polsce dość się wystoję na drogach :D więc nie robi to na mnie w ogóle wrażenia w drodze na wakacje, przynajmniej jest co wspominać ;)
Podziwiam natomiast męczarnie gazowników ..., że też chce się Wam tak kombinować z tym tankowaniem. Za 3 godziny ruszam do Makarskiej i jedzie ze mną kolega któremu gazu wystarcza na maks 250 km ...!!!
Już widzę te jaja jak nie będzie gdzie tankować :D
Fajny jest ten folklor z gazem ;)
Osobiście leje do pełna na przejściu w PL + 10l w kanisterku i później na Horwacji po dojechaniu na miejsce, przed powrotem do PL na full.
Dla ciekawych, jadę Vectrą B z motorkiem 2,2 DTI i tankowanko bezstresowe :D
Bardziej się martwię tankowaniem ichnych trunków, co by mi zdrówka wystarczyło ;)
Pozdrowienia dla wszystkich :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone