Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.08.2010 17:10

Mirra_1 napisał(a):Tydzień temu wróciłam z Dubrownika. Na granicy chorwacko-bośniackiej wymagają zarówno paszportu jak i zielonej karty. Szczególnie skrupulatne w kontroli są celniczki bośniackie. Jeśli planujecie np. wycieczkę do Mostaru i Medjugorie na granicy też żądają paszportu.

Nieprawda - wystarczy dowód I ZIELONA KARTA (do Mostaru obowiązkowo)

forum/viewtopic.php?t=23491
Mirra_1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirra_1 » 23.08.2010 18:50

Widocznie miałam pecha i trafiłam na wyjątkowo niemiłe panie (czyżby dlatego że za kierownicą była kobieta???? :D ). Po stronie chorwackiej kazali przejeżdżać bez żadnej kontroli. Ale tam byli sympatyczni panowie :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.08.2010 08:26

maciek_apo:

Tylko dodaj jeszcze że na tej stacji Agip na Loipersdorf jest wszystko najdroższe całym ciągu trasy! LPG prawie 80 centów i do tego koszmarna kolejka (w sobote po południu), a kawa, z tego co pamiętam, ok. 3 euro - w filiżance wielkości naszej śmietanki
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 24.08.2010 15:09

Byłem na wakacjach, płaciłem kartą, zamknąłem oczy i jakoś poszło :) Przyznam się, że nie patrzałem nawet na cenę za litr, nie miałem wyjścia innego więc co tu gadać.
Tak jak Słoweńcy znaleźli sobie żyłę złota, jedziesz tylko kilkadziesiąt kilometrów a musisz wykupic winietę na minimum 7 dni. Jasne, można objechać, ale finalnie nie wiem czy się na takiej opcji nie można "przejechać". Wystarczy, że więcej osób pójdzie tym torem i na tych "objazdowych" autostradę drogach może być koszmar niewarty zaoszczędzenia tych 15 ojro za 7-dniową winietę ;/
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 24.08.2010 18:46

Może miałem szczęście, ale jechałem w tym roku w sobotę w połowie lipca, kolejka na 105 km była 2 samochody, objazd autostrady w Słowenii był bez problemu.
Ponieważ była kolejka na granicy, więc pojechałem na przejście w Hum na Sutlii, gdzie strażnik zrobił wielkie oczy na nasz widok. Trasa bardzo malownicza, ale nigdzie żadnych korków.
Większość jednak woli stać w korkach :D .
Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.08.2010 19:25

Ja jak już pisałęm, byłem na Loipersdorf w sobotę po południu (dokładnie 10 lipca ok. 19tej) - kolejka do dystrybutora gazu sięgała do samego wjazdu na stację, czyli ok. 20 samochodów tak na oko (oczywiście 90% na polskich blachach:)) i zwiększała się. Dodatkowo tempo tankowania było niesamowite! Zrobiliśmy sobie przerwę na jedzenie ok. 30 minut - pan z obsługi zatankował może z 5-6 samochodów przez ten czas! Bez dłuższego namysłu pojechałem więc dalej na benzynie, którą miałem jeszcze z Polski na wszelki wypadek - policzyłem że do tankowania na Zlatych Pieskach w Bratysławie przejechałem ok. 160 km - przy cenie gazu z Loipersdorf różnica wyniosłaby mnie na tym odcinku ok. 5-6 zł, a straciłbym ze 2 godziny przy dystrybutorze!
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 27.08.2010 22:54

Jechałem przez slowacje,wegry(199F/litr),potem z chorwacji wycieczka do bośni- ne ma problema z gazem wogole.W slowacji samoobsługa.
Najtańszy gaz w bośni 1Marka za litr= 50 centów, wdluz wybrzeza chorwacji gaz prawie wszędzie okolo 4,25Kuna litr
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 27.08.2010 22:58

Janusz Bajcer napisał(a):
Mirra_1 napisał(a):Tydzień temu wróciłam z Dubrownika. Na granicy chorwacko-bośniackiej wymagają zarówno paszportu jak i zielonej karty. Szczególnie skrupulatne w kontroli są celniczki bośniackie. Jeśli planujecie np. wycieczkę do Mostaru i Medjugorie na granicy też żądają paszportu.

Nieprawda - wystarczy dowód I ZIELONA KARTA (do Mostaru obowiązkowo)

forum/viewtopic.php?t=23491

Ja zauwazylem jedną rzecz że jak sie stoi na pasie TRANZIT to widzac rejestracje europejskie puszcają bez sprawdzania(sprawdzaja tylko bosniaków i chorwatów) natomiwast jak wjade na drugą linie-wewnętrzna to skanuja paszporty-to w Neum
a w drodze do mostaru chceli zieloną karte-z powrotem-przejazd bez stopu
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2010 13:47

sierpien 2010

Bielsko-Biala na maksa, omv w Bratyslawie przegapilem (cena nieca 0,60), na Wieniem gaz sie skonczyl i tankowalismy dopiero w Agip Loipensdorf okolo 100km za Wiedniem (cena 0,75). Pozniej takowalismy w Chorwacji a tam gaz co kawalek w cenie okolo 4,30-4,50kn. Na powrocie w Poreciu na maksa, pozniej Lopipensdorf, Bratyslawa i kawaleczek dalej nieco taniej (Zlote Piesky lub podobnie ktoras sie nazywala). Kolejne tankowanie po przejechaniu na gazuie ponad 400km (butla 32l) i kawalak na benzynie dopiero w Czestochowie. jak ktos sie przygotuje to nawet kawalka na benzynie nie zrobi. jak ktos nieprzygotowany, spieszy sie czy przegapi to niewielie odleglosci bez gazu musi jednak przejechach. My jedynie poi z gps i na jakies 3500km na Pb przejechalismy okolo 150km wiec naprawde niewiele ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2010 13:47

sierpien 2010

Bielsko-Biala na maksa, omv w Bratyslawie przegapilem (cena nieca 0,60), na Wieniem gaz sie skonczyl i tankowalismy dopiero w Agip Loipensdorf okolo 100km za Wiedniem (cena 0,75). Pozniej takowalismy w Chorwacji a tam gaz co kawalek w cenie okolo 4,30-4,50kn. Na powrocie w Poreciu na maksa, pozniej Lopipensdorf, Bratyslawa i kawaleczek dalej nieco taniej (Zlote Piesky lub podobnie ktoras sie nazywala). Kolejne tankowanie po przejechaniu na gazuie ponad 400km (butla 32l) i kawalak na benzynie dopiero w Czestochowie. jak ktos sie przygotuje to nawet kawalka na benzynie nie zrobi. jak ktos nieprzygotowany, spieszy sie czy przegapi to niewielie odleglosci bez gazu musi jednak przejechach. My jedynie poi z gps i na jakies 3500km na Pb przejechalismy okolo 150km wiec naprawde niewiele ...
PatricuS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PatricuS » 01.09.2010 10:36

dzisisjszy cennik w CRO :) foto koło ZAGRZEBIA_

Obrazek
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.09.2010 13:30

piotrulex:

Jeśli chodzi o Częstochowę, to najtańszy (i bardzo dobry) gaz jest w Poczesnej przy CH Auchan, przed wjazdem do Częstochowy. Polecam! Ja zawsz etam dotankowuję do pełna
vtecdesign7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtecdesign7 » 02.09.2010 08:26

Może kogoś zainteresuje: w Makarskiej (Makarska) jest stacja z LPG, cena (stan na 2010.08 ) - 4.45 kun o ile dobrze pamietam. Nie wiem, czy można płacić kartą :(

pozdrawiam,
W.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.09.2010 12:55

vtecdesign7 napisał(a):Może kogoś zainteresuje: w Makarskiej (Makarska) jest stacja z LPG, cena (stan na 2010.08 ) - 4.45 kun o ile dobrze pamietam. Nie wiem, czy można płacić kartą :(

pozdrawiam,
W.

A mógłbyś podać jakieś namiary? Ulica albo dzielnica? Nawet mniej więcej.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 15.02.2011 18:53

Aktualne ceny gazu w Czechach na autostradzie od 17,50 do 17,70 CK , w Mikolov jak zwykle najdrożej 17,80CK.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone