Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zadie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadie » 17.08.2010 10:56

dzięki :)
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 19.08.2010 14:20

W BiH na trasie przez Sarajewo na co drugiej stacji jest gaz, szczególnie na trasie z Sarajewa do Metković.
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 19.08.2010 15:34

bardzo proszę o pomoc.
czy w Znojmo zatankuję gaz????
wiem że pewno gdzies na forum o tym jest ale ja juz nie mam czasu na poszukiwania bo to jutro :P :P :P :P :P :P
pierwotnie mielismy jechać przez Mikulov i byłam do tematu przygotowana,ale plany zmieniły sie w ostatniej chwili i klops.
Maxmar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxmar » 20.08.2010 09:44

Witam wybieram się do Dubrownika jaką trasą najlepiej jechać bo w googlach pokazuje mi że gdzie po drodze musze wjechać na prom a z tego co patrzyłem na mapie to jest droga lądem też tylko trzeba wjechać na teren BiH czy ktoś jechał tamtędy ? jak wygląda ta droga bo w goglach nagle się kończy
;) i za chwile znowu jest :) .
Gdzie najlepiej przekroczyć granice z Chorwacją jadąc przez Węgry i gdzie najlepiej zatankować LPG po trasie Tarnobrzeg - Rzeszów - Barwinek - Kośice - Miskolc - Budapest - Letenye - Zagrzeb - Zadar - Split - Ploce ( i tu mapa pokazuje mi że trzeba na prom a ja nie chce :) bo dalej można pojechac do ) KLEK droga E65 ale tam się kończy ..... i nie ma nic :) pokazane dalej za jakiś czas jest znowu droga 8 E65 i jedziem dalej Zaton - Dubrownik :)
Czy możliwe jest przejechać lądem bez wsiadania na prom do Dubrownika ? Czy ta trasa jest w miare dobra jesli chodzi o miejscowości ? a jesli tak to gdzie najlepiej zatankować LPG powiedzmy co jakieś 300 km ? .Mam tą końcóweczke do LPG dokręcaną czy nie ma problemu z taką końcówką zatankować ? . Czy wszędzie tankuje obsługa czy trzeba samemu tankować gaz ( bo na Słowacji w Bratysławie spotkałem się z faktem że musiałem sam sobie zatankować i z deka się umordowałem zanim podpiołem końcówke od dystrybutora ) I pytanie odbiegające od tematu Czy osoba posiadająca Europejską Karte Niepełnosprawnego może w Chorwacji parkować na miejscach dla niepełnosprawnych dodam że karta obowiązuje na terenie całej Unii Europejskiej a jak jest z Chorwacją nie wiem , wiec jesli ktos cos wie w tym temacie prosze o odpowiedż.

A może lepiej przez Bratysławe i Gyor ? troche dalej ale może lepiej co sądzicie ?

Jeżeli jakieś moje pytanie jest tendencyjne to z góry przepraszam
Pozdrawiam wszystkich. :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2010 12:36

Maxmar napisał(a):Witam wybieram się do Dubrownika jaką trasą najlepiej jechać bo w googlach pokazuje mi że gdzie po drodze musze wjechać na prom a z tego co patrzyłem na mapie to jest droga lądem też tylko trzeba wjechać na teren BiH czy ktoś jechał tamtędy ? jak wygląda ta droga bo w goglach nagle się kończy
;) i za chwile znowu jest :) .

Radzę zakupić w księgarni aktualną mapę drogową Chorwacji :D i nie planować trasy wg google map.

Lepszy jest ewentualnie michelin

Przez Bośnię do Dubrownika jest normalna droga, nie trzeba wsiadać na prom.
Maxmar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxmar » 21.08.2010 11:15

Ja wiem Ze goglowska mapa jest taka se bo wszystko i tak wychodzi inaczej po drodze ale dzięki za odpowiedz w każdym bądz razie teraz wiem na bank że można lądem do Dubrownika i czekam na reszte wskazówek.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.08.2010 15:13

W google map w ogóle nie ma Bośni/Hercegowiny - nawet jednej drogi (prócz paru głównych), tylko kilka pojedynczych miast. Jadąc do Dubrownika normalnie jedziesz prosto trasą nr 8 - ten jej kawałek, o którym piszesz, że się nagle urywa, to jest normalna droga przez pasek BiH, tylko na Google map go nie ma. W dodatku z tego co słyszałem, to przez ten kawałek przez Neum można śmiało przejechać na dowód osobisty, nie trzeba paszportu. Jesli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Co do samoobsługi na stacjach LPG, to faktycznie w niektórych miejscach Europy to jest problem. Co dziwne, ja jadąc przez Bratysławę do Chorwacji na Zlatych Pieskach tankowałem samodzielnie, a jadąc z powrotem na tej samej stacji tylko po drugiej stronie autostrady tankowała mi pani z obsługi - nie wiem, od czego to zależy. Faktycznie, nie jest łatwo podpiąć końcówkę do zaworu i jeszcze trudniej go sprawnie odpiąć. Moja rada jest taka: jeśli masz jakiegoś znajomego na stacji LPG w pobliżu twojego miejsca zamieszkania (to nie musi być bliski znajomy, wystarczy ktoś, u kogo zwyczajowo tankujesz gaz), to poproś go, żeby ci pokazał. Ja tak zrobiłem kilka lat temu i od tamtej pory kiedy mnie widzą że podjeżdżam pod dystrybutor, to już nawet nie wychodzą, tylko sam taknuję. Początki były trudne, kilka razy sobie rękę gazem zmroziłem, ale się nauczyłem. Tobie też sie na pewno uda. :)

Maxmar: jeśli jesteś kobietą, to raczej będzie ciężko. Zdjęcie końcówki wymaga dosyć dużej siły w rękach :(
natulka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natulka » 21.08.2010 19:41

Witam, dla wszystkich, ktrzy wybieraja sie do Chorwacji, informacja, w srode rano na tym 105 km za Wiedniem gaz niestety byl "kaput" :( jesli ktos bedzie tamtedy przejezdzal w najblizszym czasie lub juz przejezdzal, prosze o informacje jak to teraz wyglada, w sensie, czy juz dziala :) pozdrawiam, i przepraszam, ze bez polskich znakow :)
Maxmar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxmar » 22.08.2010 08:47

Spoko damy rade w razie czego :)
emgrala
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) emgrala » 22.08.2010 08:57

natulka napisał(a):Witam, dla wszystkich, ktrzy wybieraja sie do Chorwacji, informacja, w srode rano na tym 105 km za Wiedniem gaz niestety byl "kaput" :( jesli ktos bedzie tamtedy przejezdzal w najblizszym czasie lub juz przejezdzal, prosze o informacje jak to teraz wyglada, w sensie, czy juz dziala :) pozdrawiam, i przepraszam, ze bez polskich znakow :)

W czwartek okolo 18 LPG dzialalo sprawnie :wink:
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 22.08.2010 09:32

Maxmar napisał(a): ..... teraz wiem na bank że można lądem do Dubrownika i czekam na reszte wskazówek.

W końcu Dubrownik nie jest wyspą ani nie jest w wojennym okrążeniu więc nie wiem skąd ten pomysł.

Tak przy okazji w Neum możesz zatankować gaz w cenie 1.05 KM czyli ok 2 zł.

A pytania i odpowiedzi lepiej w osobnym wątku bo ten ma inny temat
Maxmar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxmar » 22.08.2010 10:11

dzięki za odpowiedż i za rade
johnyaig
Globtroter
właśnie wróciłem z chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 23.08.2010 12:27

jechalismy przez Rijekę na Słowenie Austrię i Czechy do Polski..i o dziwo za przejścciem granicznym Cro- Słowenia jakieś 30 km jest malutka stacyjka z Lpg, ledwo co ją zawuazy;ismy..Pan sprzedaje papryke i lpg:)) i gaz byl najlepszy na calej trasie..zalalem 32l gazu i przejechalem na tym 460 km...zaladowany po uszy...a mam silnik 1.8 i przynam ze na autostradzie troszke grzałem:))

jak cos odpowiem na pytanka:)
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 23.08.2010 13:50

Hej

Opis mojej podróży do Baśka Voda przez:

Cieszyn
Brno
Wiedeń
Graz
Zagrzeb

jest w dziale "nasze relacje z podróży"

Niemniej jednak bardzo ważna informacja dla LPG-owców. W Austrii jadąc autostradą jest tylko jedna stacja AGIP na 106 kilometrze, około 80 km przed Graz kiedy miniemy Wiedeń, lub jak kto woli 80 km za Graz jesli jedziemy w drugą stronę.

Być może są gdzieś stacje pochowane w miejscowościach wokół autostrady, niemniej jednak te mniejsze, lokalne stacje w Austrii po 22-giej są zamykane ;/

Przejeżdząjąc przez Czechy (trasa na Brno i Wiedeń) nie było problemu żeby znaleźć stacje z LPG. Słowenia to tylko kilkadziesiat kilometrów więc pomijam ten odcinek. W chorwacji nie ma problemu. Pamietajmy że w Chorwacji gaz jest oznaczony jako AUTOPLIN-GPL
Mirra_1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirra_1 » 23.08.2010 16:38

W dodatku z tego co słyszałem, to przez ten kawałek przez Neum można śmiało przejechać na dowód osobisty, nie trzeba paszportu. Jesli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Tydzień temu wróciłam z Dubrownika. Na granicy chorwacko-bośniackiej wymagają zarówno paszportu jak i zielonej karty. Szczególnie skrupulatne w kontroli są celniczki bośniackie. Jeśli planujecie np. wycieczkę do Mostaru i Medjugorie na granicy też żądają paszportu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone