napisał(a) Raul73 » 21.08.2010 15:13
W google map w ogóle nie ma Bośni/Hercegowiny - nawet jednej drogi (prócz paru głównych), tylko kilka pojedynczych miast. Jadąc do Dubrownika normalnie jedziesz prosto trasą nr 8 - ten jej kawałek, o którym piszesz, że się nagle urywa, to jest normalna droga przez pasek BiH, tylko na Google map go nie ma. W dodatku z tego co słyszałem, to przez ten kawałek przez Neum można śmiało przejechać na dowód osobisty, nie trzeba paszportu. Jesli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
Co do samoobsługi na stacjach LPG, to faktycznie w niektórych miejscach Europy to jest problem. Co dziwne, ja jadąc przez Bratysławę do Chorwacji na Zlatych Pieskach tankowałem samodzielnie, a jadąc z powrotem na tej samej stacji tylko po drugiej stronie autostrady tankowała mi pani z obsługi - nie wiem, od czego to zależy. Faktycznie, nie jest łatwo podpiąć końcówkę do zaworu i jeszcze trudniej go sprawnie odpiąć. Moja rada jest taka: jeśli masz jakiegoś znajomego na stacji LPG w pobliżu twojego miejsca zamieszkania (to nie musi być bliski znajomy, wystarczy ktoś, u kogo zwyczajowo tankujesz gaz), to poproś go, żeby ci pokazał. Ja tak zrobiłem kilka lat temu i od tamtej pory kiedy mnie widzą że podjeżdżam pod dystrybutor, to już nawet nie wychodzą, tylko sam taknuję. Początki były trudne, kilka razy sobie rękę gazem zmroziłem, ale się nauczyłem. Tobie też sie na pewno uda.
Maxmar: jeśli jesteś kobietą, to raczej będzie ciężko. Zdjęcie końcówki wymaga dosyć dużej siły w rękach