Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 10.07.2010 22:05

Jadąc z Polski przed Bratysławą duża stacja po prawej i lewej stronie.
Miejscowość Zlate Piesky po lewej widać lotnisko.
Ślepy by zauważył :D
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 11.07.2010 12:03

bb84 napisał(a):Panowie mam zaćmienie nie mogę wynalezc stacji LPG Na autostradzie D1 Żylina -Bratysława , dał bym sobie głowę uciąć ze 2 lata temu tankowałem gdzies w okolicach Bratysławy ( amożę juz w Bra... ) na D1 przy autostradzie... jest taka opcja ?? wszystkie stacje są poza autostrada które wyczaiłem na tej słowackiej stronie

ok 50 km przed BA jest LPG
a w BA koło auparku jest BP z gazem
lepiej jest w drodze powrotnej w BA kojarzę 3 stacje
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.07.2010 17:31

Właśnie wróciłem z Chorwacji. Tankowałem LPG odpowiednio w:
- Cieszynie na Orlenie przed samą granicą: 2,25 PLN - nie polecam, bardzo niemiła obsługa i ciasno
- Bratysława Zlate Pieski (0,56 Euro)
- Maribor za obwodnicą (0,70 Euro)
- pomiędzy Pulą i Rovinj (4,45 kn)
W drodze powrotnej (wracaliśmy przez Planicę):
- Jesenice przez zjadem z autostrady na Kranjską Gorę (0,65 Euro) - nie wiem, co to za gaz, ale przejechałem na nim 30 km więcej niż normalnie
- Bratysława Zlate Piesky (0,56 Euro)
Do Polski starczyło spokojnie. Wszędzie akceptują karty i wszędzie tankują - tylko na Zlatych Pieskach w stronę Austrii musiałem tankowac sam - z powrotem nie.
Przez całą drogę przejechałem tylko ok. 100 km na benzynie - w Austrii. Nie tankowałem na Loipersdorf, bo była taka kolejka (90% Polaków), że mi się nie opłacało, tym bardziej że gaz kosztowałtam 0,75 Euro, więc oszczędnośc znikoma, a godzina drogi zaoszczędzona, jak nie więcej.
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 21.07.2010 10:35

Raul73 napisał(a):Właśnie wróciłem z Chorwacji. Tankowałem LPG odpowiednio w:
- Cieszynie na Orlenie przed samą granicą: 2,25 PLN - nie polecam, bardzo niemiła obsługa i ciasno
- Bratysława Zlate Pieski (0,56 Euro)
- Maribor za obwodnicą (0,70 Euro)
- pomiędzy Pulą i Rovinj (4,45 kn)
W drodze powrotnej (wracaliśmy przez Planicę):
- Jesenice przez zjadem z autostrady na Kranjską Gorę (0,65 Euro) - nie wiem, co to za gaz, ale przejechałem na nim 30 km więcej niż normalnie
- Bratysława Zlate Piesky (0,56 Euro)
Do Polski starczyło spokojnie. Wszędzie akceptują karty i wszędzie tankują - tylko na Zlatych Pieskach w stronę Austrii musiałem tankowac sam - z powrotem nie.
Przez całą drogę przejechałem tylko ok. 100 km na benzynie - w Austrii. Nie tankowałem na Loipersdorf, bo była taka kolejka (90% Polaków), że mi się nie opłacało, tym bardziej że gaz kosztowałtam 0,75 Euro, więc oszczędnośc znikoma, a godzina drogi zaoszczędzona, jak nie więcej.

chce jechac ta sama trasa..ale pytanie jaki masz zbiornik? ja mam 40l wiec wejdzie tylko kolo 30-32 l gazow..a to mi starcza na jakies 400km spokojneje jazdy..100-110 km/h
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2010 09:54

johnyaig napisał(a):
chce jechac ta sama trasa..ale pytanie jaki masz zbiornik? ja mam 40l wiec wejdzie tylko kolo 30-32 l gazow..a to mi starcza na jakies 400km spokojneje jazdy..100-110 km/h

Jeśli Ci zbiornik starcza na 400 km, to spokojnie dojedziesz tak jak ja. Ja mam zbiornik 44 l, wchodzi ok. 37 l, a starcza mi normalnie na 370 km, bo pali równo 10 l/ 100 km. Tylko na gazie z Jesenic przejechałem 400 km. Tak więc spokojnie możesz sobie planować postoje tam gdzie ja. Polecam zwłaszcza Zlate Piesky w Bratysławie - bardzo miła (i ładna) obsługa! ;)

Tak na marginesie: nie wiem, jak Twoje auto, ale ja na swoim zauważyłem, że na autostradach nie ma znaczenia, czy jadę 100 km/h, czy 130 km/h - spalanie wychodzi tak samo. Nie ma zatem sensu jeździć wolno, a autostrady zwłaszcza w Austrii aż sie proszą o wdepnięcie gazu :) Oczywiście w granicach rozsądku...
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 22.07.2010 09:58

Raul73 napisał(a):
johnyaig napisał(a):

Jeśli Ci zbiornik starcza na 400 km, to spokojnie dojedziesz tak jak ja. Ja mam zbiornik 44 l, wchodzi ok. 37 l, a starcza mi normalnie na 370 km, bo pali równo 10 l/ 100 km. Tylko na gazie z Jesenic przejechałem 400 km. Tak więc spokojnie możesz sobie planować postoje tam gdzie ja. Polecam zwłaszcza Zlate Piesky w Bratysławie - bardzo miła (i ładna) obsługa! ;)

Tak na marginesie: nie wiem, jak Twoje auto, ale ja na swoim zauważyłem, że na autostradach nie ma znaczenia, czy jadę 100 km/h, czy 130 km/h - spalanie wychodzi tak samo. Nie ma zatem sensu jeździć wolno, a autostrady zwłaszcza w Austrii aż sie proszą o wdepnięcie gazu :) Oczywiście w granicach rozsądku...

wlasnie z tymi predkosciami to masz racje..tez tak wlasnie ostatnio zobaczylem i w szoku jestem ..myslalem ze 110 km/h bedzie bardziej oszczedne niz 130 km..sprawdze..przejade na poczatku na jednym baku 130km/h moze ciutke wiecej i zobacze na ile starcza gazu.. pewnie od niego tez duzo zalezy.. ale z mojego doswiadczenia wcale nie winika ze gaz Shella jest lepszy od mniejszych stacyjek benzynowych..

pytanko rozumie ze na wegrzech smialo mozna placic w oiro..tylko jak to przeliczaja? jak im sie podoba czy moze lepiej jednak karta platnicza?
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 22.07.2010 10:04

8O Coś nowego że obojętne jak szybko jedziesz na autostradzie to jest takie samo spalanie.
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 22.07.2010 10:17

gonzo napisał(a):8O Coś nowego że obojętne jak szybko jedziesz na autostradzie to jest takie samo spalanie.

no ale nie do konca..jak jedziesz 110-130 moze byc takie samo..ale jak grzejesz 160 to mysle ze juz tak slodko nie bedzie..
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2010 23:43

johnyaig napisał(a):
gonzo napisał(a):8O Coś nowego że obojętne jak szybko jedziesz na autostradzie to jest takie samo spalanie.

no ale nie do konca..jak jedziesz 110-130 moze byc takie samo..ale jak grzejesz 160 to mysle ze juz tak slodko nie bedzie..

Oczywiście - przy prędkościach rzędu 90-130 na autostradzie spalanie się nie różni, ponieważ jedziesz prawie cały czas ze stałą prędkością, więc nie ma przyspieszania i zwalniania. Od 140 w górę zaczynają sie różnice, ale ja takich prędkości raczej nie praktykuję :)

Co do jakości gazu, to ja nie mam za bardzo porównania, bo mieszkam w Płocku, więc u nas konkurencji nie ma prawie żadnej, bo wszyscy, nawet małe stacje, mają paliwa wiadomo skąd:evil:. Ale w trasie sprawdzałem na różnych stacjach i wychodzi na to samo - tylko ten gaz z Jesenic był jakiś lepszy.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 24.07.2010 23:07

johnyaig napisał(a):
pytanko rozumie ze na wegrzech smialo mozna placic w oiro..tylko jak to przeliczaja? jak im sie podoba czy moze lepiej jednak karta platnicza?

Na Węgrzech tylko forinty lub karta jak zaczną liczyć w euro to wyjdzie duuużo więcej
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 30.07.2010 10:12

prosze o ostatnia rade:) czyli najlepiej miec karte platnicza Visa i nia uiszczac oplaty w poszegolnych krajach? nie bawic sie w wymiane..albo miec tylko oiro przy sobie..?
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 30.07.2010 10:14

johnyaig napisał(a):prosze o ostatnia rade:) czyli najlepiej miec karte platnicza Visa i nia uiszczac oplaty w poszegolnych krajach? nie bawic sie w wymiane..albo miec tylko oiro przy sobie..?

chodzi mi o zaplate za gaz ewentulanie benzynke...:) jakos dziwnie sformułowałem poprzedni post:)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.07.2010 21:09

Generalnie karta kredytowa bądź płatnicza wychodzi taniej - wszędzie tam, gdzie można nią płacić. Na stacjach benzynowych w Słowacji, Austrii, Słowenii i Chorwacji nie ma problemu, równiez za gaz (przynajmniej tam gdzie ja tankowałem). Postępując zgodnie z radami użytkowników tego forum, wolałem wszędzie pytać, czy za gaz można płacić kartą - i w Słowenii popatrzyli na mnie jak na kretyna :). Było to dla nich oczywiste.
Natomiast winiety kupowałem zawsze na przejściach granicznych i tutaj już trzeba było miec gotówkę. Słyszałem, że można je kupić tez na stacjach, ale po sprawdzeniu ceny winiety słowackiej na stacji Orlen w Cieszynie szczęka mi opadła i wolałem nie ryzykowac na innych.
skywalker_01
Cromaniak
LPG na trasie Słowacja, Węgry, Bośnia i Hercegowina

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 01.08.2010 12:49

W tym roku postanowiłem po raz pierwszy przejechać trasą przez Bośnię i Hercegowinę.
Czy ktoś tankował LPG na INA w Banja Luka ?
Na Węgrzech też jeszcze nie tankowałem gazu.
Na Słowacji stację w Zlate Piesky juz znam.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 01.08.2010 20:47

Na Węgrzech jest stacja LPG w Letenye ( nie tankowałem, ale widziałem kupując winietę), dwie stacje na trasie Kisbér-Györ droga 81 (tankowałem) oraz na autostradzie między Györ a Rajka.
Jeśli chodzi o Słowacje to jadąc z Bratysłąwy na Zilinę mamy stacje LPG na wylocie z Bratysławy, jedną dużą i kilka km dalej malutką, później ok 80 km od tej małej następna i jeszcze ok 30 km dalej w okolicach Trencina następną.
Dane z wczoraj.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone