Jadąc z Polski przed Bratysławą duża stacja po prawej i lewej stronie.
Miejscowość Zlate Piesky po lewej widać lotnisko.
Ślepy by zauważył
bb84 napisał(a):Panowie mam zaćmienie nie mogę wynalezc stacji LPG Na autostradzie D1 Żylina -Bratysława , dał bym sobie głowę uciąć ze 2 lata temu tankowałem gdzies w okolicach Bratysławy ( amożę juz w Bra... ) na D1 przy autostradzie... jest taka opcja ?? wszystkie stacje są poza autostrada które wyczaiłem na tej słowackiej stronie
Raul73 napisał(a):Właśnie wróciłem z Chorwacji. Tankowałem LPG odpowiednio w:
- Cieszynie na Orlenie przed samą granicą: 2,25 PLN - nie polecam, bardzo niemiła obsługa i ciasno
- Bratysława Zlate Pieski (0,56 Euro)
- Maribor za obwodnicą (0,70 Euro)
- pomiędzy Pulą i Rovinj (4,45 kn)
W drodze powrotnej (wracaliśmy przez Planicę):
- Jesenice przez zjadem z autostrady na Kranjską Gorę (0,65 Euro) - nie wiem, co to za gaz, ale przejechałem na nim 30 km więcej niż normalnie
- Bratysława Zlate Piesky (0,56 Euro)
Do Polski starczyło spokojnie. Wszędzie akceptują karty i wszędzie tankują - tylko na Zlatych Pieskach w stronę Austrii musiałem tankowac sam - z powrotem nie.
Przez całą drogę przejechałem tylko ok. 100 km na benzynie - w Austrii. Nie tankowałem na Loipersdorf, bo była taka kolejka (90% Polaków), że mi się nie opłacało, tym bardziej że gaz kosztowałtam 0,75 Euro, więc oszczędnośc znikoma, a godzina drogi zaoszczędzona, jak nie więcej.
johnyaig napisał(a):
chce jechac ta sama trasa..ale pytanie jaki masz zbiornik? ja mam 40l wiec wejdzie tylko kolo 30-32 l gazow..a to mi starcza na jakies 400km spokojneje jazdy..100-110 km/h
Raul73 napisał(a):johnyaig napisał(a):
chce jechac ta sama trasa..ale pytanie jaki masz zbiornik? ja mam 40l wiec wejdzie tylko kolo 30-32 l gazow..a to mi starcza na jakies 400km spokojneje jazdy..100-110 km/h
Jeśli Ci zbiornik starcza na 400 km, to spokojnie dojedziesz tak jak ja. Ja mam zbiornik 44 l, wchodzi ok. 37 l, a starcza mi normalnie na 370 km, bo pali równo 10 l/ 100 km. Tylko na gazie z Jesenic przejechałem 400 km. Tak więc spokojnie możesz sobie planować postoje tam gdzie ja. Polecam zwłaszcza Zlate Piesky w Bratysławie - bardzo miła (i ładna) obsługa!
Tak na marginesie: nie wiem, jak Twoje auto, ale ja na swoim zauważyłem, że na autostradach nie ma znaczenia, czy jadę 100 km/h, czy 130 km/h - spalanie wychodzi tak samo. Nie ma zatem sensu jeździć wolno, a autostrady zwłaszcza w Austrii aż sie proszą o wdepnięcie gazu Oczywiście w granicach rozsądku...
johnyaig napisał(a):gonzo napisał(a):8O Coś nowego że obojętne jak szybko jedziesz na autostradzie to jest takie samo spalanie.
no ale nie do konca..jak jedziesz 110-130 moze byc takie samo..ale jak grzejesz 160 to mysle ze juz tak slodko nie bedzie..
johnyaig napisał(a):prosze o ostatnia rade:) czyli najlepiej miec karte platnicza Visa i nia uiszczac oplaty w poszegolnych krajach? nie bawic sie w wymiane..albo miec tylko oiro przy sobie..?