Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2010 20:54

Pewnie zdubluje ale:
- jak sobie radzicie na stacjach samoobsługowych (Słowacja i Niemcy)?
- rękawice jakieś specjalne?

pierwszy raz spotkałem się na SŁowacji - na szczęście była kolejka Polaków więc Pan zrobił wyjątek.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 14.06.2010 21:26

Torac napisał(a):Pewnie zdubluje ale:
- jak sobie radzicie na stacjach samoobsługowych (Słowacja i Niemcy)?
- rękawice jakieś specjalne?

pierwszy raz spotkałem się na SŁowacji - na szczęście była kolejka Polaków więc Pan zrobił wyjątek.

Na Słowacji tak jak w Polsce. Tankuje obsługa stacji. Czechy, Chorwacja, Włochy też. Austria (Loipersdorf jak pamiętam mają i jedną i drugą końcówkę)tak jak w Niemczech.
W Niemczech samemu, bo mają inny system (nakręcany z gwintem) Trzeba mieć swoją redukcję (ew pożyczyć za kaucją) + grube rękawice z irchy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2010 21:44

Właśnie o Słowację mi chodzi.Nie chodzi o mechanizm ale o własnoręczne tankowanie gazu- można się poparzyć . Jeszcze tego nie robiłem (tankowałem) ale się przyuczam. Chodzi głównie o Słowację gdzie gdzieniegdzie oczekują samodzielnego napełnienia zbiornika . Podobno uczą ich tego na kursach prawa jazdy i zjawisko będzie powszechniejsze.
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 15.06.2010 15:06

Myślałem że austrie przejeżdzacie na lpg z powodu ceny.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.06.2010 19:27

Ja dla środowiska :wink:
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 15.06.2010 21:39

skywalker_01 napisał(a):
Na Słowacji tak jak w Polsce. Tankuje obsługa stacji. Czechy, Chorwacja, Włochy też. Austria (Loipersdorf jak pamiętam mają i jedną i drugą końcówkę)tak jak w Niemczech.
W Niemczech samemu, bo mają inny system (nakręcany z gwintem) Trzeba mieć swoją redukcję (ew pożyczyć za kaucją) + grube rękawice z irchy.

W Chorwacji, Węgrzech i Słowacji zależy od stacji - raz tankuje się samemu, raz tankuje pracownik. Na dużych stacjach pracownikom nie chce się wychodzić i każą tankować samemu. Pierwsze moje tankowanie zaskutkowało drobnym odmrożeniem - potem już robiłem to w rękawiczce :)...
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 16.06.2010 07:49

Bert napisał(a):

W Chorwacji, Węgrzech i Słowacji zależy od stacji - raz tankuje się samemu, raz tankuje pracownik. Na dużych stacjach pracownikom nie chce się wychodzić i każą tankować samemu. Pierwsze moje tankowanie zaskutkowało drobnym odmrożeniem - potem już robiłem to w rękawiczce :)...

No właśnie o te odmrożenia chodzi. :?

Wiadomo, że się chłopaki ze stacji chcą wyręczyć się naszymi rękoma.
Wielokrotnie spotkałem się z zachętą do samodzielnego zatankowania pojazdu.
Niestety moja mina :roll: skutecznie pozbawiała obsługę stacji wszelkich złudzeń.
Nie wyobrażam sobie, jak można spędzić urlop...... z odmrożoną dłonią w Chorwacji. :oczko_usmiech:

Tu podaje link LPG w Chorwacji http://www.gazeo.pl/chorwacja.php
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 16.06.2010 11:28

ee, tam...na kciuk mi trochę poleciało :)
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 16.06.2010 14:04

Bert napisał(a):ee, tam...na kciuk mi trochę poleciało :)

Na jednej ze stacji BP w Warszawie pan od gazu opowiedział mi historyjkę.
W nocy podjechał "cierpiarz" pod LPG. Ponieważ mu się śpieszyło sam zainstalował pistolet i przekręcił dźwignię. Następnie udał się do kasy aby uregulować rachunek. wyszedł wsiadł do samochodu i ......odjechał z ogonem.
Tak się skończyło expresowe bezobsługowe tankowanie LPG. :idea:
krystianwojtyczka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystianwojtyczka » 17.06.2010 19:47

skywalker_01 napisał(a):Nie ma chętnych pomóc koledze?

Upraszczając:

Cieszyn PL
Mikulov CZ
Loipersdorf 105 km A
Zagreb (Lucko) HR

i dalej jak kto woli :D

A mam pytanie czy na takich stacjach jak te są potrzebne "przejśćiówki" żeby zatankować czy z regóły są one na stacjach?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2010 19:56

krystianwojtyczka napisał(a):czy na takich stacjach jak te są potrzebne "przejśćiówki" żeby zatankować

nie są potrzebne
misiorwroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiorwroc » 20.06.2010 13:17

Wczoraj przyjechałem do Cro. Tankowałem w Czechach, w Austrii i w samej Chorwacji - wszędzie bez problemu, bez konieczności stosowania jakichkolwiek przejściówek.
kucharz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kucharz » 21.06.2010 11:10

czy stacje z LPG sa przy autostradach?????? czy trzeba zjeżdżać z autostrady?? interesuje mnie LPG w okol. Bratysławy, potem wiem o tym za Wiedniem 105 km, i jak z tankowaniem na autostradzie w Słowenii - jadę przez Maribor, Ljublianę i w Postojno(?) askręt na Istrię.

prosze o w miarę szczegółowe info. jadę pierwszy raz.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 21.06.2010 11:42

kucharz napisał(a):czy stacje z LPG sa przy autostradach?????? czy trzeba zjeżdżać z autostrady?? interesuje mnie LPG w okol. Bratysławy,

W Bratysławie masz LPG np na BP ale ostatnimi czasami to dużo trudniej tam zajechać bo Słowacy rozłączyli tranzyt z ruchem miejskim i trzeba już za mostem na Dunaju jechać równolegle do głównej trasy
tayson2009
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tayson2009 » 21.06.2010 16:22

A jakie ceny sa gazu, i czy objeżdzałeś autostrade w sloweni?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone