Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
archi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi » 15.08.2009 07:37

A ja zaledwie tydzień temu i również potwierdzam cena to 0,66 euro, ceny gazu sa tam raczej niezmienne od dłuższego czasu.
banatom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banatom » 17.08.2009 15:06

archi napisał(a):A ja zaledwie tydzień temu i również potwierdzam cena to 0,66 euro, ceny gazu sa tam raczej niezmienne od dłuższego czasu.

witam
Potwierdzam kwotę 0,66 euro na dzień 15. 08 ,aczkolwiek jadąc do CRO dwa tygodnie temu gazu na tej stacji już nie było o północy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.08.2009 16:17

Dzięki wszystkim za najnowsze ceny gazu. Nie wiem w takim razie, skąd wzięły się na tym forum ceny 0,85 euro za litr. Ja wyjeżdżam w niedzielę po południu i na tej stacji będę pewnie ok. 2 w nocy, więc przypuszczam, ze moż ebyć problem z kupieniem tam gazu.
ffliper
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ffliper » 01.09.2009 10:00

Wlasnie wrocilem z CRO i jesli chodzi o gaz to powiem tak:
-problem z zatankowanie gazu w niemczech ale tylko na poczatku trasy ( jechalem od Kolbaskowa), potem juz luz- czasem trzeba zjechac z autostrady ale sa drogowskazy
- Austria( nie tankowalem gaz w okolicach 0,9euro
-Slowenia- nez problemu - cena ok. 0,5euro
-CRO- bez problemow- cena 4.02 kun w calej Chorwacji
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.09.2009 13:07

W okolicach Mikulova są trzy stacje LPG, Jedna przed (jadąc z Polski) Dolnimi Dunajovicami po prawej stronie cena 12.1KC, Następna za kilka kilometrów po lewej stronie 13.8 i ostatnia w Mikulovie koło Shella również 13.8. Na żadnej z nich nie chcą przyjmować kart.
Na pierwszej z zasady, na drugiej mają pernamętnie popsuty czytnik (który do benzyny działa i dla Czechów tez działa) a na tej przy shellu mówią, że top nie shell tylko obok.
A jak się nie ma koron to stosują własne przeliczniki. Szwagrowi dwa tygodnie temu te 12.1 KC przeliczyli na 0,7E.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 06.09.2009 20:31

Na słynnym 105 km 2 września cena za LPG 0,7 E ;) (17 sierpnia jakoś taniej było)

W Słowacji za 0,49 E

Przy okazji nie polecam stacji Zelenec za Bratysławą w kierunku Polski ( koło Trnavy). W zeszłym roku, mimo że na drzwiach były oznaczenia, że można płacić kartą, na dystrybutorach były malutkie karteczki (VISA, MAESTRO, MASTERCARD, VISA ELECTRON z przekreśleniem). Oczywiście zauważyliśmy po zatankowaniu paliwa. A gotówki ani grosza. Jakiś Słowak dobry zamienił nam złotówki na Korony (wówczas jeszcze) - chcieliśmy im zapłacić w Euro ale dziadoki policzyli po jakimś chorym kursie.
W tym roku z dużą rezerwą na tę stację podjechaliśmy, patrzymy na dystrybutorach benzyny nie ma karteczek, ale jest na dystrybutorze LPG. Mąż idzie do jakiegoś faceta co akurat mył szyby i się pyta jak to jest. A on, że można oczywiście płacić kartą. Jakoś nie uwierzyłam i poszłam do kasy się pytać. Kartą można płacić za benzynę i ropę za LPG nie. PARANOJA!
Za Pieszczanami jest Lukoil z LPG, potem jeszcze jedna stacja, nie pamiętam nazwy. Nie widziałam ich w zeszłym roku.

W ogóle w Słowacji ja już na każdej stacji upewniam się czy można kartą płacić... u nich nigdy nic nie wiadomo.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 06.09.2009 23:06

Na slowacji nie ma problemu z zatankowaniem gazu ... stacje w sumie są (nalezy uważać na nadgorliwą obsluge -starającą sie wlac wiecej gazu niż mieści bak ..., sprawdzić czy mozna kartą itp) NA Slowacji podjechalem pod jeden dystrybutor i czekalem 5min na obslugę -potem jednak się zorientowalem że nikogo nie ma ...i nic. Ale generalnie gaz jest i to nie drogi

standard 0.4E.

Wegry ... tutaj masakra gaz ok 1600F/L ...a jeszcze większy problem to znaleść stację przy autobahnie. Nawigacja pomaga ...ale mimo wszystko JEST BARDZO MALO STACJI!!! :!: na chorwacji ten problem nie istnieje - jest tego troche.
mangood
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mangood » 20.09.2009 12:23

Witam ..
Do tej pory tylko "żerowałem" chłonąc informacje z tego forum :)
Z racji że właśnie wróciłem i od czegoś trzeba zacząć tu zostawię swój pierwszy post :)

w terminie 05-09 do 18-09
Ceny LPG ( Plinu ) w Cro wszędzie 4,16 lub 4,24 KUN ( tankowałem w sumie na 7 stacjach )
Właściwie wiekszych problemów ze znalezieniem stacji nie było ( bardzo pomogły mapki i namiary z tego forum ) - najtrudniej było w okolicach Dubrownika - jedyna stacja w sporej okolicy była w miejscowości KOMOLAC - trzeba nieco zboczyć z drogi w głab lądu jadąc z północy do Dubrownika, stacja malutka, otwarta tylko w dzień ukryta, ale w okolicy są znaki które na nią prowadzą.

W Słowacji LPG bez problemu ( Duże stacje są np na ZLOTYCH PIASKACH w BRATYSŁAWIE - po drodze jadąc autostradą z Zyliny po obu stronach drogi, dobrze oznakowane , ale taniej na mniejszych po drodze tylko z LPG ( 0,51 EUR ) i chyba najtaniej na ŁUKOILACH (0,46 EUR )

w Słowenii na obeodnicy Ljubliany 0,55 EUR
w Austrii o ZGROZO !!! 0,76 EUR jakieś 100 km przed Wiedniem jadąc z Grazu

Ciekawostką było chyba to że w Słowacji ( Zlote Piaski ) w Slowenii i Austrii była SAMOOBSŁUGA

pozdrawiam
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 20.09.2009 16:24

mangood napisał(a):Ciekawostką było chyba to że w Słowacji ( Zlote Piaski ) w Slowenii i Austrii była SAMOOBSŁUGA

pozdrawiam

Nie taka nowa ta ciekawostka. U nas też tak ma być.
POLAND
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) POLAND » 02.10.2009 14:03

jak ktos z was ma na navi win ce.4.2 ew ce 5.0 , moge oddać karte SD 2 gb z najlepniejszym IGO z fotoradarami , mapami i wszystkim , aktyualizacja ostatnia z dnia 29 wrzesien , cala europa , wszystko co mozliwe , od stacji w poi az po plaze i mieszkania na wynajem !
nassau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 23.12.2009 21:06

POLAND napisał(a):jak ktos z was ma na navi win ce.4.2 ew ce 5.0 , moge oddać karte SD 2 gb z najlepniejszym IGO z fotoradarami , mapami i wszystkim , aktyualizacja ostatnia z dnia 29 wrzesien , cala europa , wszystko co mozliwe , od stacji w poi az po plaze i mieszkania na wynajem !

Kolego, ja mam Clariona MAP370 4.2 CE. Będzie mi chodziło? Jeśli tak, to chętnie bym wziął
Tomek W
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek W » 11.03.2010 19:07

Witam, jestem tu nowy, mam na imię Tomek i mieszkam w Szczecinie. Użyłem funkcji "szukaj" lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie: Czy jest tu osoba, która jechała do Chorwacji na LPG? Chciałem zaplanować drogę, co 300km muszę tankować LPG i nie mogę tego rozgryźć. Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.03.2010 19:18

rych19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rych19 » 09.04.2010 16:13

Tomek W napisał(a):Witam, jestem tu nowy, mam na imię Tomek i mieszkam w Szczecinie. Użyłem funkcji "szukaj" lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie: Czy jest tu osoba, która jechała do Chorwacji na LPG? Chciałem zaplanować drogę, co 300km muszę tankować LPG i nie mogę tego rozgryźć. Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam!

Byłem w 2008 roku autem z LPG w Dubrowniku. Ogólnie nie ma problemu poza Austrią, gdzie jak mi wiadomo jest tylko jedna stacja z LPG na 104 km za Wiedniem. Wracając miałem przykrą przygodę- brak LPG we wszystkich chorwackich stacjach na autostradzie w kierunku Zagrzebia. Zatankowałem dopiero po około 300 km. Myślę,że to był tylko przypadek, ponieważ dalej nie było już problemu.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 09.04.2010 17:48

Cztery razy byłem w Cro i zawsze jechałem na LPG. Raz tylko w zeszłym roku roku brakło mi przed stacją jakieś 10 km, ale to trochę moja wina, bo na autostradzie w Cro wyliczałem, że co druga stacja ma LPG, a tu akurat była dopiero na trzeciej. :D
Nie miałem też problemów w Słowacji, Słowenii, Czechach i na Węgrzech, ale nie czekałem raczej do końca.
Czasem po dłuższej jeździe na autostradzie przełączałem na benzynę na 20-30 km dla przesmarowania silnika.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone