Witam
JechaŁem tą samą trasą w to samo miejsce 3 tygodnie temu z takimi samymi dylematami. Teraz po powrocie jestem bogatszy o doświadczenie.
Na baku przejeżdżam ok. 230km. CaŁą trasę przejechaŁem na gazie z wyjątkiem krótkiego odcinka 20-30 kilometrowego gdzie brakŁo gazu.
W Polsce wiadomo nie ma problemu z dostępnością gazu, ostatnie tankowanie zrobiŁem w Opolu i do granicy stacji już nie widziaem.
Następne tankowanie w OŁomuńcu i tam też kupiŁem winietę czeską.
Dalej w Czechach nie pamiętam miejsc gdzie tankowaŁem (trzeba zajeżdżać na stację i patrzeć czy jest dystrybutor z gazem, gdyż nieraz nie podają informacji o dostępności i cenie gazu na sŁupach informacyjnych).
WAŻNE aby zatankować przed końcem Czech, gdyż następna stacja z gazem i zarazem jedyna w caŁej Austrii na tej trasie, znajduje się ok. 105 km za Wiedniem. Jest to stacja AGIP, (staŁem tam w kolejce za gazem wśród samych polaków), w innych nie masz się co zatrzymywać gdyż zajeżdżaŁem do każdej.
Następna stacja już w SŁowenii i to dosyć daleko gdzieś w okolicach Ljubljany. Jest to najdŁuższy odcinek bez gazu i na nim zabrakŁo mi go, choć wyjątkowo przejechaem na butli 270km (nie wiem czy tak duży zasięg spowodowany byŁ lepszą jakością gazu czy innymi czynnikami)
Być może są stacje wcześniej w Mariborze w mieście, ale ja trzymaŁem się autostrady i nie zjeżdżaŁem nigdzie w poszukiwaniu.
Następnie już do Chorwacji, tam dostępność gazu jest o wiele większa i nie ma problemu. Ja tankowaem gdzieś po 50 km od granicy.
Jeszcze moje spostrzeżenie co do trasy przez Opole, też ją wybraŁem i byŁem nieco zawiedziony (mimo dobrych opini na forum), jechaŁem z Łodzi i jak dojechaŁem do OŁomuńca byŁem już umęczony i tam dopiero zacząŁem odpoczywać na autostradzie. WróciŁem więc przez Cieszyn i trasa o wiele prostsza i szybszymi drogami. Ale Ty jadąc z Poznania nie masz specjalnie wyjścia.
Jeszcze jedna informacia o trasie: Za Brnem jest jeszcze wariant jazdy przez Mikulov, można krócej jechać autostradą i odbić na Mikulov, lub drogą 52 która jest nieco wolniejsza od autostrady ale nie jest zŁa. Informacja ta jest o tyle ważna iż w Mikulovie jest stacja z gazem i nie ma wówczas obawy iż nie dojedzie się do stacji w Austrii. Choć ja jak pisaŁem jechaŁem przez Breclav tankując gdzieś wcześniej w Czechach i też dojechaŁem.
Jeszcze informacje o cenie gazu z początku lipca
Czechy ok. 13 koron
Austria 0,63 Euro
SŁowenia 0,52 Euro
Chorwacja 3,69 Kun, ale bodajże jak wyjeżdżaŁem pŁaciŁem już ok. 4 Kun