Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 07.07.2009 21:38

Witam
JechaŁem tą samą trasą w to samo miejsce 3 tygodnie temu z takimi samymi dylematami. Teraz po powrocie jestem bogatszy o doświadczenie.

Na baku przejeżdżam ok. 230km. CaŁą trasę przejechaŁem na gazie z wyjątkiem krótkiego odcinka 20-30 kilometrowego gdzie brakŁo gazu.

W Polsce wiadomo nie ma problemu z dostępnością gazu, ostatnie tankowanie zrobiŁem w Opolu i do granicy stacji już nie widziaem.
Następne tankowanie w OŁomuńcu i tam też kupiŁem winietę czeską.
Dalej w Czechach nie pamiętam miejsc gdzie tankowaŁem (trzeba zajeżdżać na stację i patrzeć czy jest dystrybutor z gazem, gdyż nieraz nie podają informacji o dostępności i cenie gazu na sŁupach informacyjnych).
WAŻNE aby zatankować przed końcem Czech, gdyż następna stacja z gazem i zarazem jedyna w caŁej Austrii na tej trasie, znajduje się ok. 105 km za Wiedniem. Jest to stacja AGIP, (staŁem tam w kolejce za gazem wśród samych polaków), w innych nie masz się co zatrzymywać gdyż zajeżdżaŁem do każdej.
Następna stacja już w SŁowenii i to dosyć daleko gdzieś w okolicach Ljubljany. Jest to najdŁuższy odcinek bez gazu i na nim zabrakŁo mi go, choć wyjątkowo przejechaem na butli 270km (nie wiem czy tak duży zasięg spowodowany byŁ lepszą jakością gazu czy innymi czynnikami)
Być może są stacje wcześniej w Mariborze w mieście, ale ja trzymaŁem się autostrady i nie zjeżdżaŁem nigdzie w poszukiwaniu.

Następnie już do Chorwacji, tam dostępność gazu jest o wiele większa i nie ma problemu. Ja tankowaem gdzieś po 50 km od granicy.

Jeszcze moje spostrzeżenie co do trasy przez Opole, też ją wybraŁem i byŁem nieco zawiedziony (mimo dobrych opini na forum), jechaŁem z Łodzi i jak dojechaŁem do OŁomuńca byŁem już umęczony i tam dopiero zacząŁem odpoczywać na autostradzie. WróciŁem więc przez Cieszyn i trasa o wiele prostsza i szybszymi drogami. Ale Ty jadąc z Poznania nie masz specjalnie wyjścia.

Jeszcze jedna informacia o trasie: Za Brnem jest jeszcze wariant jazdy przez Mikulov, można krócej jechać autostradą i odbić na Mikulov, lub drogą 52 która jest nieco wolniejsza od autostrady ale nie jest zŁa. Informacja ta jest o tyle ważna iż w Mikulovie jest stacja z gazem i nie ma wówczas obawy iż nie dojedzie się do stacji w Austrii. Choć ja jak pisaŁem jechaŁem przez Breclav tankując gdzieś wcześniej w Czechach i też dojechaŁem.

Jeszcze informacje o cenie gazu z początku lipca
Czechy ok. 13 koron
Austria 0,63 Euro
SŁowenia 0,52 Euro
Chorwacja 3,69 Kun, ale bodajże jak wyjeżdżaŁem pŁaciŁem już ok. 4 Kun
Saimek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saimek » 09.07.2009 21:02

Wielkie dzięki za opis i informacje ;)

miałem przez chwilę pomysł żeby jechać przez bratislave ale w sumie
bez sensu bo niższą cenę gazu zniweluje zwiększony dystans.

pozatym plan mam podobny do Twojego i myślę, że też się uda ;)
przy dystansie 1200 km, 100km na benzynie nikogo nie zabije, prawda?

Pozdrawiam

P.S Jeszcze pytanie: w jakich państwach czym najlepiej placić na stacjach?
kartą kredytowa jest wszędzie ok? przelicznik jest dobry czy lepiej zalatwić gotówkę?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2009 05:18

Saimek napisał(a):P.S Jeszcze pytanie: w jakich państwach czym najlepiej placić na stacjach?
kartą kredytowa jest wszędzie ok? przelicznik jest dobry czy lepiej zalatwić gotówkę?

Karta
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 10.07.2009 10:56

W Olomuńcu płacąc kartą policzyli mi koronę po 0,183, więc bardzo drogo a miałem trochę koron kupionych przed wyjazdem po 0,17. Tak samo w Austrii i Słoweni płacąc kartą po powrocie sprawdziłem przelicznik i kurs w kraju z dnia płatności i uważam iż przeliczni bankowy jest średnio o 5gr gorszy.
Jednakże karta jest najwygodniejsza a różnice są tak małe iż nie warto kupwać waluty, tylko płacić kartą. Bank przeliczy po kursie z danego dnia, a kupując walutę np. dziś po 4,39 wydaje się być tania, ale nie wiesz po ile będzie za tydzień (zyskasz czy stracisz), więc nie warto zaprzątać sobie tym głowy. Gdyż ewentualny zysk (lub strata) na przeliczniku przy kwocie na cały urlop nie starczy na jeden dobry obiad w chorwacji
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 10.07.2009 11:37

jacekww napisał(a):W Olomuńcu płacąc kartą policzyli mi koronę po 0,183, więc bardzo drogo a miałem trochę koron kupionych przed wyjazdem po 0,17. Tak samo w Austrii i Słoweni płacąc kartą po powrocie sprawdziłem przelicznik i kurs w kraju z dnia płatności i uważam iż przeliczni bankowy jest średnio o 5gr gorszy.
Jednakże karta jest najwygodniejsza a różnice są tak małe iż nie warto kupwać waluty, tylko płacić kartą. Bank przeliczy po kursie z danego dnia, a kupując walutę np. dziś po 4,39 wydaje się być tania, ale nie wiesz po ile będzie za tydzień (zyskasz czy stracisz), więc nie warto zaprzątać sobie tym głowy. Gdyż ewentualny zysk (lub strata) na przeliczniku przy kwocie na cały urlop nie starczy na jeden dobry obiad w chorwacji

Gdzie W Olomuncu tankowałeś LPG?
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 10.07.2009 12:44

Ne pamiętam teraz co to była za stacja, jechałem przez Šternberk i szukałem winiety na stacjach, na kilku mieli tylko roczne, zajechałem do shella po przeciwnej stronie drogi ale mieli tylko tygodniowe i następna gdzie zatankowałem i kupiłem winietę miesięczną była własnie ta opisana (z nazwy na przelewie bankowym wychodzi iż mieści się na ulicy "Pasteurova").
pejter
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejter » 12.07.2009 17:12

A ja mam pytanko trochę mocno konkretne. Czytałem cały wątek, a także inny o lpg na forum i proszę was o informacje:
-gdzie znajdę stację lpg w zilinie? Jadę jak wszyscy od Cadcy, potem na Bratysławę
-gdzie będę miał pierwszą stację lpg w Chorwacji po przekroczeniu granicy trasą numer 9( objazd autostrady w Słowenii)? Dalej kieruję się autostradą w stronę Dubrownika
dzięki i pozdrawiam
scood74
Croentuzjasta
samobsługa LPG

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 16.07.2009 03:43

gdzies juz to czyatałem ale nie moge drugi raz znaleźć

powiedzcie mi w którym kraju jest samobsługa LPG?

z tego co pamietam w niemczech czy gdzies jeszcze ?
Vjetar
Legenda
Re: samobsługa LPG

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2009 06:42

scood74 napisał(a):gdzies juz to czyatałem ale nie moge drugi raz znaleźć

powiedzcie mi w którym kraju jest samobsługa LPG?

z tego co pamietam w niemczech czy gdzies jeszcze ?

Raczej w żadnym...
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 16.07.2009 10:13

Na pewno w Czechach i Chorwacji tankuje obsługa.
W Austrii na autostradzie rano gościowi nie chciało się i kazał mi samemu tankować, natomiast w powrotnej drodze ten sam gość stał pod parasolem w deszczu i tankował całą kolejkę aut.
Natomiast w Słowenii tankowałem kilka razy i za każdym razem samemu - na dystrybutorach jest tam duży zielony przycisk i trzeba go trzymać wciśniętego cały czas podczas tankowania.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.07.2009 11:59

Witam
czy ktoś się orientuje, czy stacje INA w Beli Manastir, Osijek czy Dakovo są zlokalizowane przy trasie E73? Przy okazji, jak wygląda tankowanie LPG przy całej długości tej trasy, z opisów widzę, że jest MOL w Szekszard i wynika, że ta stacja jest przy samej trasie...a jak ze stacjami LPG w BiH przy w/w trasie?
pozdrav
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2009 13:10

RobCRO napisał(a):Witam
czy ktoś się orientuje, czy stacje INA w Beli Manastir, Osijek czy Dakovo są zlokalizowane przy trasie E73? Przy okazji, jak wygląda tankowanie LPG przy całej długości tej trasy, z opisów widzę, że jest MOL w Szekszard i wynika, że ta stacja jest przy samej trasie...a jak ze stacjami LPG w BiH przy w/w trasie?
pozdrav

Tankowałem dopiero gdzieś za Doboj (albo nawet za Maglaj) w drodze do HR (czynna do 22).
Ale tak patrzę na swoje zapiski i mam:
Doboj - 2 stacje
Modrica - 1 stacja
Kaoinik - 1 stacja
Osijek - 2 stacje
lunek1
Turysta
Przejsciówki lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) lunek1 » 16.07.2009 19:51

Wybieramy sie do Cro. naszym ze tak powiem gaziorem :D. Zacząlem sie zastanawiać jak jest z pistoletami do lpg. Czy potrzebne sa przejsciowki czy raczej posiadaja Polski system.Trasa oczywiscie standard czyli:Czechy,Austria.Słowenia no i dalej Chorwacja i wysepka pod tytułem Ciovo a miasto Okrug Gornji. :lol:
Ostatnio edytowano 17.07.2009 12:15 przez lunek1, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.07.2009 06:52

lunek1 napisał(a):Zaczolem sie zastanawiac jak jest z pistoletami do lpg. Czy potrzebne sa przejsciowki czy raczej posiadaja Polski system.

Nie potrzeba.
romero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) romero » 17.07.2009 09:55

pejter napisał(a):A ja mam pytanko trochę mocno konkretne. Czytałem cały wątek, a także inny o lpg na forum i proszę was o informacje:
-gdzie znajdę stację lpg w zilinie? Jadę jak wszyscy od Cadcy, potem na Bratysławę
-gdzie będę miał pierwszą stację lpg w Chorwacji po przekroczeniu granicy trasą numer 9( objazd autostrady w Słowenii)? Dalej kieruję się autostradą w stronę Dubrownika
dzięki i pozdrawiam

Wydaje mi się , że pierwszą stację w Chorwacji będziesz miał tuż przed Zagrzebiem . Jest zjazd na Zapresić. Jedziesz kawałek, następnie na światłach w prawo i p masz po prawej stację z gazem, a jakieś kilkaset metrów dalej po lewej stronie jest następna.[/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone