Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 30.06.2009 06:31

Haweł napisał(a):jak mialem Punto II na LPG,to w Zwardoniu tankowalem i pijany dziadek z obslugi,nie mogl odpiac pistoletu,i terkotalo,terkotalo,a dziadek sie meczyl,wreszcie mu sie udalo,ale jak pierwsza dioda ze stanu LPG w butli gasla po 100 km,to po tym jak dziadek zatankowal,zgasla po 170 km...

Ale terkotała i to właśnie powoduje zawór.
Terkotanie oznacza że zawór odbił i w tym momencie powinno się zakończyć tankowanie. Można jeszcze trochę wlać paliwa aż do momentu aż dystrybutor przez wyrównanie ciśnień rozłączy tankowanie , ale nawet w tym przypadku nie ma mowy aby do butli weszło więcej niż ma pojemnośc butli.

Chyba że dystrybutor jest uszkodzony i tak naprawdę oszukuje na ilości wlanego paliwa ...
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 30.06.2009 06:51

Witam!

jarekrk - tuż przed samą Novalią, jak jedziesz z Pagu to po prawej stronie znajduje sie INA z Plinem ( czyli gazem) . Gaz tankujesz jak wjedziesz na nią zaraz po lewej stronie. Jak bedziesz jechał z Novali na Pag - to ona jest po lewej zaraz za Żrcami :). Gaz maja bardzo dobry, polecam, płacisz w kasie nie u gościa :)
Odwiedz koniecznie tą plaże Żrce oraz plaże Svety Duh :) Niezła atrakcja :)

Pozdrawiam i miłego pobytu.
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 30.06.2009 07:05

Asia&Grześ napisał(a):Witam!

jarekrk - tuż przed samą Novalią, jak jedziesz z Pagu to po prawej stronie znajduje sie INA z Plinem ( czyli gazem) . Gaz tankujesz jak wjedziesz na nią zaraz po lewej stronie. Jak bedziesz jechał z Novali na Pag - to ona jest po lewej zaraz za Żrcami :). Gaz maja bardzo dobry, polecam, płacisz w kasie nie u gościa :)
Odwiedz koniecznie tą plaże Żrce oraz plaże Svety Duh :) Niezła atrakcja :)

Pozdrawiam i miłego pobytu.

dziekuje za informacje:) a wiadomo te plaże to podstawa w Novalii napewno owiedze :)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 30.06.2009 17:42

wszyscy tu rozpisują się sie o miejscówkach LPG w słowacji węgrach , czechach i innych poczciwych miejscach a nic nie znalazlem o niemczech dlatego pozwole sobie zamieścic taki ciekawy bardzo link

http://www.autogastanken.de/content/pdf ... nliste.pdf

pewnie juz bylo ale ja jestem tu swieży i nie znalazlem
mam nadzieje ze komus preferującemu szlak zachodni :D sie przyda
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 30.06.2009 20:52

Guzior napisał(a):
tosur napisał(a):planuje w drodze do Chorwacji jechac trasą Cieszyn -BRNO-MIKULOV-WIEDEN ( a wiec omijam Znojmo) czy na trasie BRNO-MIKULOV jest stacja LPG jesli tak to gdzie ktos cos wie???

W samym Mikulov ok kilometra przed granicą jest po lewej stronie stacja benzynowa a na niej LPG. Zauważysz ją bez trudu bo obok jest bodajże LIDL. O ile sobie przypominam to jedyny problem tkwi w tym że można na niej płacić tylko gotówka. Nie chcą przyjmować kart bankomatowych. To taka czeska ciekawostka :D

Kolego, uwazaj na ta stacje w ubieglym roku wracajac z CRO tankowalem LPG na tej stacji, byla 5 rano a ja bardzo zmeczony. Jako ze niemialem koron Pan przeliczyl mi na euro.... i wiesz zaplacilem ~36 euro za 35litrow LPG. Najlepsze ze zuwazylem to dopiero po przybyciu do domu.....pozdrawiam
8O
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 30.06.2009 22:49

wiwa_t napisał(a):
Guzior napisał(a):
tosur napisał(a):planuje w drodze do Chorwacji jechac trasą Cieszyn -BRNO-MIKULOV-WIEDEN ( a wiec omijam Znojmo) czy na trasie BRNO-MIKULOV jest stacja LPG jesli tak to gdzie ktos cos wie???

W samym Mikulov ok kilometra przed granicą jest po lewej stronie stacja benzynowa a na niej LPG. Zauważysz ją bez trudu bo obok jest bodajże LIDL. O ile sobie przypominam to jedyny problem tkwi w tym że można na niej płacić tylko gotówka. Nie chcą przyjmować kart bankomatowych. To taka czeska ciekawostka :D

Kolego, uwazaj na ta stacje w ubieglym roku wracajac z CRO tankowalem LPG na tej stacji, byla 5 rano a ja bardzo zmeczony. Jako ze niemialem koron Pan przeliczyl mi na euro.... i wiesz zaplacilem ~36 euro za 35litrow LPG. Najlepsze ze zuwazylem to dopiero po przybyciu do domu.....pozdrawiam
8O

Masz rację na tej stacji nie przyjmują albo nie chcą przyjmować płatności kartą :( Ja akurat zawsze miałem korony. Od dwóch lat i tak jeżdżę przez Znojmo a i rodzaj paliwa zmienił się z LPG na ON :D :D
vulture30
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vulture30 » 02.07.2009 20:47

POczytałem troche ten temat. Dowiedziałem sie o cenach gazu i policzyłem to mniej wiecej. Chciałbym zapytac o koszt gazu kogos kto juz jechał ta trasa.
Ja miałbym do zrobienia 2300km , silnik 1,4, zasieg 350km. 2 sooby.

Z lekkim zapasaem i cenami autostrad wyszło mize bez problemow zamknę sie w cenie 1000zł w obie strony. Mógłby ktos mnie poklepiac po ramieniu i powiedziec: "spoko dasz rade jeszcze na pare skrzynek piwa zostanie" ? ;)

PS
jesli pojade to maja to byc tanie w miare wakacje, wiec spytam jeszcze przy okazji jakby ktos mi chciał odpsiac na 1 pytanie to czy jest realna szansa dostac cos za max 25E/2 osoby, najlepiej ponizej 20E. Wymagania to: czysto, WC i prysznic w pokoju, nie musi byc na samej plazy, mysle ze 1-2km, jakby było tanio to dalibysmy rade ;)
Jacek2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek2 » 05.07.2009 19:34

A jak jest w CRO z ilością stacji benzynowych na autostradzie od SLO w kierunku Dubrownika???I czy są opisane odległosci do następnej stacji tak jak np. w Niemczech?
tosur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosur » 06.07.2009 05:21

vulture30 napisał(a):.

Z lekkim zapasaem i cenami autostrad wyszło mize bez problemow zamknę sie w cenie 1000zł w obie strony. Mógłby ktos mnie poklepiac po ramieniu i powiedziec: "spoko dasz rade jeszcze na pare skrzynek piwa zostanie" ? ;)

Przejechałem na gazie 2600 km w drodze do Chorwacji i po Chorwacji
silnik 1.6 - koszt gazu 650 zł, autostrady ok 230 zł (bez słowenii) wiec z tego tysiąca zostanie ci jeszcze na pare piwek ;')
tosur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosur » 06.07.2009 05:27

Jacek2 napisał(a):A jak jest w CRO z ilością stacji benzynowych na autostradzie od SLO w kierunku Dubrownika???I czy są opisane odległosci do następnej stacji tak jak np. w Niemczech?

temat juz był, ale na autostradzie w CRO nie na kazdej stacji jest LPG.
Te na której jest wskazane sa wczesniejszymi znakmami ingformacyjnym z opisem PLIN. Tez myslałem ze gaz jest na kazdej stacji i dojechałem co prawda ale juz na oparach :)
Odleglosci do nastepnej stacji sa - ale jak wczesniej wpsomniałem nei koniecznie jest tam gazik :)
Wieć jak wiesz ze przejdziesz jeszcze 100 km a jest stacja z gazem to tankuj - to moje rozwiazanie :)
Jacek2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek2 » 06.07.2009 10:53

Dzięki, mi akurat nie chodziło konkretnie o stacje z LPG ale wszystkie.Rozumiem że nie ma między stacjami zbyt wielkich odległosci(jak między innymi na A4 w PL).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2009 10:59

Jacek2 napisał(a):Dzięki, mi akurat nie chodziło konkretnie o stacje z LPG ale wszystkie.

No to akurat różnie z tym jest
http://www.proplin.hr/punionice.html
tosur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosur » 06.07.2009 19:45

od stacji do stacji na ustostradzie w CRO mysle ze nie jest wiecej niz ok 50 km
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 07.07.2009 05:45

tosur napisał(a):od stacji do stacji na ustostradzie w CRO mysle ze nie jest wiecej niz ok 50 km

Z tym jest różnie, ale na tej autostradzie jest dużo stacji z LPG i można spokojnie przyjąć, że co 150 km znjadziesz stację z LPG. Są znaki informujące ile jest km do następnej stacji benzynowej, ale bez informacji ile do stacji z LPG.
Saimek
Plażowicz
Czy sie uda? :D

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saimek » 07.07.2009 18:30

Witam

mam zamiar wybrać się do Chorwacji pod koniec sierpnia i planuję sobie już powoli trasę.

Myślę, że coś takiego będzie ok:

TRASA GOOGLE

problem w tym, że zbiornik na gaz mam 50l (wiadomo wchodzi 80% czyli max 40l) a auto lubi sobie chlipnąć nawet do 18l/100km (okolo 250km zasięgu optymistyczny wariant, 3.0 V6 ;)) i czy dam rade jechać prawie całą tą trasę na gazie (drobne odcinki na benie ok) czy raczej nie ma szans i będę musiał zmienić trasę?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone