Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 11.06.2021 07:00

Dlatego nie jest to wina gazu ani instalacji, tylko użytkowników i mechaników, którzy to instalują. Nawet nóż kuchenny lub igła do szycia potrafi być zabójczy, jak się go niewłaściwie używa. Jak ktoś jeździ nie zwracając uwagi na różne symptomy awarii ( np. zapach gazu) to nie wina gazu czy instalacji, ale kierowcy, że tego nie sprawdzi, lub mechanika, który jak ma naprawić jedną rzecz, nie zwraca uwagi na inne objawy, aby o tym poinformować użytkownika.
lokiec3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokiec3 » 11.06.2021 07:31

[quote="A200universeblue"]Tak muszę być trollem bo uważam ze akcyza na gaz jest za niska a auta przerobione u Staśka w stodole niebiezpieczne :P

Każda legalnie założona instalacja - powtarzam legalnie, posiada świadectwo homologacji zarówno poszczególnych elementów, jak i świadectwo homologacji na montaż w pojeździe. A warsztat montujący takie instalacje to nie stodoła u Staśka - te czasy minęły bezpowrotnie właśnie jakieś 20 lat temu. Bzdury piszesz jak poparzony. Pozdrawiam.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2021 07:43

A200universeblue napisał(a):Właśnie dlatego ze się znam to się odzywam 8)
Wczoraj wykryłem kolejny przeciek gazu tym razem w audi nieświadomego użytkownika.
Zanim wyjedziesz do Chorwacji należy instalacje poddać przegladowi pod katem szczelności przewodów doprowadzających gaz a gdy masz podejrzenie ze nie jest sprawna to skorzystać z benzyny :P
Bezpieczeństwo to podstawa każdego turysty zmotoryzowanego!

Kolejny wpis pokazujący, że jednak się nie znasz, za to masz dużo do powiedzenia....

Po pierwsze: instalacja jest poddawana przeglądowi regularnie raz do roku, a nie tylko "przed wyjazdem do Chorwacji".

Po drugie: wyciek gazu w nowoczesnych instalacjach to naprawdę niespotykana rzadkość. Jeśli jest dobrze zamontowana w porządnym zakładzie, to szanse na to raczej zerowe.

Po trzecie: gdybyś miał choć trochę pojęcia o instalacjach LPG, to byś może wiedział, że w przypadku wycieku przełączenie na benzynę w niczym nie pomoże.

Po czwarte: na LPG jeżdżą miliony kierowców na całym świecie. Czy mógłbyś mi podać jakieś linki do informacji o wybuchach gazu w samochodach w ostatnich, powiedzmy, 10 latach (chodzi o instalacje sekwencyjne)?
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 11.06.2021 09:34

roolez napisał(a):To moje czwarte czy piąte auto na gaz - nigdy najmniejszych problemów. .

Z ciekawości czuć że auto chodzi innaczej niż na benzin ? Spadek mocy, mniej dynamiczny, itp ?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2021 12:11

LUKASQ napisał(a):
roolez napisał(a):To moje czwarte czy piąte auto na gaz - nigdy najmniejszych problemów. .

Z ciekawości czuć że auto chodzi innaczej niż na benzin ? Spadek mocy, mniej dynamiczny, itp ?

Spadki mocy na LPG to już przeszłość. Przy dobrze wyregulowanej sekwencji nie ma prawa być różnicy w mocy.

Ogólnie na gzie jeżdżę od 18 lat, a w mojej najbliższej rodzinie obecnie 3 auta na LPG (wszystkie sekwencja) - w żadnym nie ma różnic w mocy.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 11.06.2021 12:33

marekkowalak napisał(a):
LUKASQ napisał(a):

Spadki mocy na LPG to już przeszłość. Przy dobrze wyregulowanej sekwencji nie ma prawa być różnicy w mocy.

Ogólnie na gzie jeżdżę od 18 lat, a w mojej najbliższej rodzinie obecnie 3 auta na LPG (wszystkie sekwencja) - w żadnym nie ma różnic w mocy.

Też tak uważam. Kiedyś w starym Polonezie, na szutrowej drodze i większej górce zdażało mi się przełączać na benzynę. Obecnie przy nowszych instalacjach i nowszych samochodach nie miałem takie potrzeby.
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 14.06.2021 05:00

marekkowalak napisał(a):
Wczoraj wykryłem kolejny przeciek gazu tym razem w audi nieświadomego użytkownika.
Zanim wyjedziesz do Chorwacji należy instalacje poddać przegladowi pod katem szczelności przewodów doprowadzających gaz a gdy masz podejrzenie ze nie jest sprawna to skorzystać z benzyny :P

Kolejny wpis pokazujący, że jednak się nie znasz, za to masz dużo do powiedzenia....

Po pierwsze: instalacja jest poddawana przeglądowi regularnie raz do roku, a nie tylko "przed wyjazdem do Chorwacji".

Po drugie: wyciek gazu w nowoczesnych instalacjach to naprawdę niespotykana rzadkość. Jeśli jest dobrze zamontowana w porządnym zakładzie, to szanse na to raczej zerowe.

Po trzecie: gdybyś miał choć trochę pojęcia o instalacjach LPG, to byś może wiedział, że w przypadku wycieku przełączenie na benzynę w niczym nie pomoże.

Po czwarte: na LPG jeżdżą miliony kierowców na całym świecie. Czy mógłbyś mi podać jakieś linki do informacji o wybuchach gazu w samochodach w ostatnich, powiedzmy, 10 latach (chodzi o instalacje sekwencyjne)?

Tak się nie znam bo właśnie w czasie gdy tu toczyła się dyskusja na temat wycieku wykryłem kolejny tym razem w bmw :mrgreen:
Przegląd instalacji raz do roku to za mało by bezpiecznie użytkować auto z instalacja gazowa
Gaz jest do kuchenek wiec w trasie nie zaszkodzi przepalic auto zbiornikiem benzyny :idea:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2021 08:13

A200universeblue napisał(a):
Tak się nie znam bo właśnie w czasie gdy tu toczyła się dyskusja na temat wycieku wykryłem kolejny tym razem w bmw :mrgreen:
Przegląd instalacji raz do roku to za mało by bezpiecznie użytkować auto z instalacja gazowa
Gaz jest do kuchenek wiec w trasie nie zaszkodzi przepalic auto zbiornikiem benzyny :idea:

Wciąż czekam na te linki do wiadomości o wybuchach LPG...
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 19.06.2021 16:36

No dobra, skoro na granicach do Cro zaprzestali kontroli czegokolwiek i kogokolwiek, to znak,że należy
czym prędzej udać się na zasłużony odpoczynek. Dlatego proszę jadących w znanym kierunku o aktualne
meldunki w temacie ceny LPG na trasie. Pozdrav. :mrgreen:
Jaskul
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaskul » 26.06.2021 08:36

Rozumiem że takie rzeczy trzeba robić tylko przed wyjazdem do Chorwacji stąd Twoja aktywność na tym forum w tym wątku. Do Mielna, Zakopanego czy do Bułgarii można jechać autem w którym wycieka ON, benzyna lub ulatnia się gaz :hut:
donot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donot » 26.06.2021 15:28

skywalker_01 napisał(a):No dobra, skoro na granicach do Cro zaprzestali kontroli czegokolwiek i kogokolwiek, to znak,że należy
czym prędzej udać się na zasłużony odpoczynek. Dlatego proszę jadących w znanym kierunku o aktualne
meldunki w temacie ceny LPG na trasie. Pozdrav. :mrgreen:

w Cro litr LPG średnio 5.3 kuny
w CZ cos koło 14 koron
w A nie tankowałem, mało stacji otwartych w nocy
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 30.06.2021 11:08

Czy wiecie może jak jest z dostępnością LPG na stacji INA na starym przejściu w Gorican i gdzie polecacie zatankować LPG na obwodnicy Budapesztu?
maniek_wroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 30.06.2021 11:11

Aktualne ceny jak ktoś jedzie z Wrocławia przez Boboszów:

1. Orlen Międzylesie - 2,29zł
2. MOL Mikulov - 14,50 Kcz
3. Petrol Maribor - 0,675 Euro
4. Tifon Jasienice - 5,40 Hrk
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 30.06.2021 11:25

sal3 napisał(a):Czy wiecie może jak jest z dostępnością LPG na stacji INA na starym przejściu w Gorican i gdzie polecacie zatankować LPG na obwodnicy Budapesztu?

LPG dostępne bez problemu na INA przy starym przejściu, dystrybutor stoi oddzielnie, przy krawędzi stacji od strony wyjazdu z Chorwacji. cena trochę poniżej autostradowych, ale nadal dość wysokie (choć na pewno niższe niż na autostradzie węgierskiej) - miesiąc temu płaciłem tam 4,95kn/L, a tego samego dnia w Dugopolju 4,65kn/L, na autostradzie było chyba coś koło 5,1kn/L
maniek_wroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 08.07.2021 11:20

Stacja G.S.Plin Makarska - 5.19 Kn
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies