Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.09.2020 08:24

A200universeblue napisał(a):Tak dla mnie wybuchł mercedes na stacji paliw w Bielsko biała ok.20 lat temu . :D
Jak strzeliło to ludzie myśleli ze to bomba :P
Mam nadzieje ze ktoś kiedyś pójdzie po rozum do głowy i zabroni amatorskich przeróbek aut na LPG.
Tylko fabryka powinna takie instalacje robić i homologowac auta.
Gaz jest używany do różnych zastosowań technicznych dlatego jego cena jest taka niska i nie jest to związane z tym by ludzie tanio jeździli.
To zwykły przypadek i niedopatrzenie ustawodawcy który złe skalkulował obciążenie podatkowe na lpg.

Czyli montaż instalacji gazowych w mieszkaniach też powinien być zakazany? Przecież robią to "zwykli" instalatorzy posiadający "tylko" odpowiednie uprawnienia. Jeżeli instalacja jest fachowo założona i przechodzi wszystkie przeglądy nie stanowi większego zagrożenia niż instalacja benzynowa. :wink:
Ps. Nie mam i nigdy nie miałem auta na LPG :papa:
roolez
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) roolez » 24.09.2020 15:58

Właśnie wróciłem z Chorwacji - całość przejechane na gazie - 3300 km. Spaliłem 286 litrów. Najdroższy w Austrii przy autostradzie: 0,899 euro. W Chorwacji 3,2-3,5 kuny. To moje czwarte czy piąte auto na gaz - nigdy najmniejszych problemów. Zasięg na gazie mam ok. 400 km, więc zawsze trafi się stacja zanim gazu zbraknie a jakby to jest jeszcze benzyna.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.09.2020 00:11

roolez napisał(a): W Chorwacji 3,2-3,5 kuny.

To na pewno dobra cena? Nie 4,2-4,5 kuny?

Czyżby tak LPG w Chorwacji potaniało od wakacji? 8O 8O
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 25.09.2020 03:35

Trzeba by podwyższyć obciążenia podatkowe na gaz do aut i będzie po problemie.
Taka cena na poziomie 0.7-0.8€ za litr wyglada mi na idealna.
Teraz „gazownicy” niszczą drogi i nie odprowadzają zbyt dużo podatków od paliw płynnych :mrgreen:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 25.09.2020 06:04

A200universeblue napisał(a):Trzeba by podwyższyć obciążenia podatkowe na gaz do aut i będzie po problemie.
Teraz „gazownicy” niszczą drogi i nie odprowadzają zbyt dużo podatków od paliw płynnych :mrgreen:

Ale za to odprowadzają najmniej zanieczyszczeń do atmosfery :lol:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.09.2020 07:50

A200universeblue napisał(a):Trzeba by podwyższyć obciążenia podatkowe na gaz do aut i będzie po problemie.

Eee, sorry - jakim problemie????

Jedyną osobą, która ma jakiś problem z LPG, jesteś ty!

Już po twoim pierwszym wpisie w tym temacie było podejrzenie, że jesteś zwykłym trollem.

Po tym ostatnim wpisie jest już pewność!
roolez
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) roolez » 25.09.2020 16:30

marekkowalak napisał(a):
roolez napisał(a): W Chorwacji 3,2-3,5 kuny.

To na pewno dobra cena? Nie 4,2-4,5 kuny?

Czyżby tak LPG w Chorwacji potaniało od wakacji? 8O 8O

Oczywiście, że 4,2 - 4,5! Jeszcze nie wydobrzałem :D
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 04.10.2020 04:02

Tak muszę być trollem bo uważam ze akcyza na gaz jest za niska a auta przerobione u Staśka w stodole niebiezpieczne :P

maciek2407
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek2407 » 14.02.2021 00:06

Jechałem 10.02 do Rijeki. Tankowane po drodze 3 razy. Pierwszy raz jeszcze w Polsce, w Kamiennej Gorze, tuż przy przejściu w Lubawce. Cena 2,34. Później był MOL w Mikulovie, gdzie gaz był po 13,20 CZK. Na jednym baku przejechałem cała Austrie i ostatnie tankowanie na Petrolu po słoweńskiej stronie granicy z Austria. Cena bodajże €0,65.
Guinness79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guinness79 » 16.05.2021 14:54

Witam, mam takie głupie pytanie. Pierwszy raz jadę do Chorwacji furą na LPG :) i to nie moją tylko teścia. Powiedzcie mi, czy przez Czechy, Austrię Słowenię i Cro tankuje się samemu, czy tankuje obsługa?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.05.2021 15:19

Guinness79 napisał(a):Witam, mam takie głupie pytanie. Pierwszy raz jadę do Chorwacji furą na LPG :) i to nie moją tylko teścia. Powiedzcie mi, czy przez Czechy, Austrię Słowenię i Cro tankuje się samemu, czy tankuje obsługa?

Różnie - zależy od stacji, pory dnia, a nawet od obsady na danej stacji. Ja zawsze wchodzę na stację i pytam (o ile na dystrybutorze nie ma żadnego napisu).

Ja np. prawie zawsze tankuję w Bratysławie na obu stacjach Zlate Piesky. I za każdym razem, kiedy tam jestem, jest inaczej. Tak że trzeba pytać.
Guinness79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guinness79 » 16.05.2021 20:06

marekkowalak napisał(a):
Guinness79 napisał(a):Witam, mam takie głupie pytanie. Pierwszy raz jadę do Chorwacji furą na LPG :) i to nie moją tylko teścia. Powiedzcie mi, czy przez Czechy, Austrię Słowenię i Cro tankuje się samemu, czy tankuje obsługa?

Różnie - zależy od stacji, pory dnia, a nawet od obsady na danej stacji. Ja zawsze wchodzę na stację i pytam (o ile na dystrybutorze nie ma żadnego napisu).

Ja np. prawie zawsze tankuję w Bratysławie na obu stacjach Zlate Piesky. I za każdym razem, kiedy tam jestem, jest inaczej. Tak że trzeba pytać.

Dzięki za odpowiedź
Skimir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skimir » 27.05.2021 07:36

Jak podjeżdżam do dystrybutora LPG to nigdy nie rozpytuję o to czy można samemu tankować.
Jeśli nie jest pistolet w jakiś sposób zablokowany to zdejmuję z wieszaka i podłączam, wciskam przycisk...
Albo samochód się tankuje i nikt nie wylatuje z budynku stacji, albo się tankuje i ktoś wychodzi aby dokończyć, albo dystrybutor się nie włącza - wtedy czekam lub idę kogoś ze stacji wyciągnąć :-)
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 28.05.2021 14:21

A200universeblue napisał(a):Tak muszę być trollem bo uważam ze akcyza na gaz jest za niska a auta przerobione u Staśka w stodole niebiezpieczne :P

Widzę że kolega zatrzymał się na etapie lat dziewięćdziesiątych i pojęcia nie ma o obecnych nowoczesnych instalacjach. Proponuję zasadę, którą ja się kieruję - nie znam się, to się nie odzywam, a nie wypisywać bzdury.
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 11.06.2021 05:22

Właśnie dlatego ze się znam to się odzywam 8)
Wczoraj wykryłem kolejny przeciek gazu tym razem w audi nieświadomego użytkownika.
Zanim wyjedziesz do Chorwacji należy instalacje poddać przegladowi pod katem szczelności przewodów doprowadzających gaz a gdy masz podejrzenie ze nie jest sprawna to skorzystać z benzyny :P
Bezpieczeństwo to podstawa każdego turysty zmotoryzowanego!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies