Wawo4 napisał(a):...
Ale tak jak pisałem jak zabraknie na trasie to nie problem bo pełny bak PB to obowiązek
Mam całe 100 litrów na trase PB, a zużyłem może z 20 a kiedy wypale resztę?
Zawsze mam ponad pół baku benzyny ze wskazaniem na 3/4
Skimir napisał(a):irex5 napisał(a):Wyruszam z małopolski Olkusza do Makarskiej mam 1250 km trasę ta robię w 10 do 12
Nooo, 1250km w 10-12 godzin z przerwami na tankowanie, przejścia graniczne, winiety, malownicze serpentyny w Słowenii to jest całkiem niezły wynik
Silnik w Dusterze to chyba na autostradzie wyskoczy, mieścisz się wtedy w sensownym zasięgu na zbiorniku LPG?
marwyk napisał(a):irex5 napisał(a):Witam podzielę się z wami moimi doświadczeniami ....
Jeśli bym mógł coś doradzić. To ja do Wiednia jade przy dzisiejszych objazdach tak. Tankuje w Żorach na Orlenie, potem wjeżdżam na autostradę w Gorzyczkach, następnie jadę na Breclav/tam tankuje na OMV/ i w Austri staram sie nie tankować bo jest w cenie niewiele mniej jak benzyna po 0.8 a nawet 0.9 euro LPG. Mam auto które ma 5.7 pojemność i udało mi się cała Austrię bez tankowania na 100 litrach LPG przejechać aż do Włoch /prawie 550km/. Prędkość w Wiedniu przepisowa na tempomacie 80 km/h a potem od 100-120. W tym roku jadac przez Serbie na tych 100 litrach zrobiłem nawet ponad 600 km bo było płasko.
taki--jeden napisał(a):Czy ktoś może potwierdzić jaka jest najbliższą stacja LPG w SK przed granicą w kierunku HU otwarta 24h? GM pokazuje, że w Sahy zaraz przed sama granicą jest stacja ale czy jest otwarta 24h?
Skimir napisał(a):Tą trasą też jeździłem i specjalnie nie planowałem ale bywało, że jak minąłem stację z LPG to następna już była w zasięgu na benzynie...
marekkowalak napisał(a):Skimir napisał(a):Tą trasą też jeździłem i specjalnie nie planowałem ale bywało, że jak minąłem stację z LPG to następna już była w zasięgu na benzynie...
Szczególnie na Węgrzech gdzie gaz jest drogi oraz w Austrii gdzie jest mało stacji z LPG przy autostradach (i też jest drogi).
A200universeblue napisał(a):Gaz jest dobry do zapalniczek i butli turystycznych w wakacje
Czy przed podróżą otwieracie czasem maskę pojazdu i sprawdzacie czy czuć ulatniający się gaz?
A200universeblue napisał(a):Gaz jest dobry do zapalniczek i butli turystycznych w wakacje
Czy przed podróżą otwieracie czasem maskę pojazdu i sprawdzacie czy czuć ulatniający się gaz?
A200universeblue napisał(a):Tak dla mnie wybuchł mercedes na stacji paliw w Bielsko biała ok.20 lat temu .
Jak strzeliło to ludzie myśleli ze to bomba
Mam nadzieje ze ktoś kiedyś pójdzie po rozum do głowy i zabroni amatorskich przeróbek aut na LPG.
Tylko fabryka powinna takie instalacje robić i homologowac auta.
Gaz jest używany do różnych zastosowań technicznych dlatego jego cena jest taka niska i nie jest to związane z tym by ludzie tanio jeździli.
To zwykły przypadek i niedopatrzenie ustawodawcy który złe skalkulował obciążenie podatkowe na lpg.