CTRX napisał(a):SmQ napisał(a):Na jednej stronie znalazłem info:
jadąc z Mikulowa na 190 km przed Grazem jest stacja z LPG. Na znaku drogowym informującym o stacji benzynowej jest doklejona żółta nalepka LPG.
Tylko czy to oznacza, że 190 kilometrów przez Grazem, czy na 190 kilometrze przed Grazem? Bo niejasny dla mnie ten opis.
Wg. innej strony (mylpg), którą znalazłem ze spisem stacji w Austrii to może ta stacja?:
Chodzi zapewne o słynny Loipersdorf: [nie moge wstawiac linkow]
Z Mikulova do tej stacji jest ok 190 km.
Jest też inna stacja bliżej Grazu: [nie moge wstawiac linkow]
Dopisałem je sobie do listy. Jednak do Słowenii spokojnie dojadę moim autem, nawet jak będzie kilka km na benzynie, to jakoś to przeżyję.
Moja lista ostatecznie wygląda tak:
1. Polska. Cieszyn przed samą granicą z Czechami.
2. Czechy. Stacja Mikulov - kilometr przed granicą z Austrią. K Vapence 692 Nazwa stacji Maroli.
Po prawej stronie drogi którą jedziemy - naprzeciwko Shella zaraz na początku miasta. Na rondzie skręcamy w lewo kierunku na zamek widoczny na wzgórzu - dystrybutor jest po prawej na wjeździe.
cena LPG ~2,80zł
3. Austria (można ominąć i jechać do Słowenii):
PRORast LPG station Neudorf bei Ilz 163, 8262 Neudorf bei Ilz
Dystrybutor z tyłu za budynkiem
Dalej za Wiedniem druga, ale droższa:
[nie moge wstawiac linkow]
4. Słowenia. Stacja na granicy Austrii i Słowenii po Słoweńskiej stronie. Nazwa stacji Petrol BS Sentilj
cena LPG ~2,70zł
Jeśli się minie, to jest jeszcze jedna Maribor:
[nie moge wstawiac linkow]
5. Chorwacja. Na 264 km od stacji w Grazu zaraz po przejechaniu bramek autostrady w Zagrzebiu jest stacja LPG. Na Chorwacji stacje LPG są oznaczone napisem PLIN lub GPL pod znakiem stacji benzynowej. Jeżeli ją przegapimy to za kilkadziesiąt kilometrów jest następna.
Na Chorwacji LPG jest na pewno na wszystkich stacjach paliw o nazwie TIFON które są w kolorach czarno żółtych z logiem orła/jastrzębia.
Ostatni punkt - w sumie wolalbym gdzies dalej w kierunki Breli tankowac, bo zasieg bedzie wiekszy ze Slowenii, niz ten Zagrzeb. Z tego co na mylpg patrze, to w Chorwacji raczej sporo tego jest, wiec moze po prostu na trasie na "pierwszej lepszej" sie juz zatrzymywac?