Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2009 11:26

Gorall napisał(a):2 tankowanie w Austrii na stacji Agip za Wiedniem - Loipersdorf - dobrze oznakowana

Odnośnie pktu 2 stacja Agip znajduje się na 105 kilometrze za Wiedniem na A2 w stronę CRO, a z powrotem 105 km do Wiednia. :lol:

Czy to jest stacja LPG taka jak w Polsce (gaz ziemny) czy ichniejszy LPG na gaz płynny tak jak u Słowaków>

Ale u nas LPG to nie gaz ziemny a ichniejszy LPG to nie propan-butan. :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 28.04.2009 12:42

Ktos sie orientuje czy ta stacja za Wiedniem wspomniana przez was "Agip za Wiedniem - Loipersdorf" jest czynna 24h na dobe? Będziemy jechac w nocy i za wiedniem będziemy po północy.
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 28.04.2009 18:42

Czynna 24h.
Czasem po 24 nie chce się pracownikowi tankować gazu i mówi, że zabrakło.
Można płacić kartą.
Cena trochę powala 0,8E
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 28.04.2009 18:47

Jareksz napisał(a):Czynna 24h.
Czasem po 24 nie chce się pracownikowi tankować gazu i mówi, że zabrakło.
Można płacić kartą.
Cena trochę powala 0,8E

Dzieki, ale cuż zrobić ;) trzeba dotankowac tyle aby dojechac do Chorwacji ;) bo ze Słowacji nie wystaczy ;)
Gorall
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorall » 28.04.2009 19:58

JacYamaha napisał(a):
Gorall napisał(a):2 tankowanie w Austrii na stacji Agip za Wiedniem - Loipersdorf - dobrze oznakowana

Odnośnie pktu 2 stacja Agip znajduje się na 105 kilometrze za Wiedniem na A2 w stronę CRO, a z powrotem 105 km do Wiednia. :lol:

Czy to jest stacja LPG taka jak w Polsce (gaz ziemny) czy ichniejszy LPG na gaz płynny tak jak u Słowaków>

Ale u nas LPG to nie gaz ziemny a ichniejszy LPG to nie propan-butan. :)

OK. Cos poplatalem. Chodzi o to czy na tej stacji zatankuję gazem z butli jak w Polsce (że koles wklada pistolet, ktory strzela jak jest pelen zbiornik), czy to dystrybutor jak na stacji benzynowej, że się leje gaz w płynie. Pytam bo kiedy w zimie chciałem tankować to nie mogłem bo raz był płynny a raz rozmiar otworu nie pasował.

Wdzięczny za info, pozdrawiam.
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 28.04.2009 20:10

JacYamaha napisał(a):
Gorall napisał(a):
2 tankowanie w Austrii na stacji Agip za Wiedniem - Loipersdorf - dobrze oznakowana

Odnośnie pktu 2 stacja Agip znajduje się na 105 kilometrze za Wiedniem na A2 w stronę CRO, a z powrotem 105 km do Wiednia.

Ale u nas LPG to nie gaz ziemny a ichniejszy LPG to nie propan-butan.

OK. Cos poplatalem. Chodzi o to czy na tej stacji zatankuję gazem z butli jak w Polsce (że koles wklada pistolet, ktory strzela jak jest pelen zbiornik), czy to dystrybutor jak na stacji benzynowej, że się leje gaz w płynie. Pytam bo kiedy w zimie chciałem tankować to nie mogłem bo raz był płynny a raz rozmiar otworu nie pasował.

Wyjasnijmy:
gaz LPG to sprezona a wiec plynna mieszanka Propan+butan: stosuje sie w autach z instalacja LPG i do gotowania na kuchence( zbutli)

gaz ziemny CNG (compressed natural gas) to w wiekszosci metan:
stosuje sie w autach z instalacja CNG lub do gotowania na kuchence ( gaz z sieci)
W polsce instalacje CNG do aut nie sa popularne, ale jest kilka panstw w europie gdzie jest ich wiecej niz LPG np. Bulgaria, Szwajcaria
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 28.04.2009 20:13

Nie mozliwe jest podpiecie pistoletu z CNG do auta instalacjia LPG i odwrotnie pistoletu z LPG do auta z CNG
Gorall
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorall » 28.04.2009 20:42

zapytam inaczej. czy na 105 km sprzedają gaz identyczny jak w Polsce, czy to zupełnie inny gaz.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 28.04.2009 20:50

Gorall napisał(a):zapytam inaczej. czy na 105 km sprzedają gaz identyczny jak w Polsce, czy to zupełnie inny gaz.

LPG :?
Gorall
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorall » 29.04.2009 17:50

Kurcze przewertowałem natanskuj.sme.sk ale nie znalazłem (ślepota?) stacji serwującej LPG przy autostradzie na trasie Żylina - Bratysława. Ktoś wcześniej pisał o OMV w Bratysławie za mostem nad Dunajem - wychodzi mi że to OMV przy auapareku. Ale czy wcześniej mogę zatankować. Jak jechałem zimą tą trasą, to gaz skończył mi się na 40-50km przez Bratysławą. Wielkie dzięki za info:)
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 07.05.2009 20:36

Jeżeli chodzi o Słowację to możesz zatankować przed samą Bratysławą na OMV tak jak tu już pisali. Ale można również zatankować przed wjazdem na autostradę. Trzeba tylko zjechać ok. 500 m od autostrady w prawo. Naprawdę prosto gdy tylko zaczyna się autostrada. Dalej z tego co wiem to też na autostradzie można zatankować. A LPG w Austrii na tej stacji w Loipersdorf kosztuje 0.85 E.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 15.05.2009 12:08

Gorall napisał(a):Kurcze przewertowałem natanskuj.sme.sk ale nie znalazłem (ślepota?) stacji serwującej LPG przy autostradzie na trasie Żylina - Bratysława. Ktoś wcześniej pisał o OMV w Bratysławie za mostem nad Dunajem - wychodzi mi że to OMV przy auapareku. Ale czy wcześniej mogę zatankować. Jak jechałem zimą tą trasą, to gaz skończył mi się na 40-50km przez Bratysławą. Wielkie dzięki za info:)

Nie jesteś ślepy, jak w Żylinie nie zatankujesz gazu, to następna możliwość w Bratysławie (chyba, że bardzo niedawno coś otworzyli).
To pierwsze OMV w Bratysławie jest chyba przed mostem - ale może źle pamiętam.
Jeśli jedziesz w drugą stronę, to zdaje mi się, że na jednej ze stacji przyautostradowej gaz zaczęli sprzedawać. Ale bezpieczniej i tak zatankować w Bratysławie. Ostatnia szansa jest na OMV już na wyjeździe z Bratysławy, zaraz za centrum handlowym.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 15.05.2009 13:52

Nie jest tak do końca. Pamiętam, że gdy miałem problem gdyż skończył mi się gaz to Słowacy doradzali mi abym zjechał z autostrady do jakiejkolwiek pobliskiej miejscowości i na pewno znajdę LPG. Sam nie sprawdzałem ale ....
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 15.05.2009 14:10

Tylko czy jest sens ekonomiczny tankować na tej "jedynej stacji". Jeżeli gaz jest tam droższy czy nawet w podobnej cenie niż benzyna w Polsce czy w Słowenii to to raczej się nie kalkuluje a dodatkowo strata czasu.
beniu11
Croentuzjasta
Mureck, Lenart, Ptuj.

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 15.05.2009 16:01

Czy na trasie Mureck,Lenart,Ptuj,może ktoś zauważył stację lpg. Wydaje mi się że prędzej na terenie Słowenii. icon_question.gif Pytam bo nigdy tym odcinkiem nie jechałem,a jadę ze względu na winietkę.Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone