Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2019 16:35

sito_zabrze napisał(a):Albo dotankowałbym 10L tak zeby tylko do Słowenii lub Cro dolecieć

Taką opcję też biorę pod uwagę :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 14.06.2019 16:38

Ja obwodnice Wiednia lece na benzynie. 80km/h na tempomacie , spalanie 4L na 100km. Wtryski sie przesmarują a ja nie martwie sie o gaz. Dla silnika to ukojenie :oczko_usmiech:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2019 16:49

Też tak zrobiłem kilka lat temu, wracając ze Słowenii - do Bratysławy dojechałem na benzynie.

Jednak gdyby cena była znośna, to wolałbym zatankować w Austrii (np. na Griffen), żeby sobie dojechać do Udine i nie musieć zjeżdżać z autostrady w Tolmezzo (jedyna stacja między granicą austriacką a Udine).
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.06.2019 18:31

marekkowalak napisał(a):Czy ktoś ostatnio tankował LPG w Austrii? Chodzi mi o aktualne ceny na dużych stacjach przy A2 (Loipersdorf, Graz, Griffen).

Nie znam aktualnych cen LPG w Austrii. Nie tankowałem tam nigdy LPG.
Od lat wszyscy rozsądni piszą - tam jest najdrożej z tym paliwem (na tej trasie) i dostępność kiepska.
Na Węgrzech LPG też jest drogie.
Honorowo przenikałem fragmenty w/w krajów na polskiej benzynie jak miałem niewielki bak LPG.
Nawet silnik był zadowolony. :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2019 20:12

Dzięki za odpowiedzi.

Na 99% też tak zrobię - zatankuję na Slovnafcie Zlate Piesky LPG pod korek i to ponad 400km, co zostanie do Tolmezzo, przejadę na benzynie - a tam jest stacja raptem 1,5 km od autostrady
CTRX
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CTRX » 17.06.2019 07:28

Jadąc przez Czechy, Austrię można przejechać na jednym baku. Tankowanie np. w Brzeclaw MOL a potem w Słowenii, tuż za granicą. Mój bak ok 36 l. Jazda w miarę przepisowa, ok 120 km/h, 5 osób, pełne załadowanie + box dachowy. Można.
karus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karus » 17.06.2019 08:04

Albo patrzylem uwazniej albo przybylo stacji z lpg w austrii

Ps. Jednak dobrze miec 650 km zasiegu na lpg
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.06.2019 09:28

CTRX napisał(a):Jadąc przez Czechy, Austrię można przejechać na jednym baku. Tankowanie np. w Brzeclaw MOL a potem w Słowenii, tuż za granicą. Mój bak ok 36 l. Jazda w miarę przepisowa, ok 120 km/h, 5 osób, pełne załadowanie + box dachowy. Można.

Do Słowenii można, do Włoch już nie bardzo
Krzysiek70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek70 » 17.06.2019 10:47

Panowie, poradźcie mi gdzie zatankować LPG będę przejeżdżał przez Letenye do Trogiru i właćnie w okolicy Letenye skończy mi się gaz i zastanawiam się czy nie zatankować po stronie Węgierskiej w Lenti czy może po Chorwackiej tylko gdzie ? jadę pierwszy raz. Poproszę o poradę.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 17.06.2019 11:21

Krzysiek70 napisał(a):Panowie, poradźcie mi gdzie zatankować LPG będę przejeżdżał przez Letenye do Trogiru i właćnie w okolicy Letenye skończy mi się gaz i zastanawiam się czy nie zatankować po stronie Węgierskiej w Lenti czy może po Chorwackiej tylko gdzie ? jadę pierwszy raz. Poproszę o poradę.

Jeżeli na pompie w Lenti jest gaz, to lej do zbiornika :D. Natomiast jak chcesz tankować w Cro, to pompa jest na starym przejściu (z drogi nr7). Niestety z racji remontu jest nieczynne. Więc żeby zatankować trzeba po przekroczeniu granicy na pierwszym zjeździe na Gorican wywinąć rogala w stronę na Budapeszt i za kilometr zjechać na stare przejście (oznaczone dla samochodów ciężarowych). Zalać i powrócić na autostradę we właściwym kierunku :D.
Krzysiek70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek70 » 17.06.2019 11:35

Bratwojciech napisał(a):
Krzysiek70 napisał(a):Panowie, poradźcie mi gdzie zatankować LPG będę przejeżdżał przez Letenye do Trogiru i właćnie w okolicy Letenye skończy mi się gaz i zastanawiam się czy nie zatankować po stronie Węgierskiej w Lenti czy może po Chorwackiej tylko gdzie ? jadę pierwszy raz. Poproszę o poradę.

Jeżeli na pompie w Lenti jest gaz, to lej do zbiornika :D. Natomiast jak chcesz tankować w Cro, to pompa jest na starym przejściu (z drogi nr7). Niestety z racji remontu jest nieczynne. Więc żeby zatankować trzeba po przekroczeniu granicy na pierwszym zjeździe na Gorican wywinąć rogala w stronę na Budapeszt i za kilometr zjechać na stare przejście (oznaczone dla samochodów ciężarowych). Zalać i powrócić na autostradę we właściwym kierunku :D.

Dzięki za info, a dalej w stronę Zagrzebia jest jakaś stacja LPG tak aby nie zjeżdżać z drogi ?

Też chodzi mi o stację całodobową, bo będę tam ok 1 w nocy, a nie wiem czy w Gorican taka jest.
Ostatnio edytowano 17.06.2019 11:40 przez Krzysiek70, łącznie edytowano 1 raz
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 17.06.2019 11:38

Krzysiek70 napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):

Dzięki za info, a dalej w stronę Zagrzebia jest jakaś stacja LPG tak aby nie zjeżdżać z drogi ?

Przy autostradzie o ile dobrze pamiętam coś kolo 40km. od granicy.
Krzysiek70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek70 » 17.06.2019 11:44

Bratwojciech napisał(a):
Krzysiek70 napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):

to chyba ta stacja
https://www.google.com/maps/dir/Zagrzeb ... 701141!3e0
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 17.06.2019 11:51

Krzysiek70 napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):
Krzysiek70 napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):

to chyba ta stacja
https://www.google.com/maps/dir/Zagrzeb ... 701141!3e0

Oczywiście :papa:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 17.06.2019 15:30

LPG na Węgrzech jest droższe niż w Chorwacji. Twój wybór. Stacje znajdziesz.
Proponuję jednak Chorwację.
Np: TU albo TU.
Obydwie "przerabiałem na żywo". Istnieją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone