Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2008 11:13

beniu11 napisał(a):Jeśli się nie mylę to 24h :)

jeszcze 2 lata temu była czynna 24/7 :)
will
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) will » 09.08.2008 19:10

Mam jeszcze pytanie odnośnie stacji lpg w Austrii.Moja trasa przebiega od Mikulova w Czechach do Mureck jade droga nr.7 a później od Wiednia już autostradą na Graz i Maribor.Gdzie dokładnie znajdują się takie stacje i czy obslugują przejsciówke do lpg typu ACME ???Pozdrawiam.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 11.08.2008 15:54

pigletto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pigletto » 19.08.2008 15:48

Jako że jestem już niestety po wyjeździe podzielę się swoimi doświadczeniami z LPG :)

Na zbiorniku robię około 350 km. Jechałem od Cieszyna.
1 tankowanie w Chvalovicahc koło Znojmo w Czechach na stacji Agip.

2 tankowanie w Austrii na stacji Agip za Wiedniem - Loipersdorf - dobrze oznakowana

3 tankowanie w Chorwacji, stacja chyba OMV, zaraz za zjazdem na autostradę na Karlovac (kolo Zagrzebia).

4 tankowanie juz w okolicy Trogiru - jechalem droga numer 1 a nie autostrada. Musialem troche dojechać na benzynie, ale to dlatego ze nie chcialo mi się zawracać w Sibeniku - tam stacja była na pasie w przeciwną stronę.

Ogólnie to na Chorwacji jest sporo stacji z LPG, ale uwaga, bo na niektórych niestety ale auto plinu jednak nie ma... mimo ze nawet zbiornik jest (nie oplaca się?).

W Austrii i w Czechach gaz był dość drogi - np. we wspomnianym Loipersdorf litr wyszedł około 2.83 zł (ściągneli mi z karty 51,31 zł, a natankowałem 18,10 litrów).

Na Chorwacji litr gazu kosztuje około 1,58 zł.... taniocha :D

W drodze powrotnej, dystrybutor w Loipersdorf w Austrii był zepsuty. W Wiedniu widziałem stację z 'Erdgas' ale nie wiedzialem czy to to co mogę zatankować czy nie. Więc dojechałem do Czech na benzynie.

W Czechach, w Mikulovie nie dało się zapłacić kartą - tylko korony lub euro :/
Na następnej stacji z LPG za Mikulovem też był problem z płaceniem kartą (bo raz działa a raz nie działa....).

Poza tym - żadnych przejściówek nigdzie nie trzeba. Na wszystkich stacjach tankowała obsługa, choć UWAGA: nie wszędzie zakręcali korek od wlewu! Trzeba pilnować.
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 19.08.2008 20:09

Zauważyłem, że w Czechach i na Słowacji nie odkręcają i nie zakręcają korków. W Mikulovie nie udało mi się zatankować na Shell, bo za gaz nie przyjmują płatności kartą, ale zaraz za miastem (w kierunku Polski) jest Benzina i tam można płacić kartą. Uwaga: jest dzwonek do wzywania obsługi, należy nadusić tylko raz. Ja zebrałem joby po czesku, bo nadusiłem 2 razy.

Najdroższy gaz po drodze w Austrii i na Węgrzech. Ogólnie trasa w jedną i w drugą stronę prawie cała na gazie (ok. 100km na benz.). Nie zjeżdżałem z trasy, żeby tankować.
ciubu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciubu » 25.08.2008 23:07

W Mikulovie na shelu pomieszało knedelkom w głowach 0.85 euro za litr gazu :evil: cena z 23 sierpnia 2008r.
Tomii
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomii » 01.09.2008 21:00

Hej,
planuję podróż do Cro na początku drugiej połowy września.
Trasa przejazdu to Warszawa-Cieszyn-Zilina (Słowacja)- autostradą do Bratysławy-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-Koper-Istria.

Gaz do swojego pojazdu muszę zalewać co jakieś 260 km (ciągnę spadochron za sobą :D ). Teraz kilka pytań odnośnie stacji LPG:

Słowacja
Jak na Słowacji z LPG? Czy na każdej większej stacji będzie? Musze na Słowacji zaplanować dwa tankowania. Czy znajdę bez problemu stacje LPG na Słowackiej autostradzię gdzie będę mógł zapłacić plastikiem?
Kolejne tankowanie oczywiście w Bratysławie. Tu znalazłem mapkę ze stacjami LPG w Bratysławie. Czy są to duże stacje które bez problemu zauważę z drogi? Czy można na nich płacić plastikiem?

Austria
Kolejne tankowanie to wiadomo na stacji w Klagenfurcie. Z mapy stwierdziłem, że wracając z cro też spokojnie tam zatankuje bo są wiadukty - prawda to?

Słowenia
Posługując się wyszukiwarką znajdującą się pod adresem Petrol.si znalazłem namiar na stację 24h/dobę z LPG o adresie:
BS MARIBOR PTUJSKA CESTA 188
Address: PTUJSKA CESTA 188 , MARIBOR
Tel: 02 42 60 116
Fax: 02 42 60 117
Z Automapy wyszło mi, iż adres ten leży na drodze mojego przejazdu. Generalnie stacja ta nie jest mi konieczna, ale wolał bym mieć pewien "zapas" na wypadek gdyby na stacji w Klagenfurcie nie było gazu lub dystrybutor był zepsuty (różne rzeczy już na forum wyczytałem). Więc co? Zna ktoś tą stację? Tankował na niej?
Oczywiście tankować się będę prawie na 100% na stacjach w Ljubljanie na które namiar na forum znalazłem tu LPG na Słowenii

Trochę długo wyszło więc podsumowując:
- Jaka sytuacja z LPG na autostradzie Słowackiej?
- Czy stacje w Bratysławie znajdę bez problemu, czy jest to normalna stacja benzynowa czy buda z dystrybutorem?
- Czy na Słowacji jest taki sam problem z płatnością plastikiem z PLIN jak w Czechach?
- Czy tankował ktoś na stacji Petrolu w Maliborze LPG?

Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków :sm:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.09.2008 21:36

tu również temat LPG, wkleiłem foto cen z tego roku forum/viewtopic.php?p=304584#304584

8)
pigletto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pigletto » 02.09.2008 21:48

Austria
Kolejne tankowanie to wiadomo na stacji w Klagenfurcie. Z mapy stwierdziłem, że wracając z cro też spokojnie tam zatankuje bo są wiadukty - prawda to?

Tak. Można tam wjechać z obu stron (jeśli jedziesz w stronę Wiednia to przejeżdżasz wiaduktem). Gaz tankują po prawej stronie od 'właściwej' stacji, bliżej wjazdu. Jest zresztą napis Autogas :)
Tomii
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomii » 03.09.2008 07:25

Witam,
dziele się tym co zebrałem o Słowackich stacjach LPG :D.

1. Ceny i poszczególne stacje można sprawdzić na tej stronie Natankuj.sk
Po otworzeniu strony wyświetla nam się mapa. Wybieramy region, a następnie w tabelce na dole zmieniamy pierwszą wartość od góry "natural 95" na LPG. Wyskoczy nam lista z Miejscowościami oraz cenami na danych stacjach. Klikając na poszczególną stacje, dostajemy informacje na temat godzin otwarcie oraz sprzedawanych paliwach na tym obiekcie i ich cenach. Jest również link do dokładnej mapki.

2. Mapa ze stacjami. Klikamy w ten link Mapy Słowackie. Po prawej stronie w tabelce wybieramy "Čerpacia stanica". Początkowo nie wyskoczy nam wiele stacji, ale zoomując mapę do interesującego nas miejsca pojawi się więcej punktów. Klikając na ikonkę interesującej nas stacji, w okienku zatytułowanym "Informácie o objekte " po prawej stronie ekranu wyświetlą się podstawowe dane. Niestety nie jest w nich zawarte czy stacja sprzedaje paliwo LPG. Dlatego klikamy w link w tym okienku "Ďaľšie informácie" i otwiera nam się informacja z portalu Natankuj.sk gdzie są wszystkie potrzebne info.

Na podstawie informacji zebranych na tej stronie stwierdziłem iż ostatnią stacją przed przejściem granicznym Słowacja-Austria w Kittsee będzie ta stacja OMV. Jest to pierwsza stacja po przejechaniu nad Dunajem po prawej stronie. Uwaga na tej samej drodze, tylko trochę dalej będzie również stacja OMV na której według informacji z podanych wcześniej stron wynika że nie ma gazu.

Czy ktoś może potwierdzić informację o podanej przeze mnie stacji OMV?

Pozdrawiam!
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 06.09.2008 19:05

Co do Slowacji...
Jadac do Chorwacji przez Bratyslawe byly chyba ze 3 stacje, problemu raczej nie bylo, tyle ze to juz byla 6 rano.

Za kazdym razem zreszta stacje byly w okolicach czegos co sie nazywalo Zlate Piesky - po obu stronach.

Wracajac chcielismy zatankowac w Bratyslawie. Generalnie nie nastawiamy sie nigdy na szukanie za wszelka cene w bocznych ulicach, wiec tylko te przy trasie wchodzily w gre. Pierwsza stacja to nie byl ani OMV ani slovenska nafta czy jakos tak, jakas taka "no name" jak dla mnie. Okazalo sie ze maja problem z dystrybutorem (albo my z zaworem) i za chiny nie dalo sie napelnic. Innym napelnial - nam nie dalo rady. Ale podobna historie widzielismy u Wegrow na autostradzie w Chorwacji. Nigdy wczesniej nam sie to nie zdarzylo. Na dodatek czekalismy 45 min bo mieli zamkniecie dnia.
Potem byla malutka stacja - tylko LPG, jakies 5 km dalej - ale platnosc tylko gotowka (a my tylko karte mieslismy i zlotowki - zlotowek nie chcieli :D).
Potem dlugo dlugo nic i spory kawal za Bratyslawa - z 50 km - stacja slovenskiej nafty - ale byly problemy z platnoscia karta - informacja malo czytelna jak dla mnie - wiec mielismy duzy problem... (bo juz zatankowalismy - tyle ze benzyne, bo nie zauwazylismy ze jest gaz hi hi) Nawet chcieli od nas zlotowki, ale jak sobie poprzeliczali to im wyszlo 2x wiecej niz naleznosc. Cale szczescie jakis starszy Slowak sie zainteresowal i nam wymienil po normalnym kursie zlotowki na korony.
Potem jest stacja OMV, dystrybutor jest ale gazu nie bylo.

W Chorwacji z kolei na stacji w Ploce znowu problemy z dystrybutorem.
W Sibeniku byly 3 stacje, ale na kazdej akurat nie bylo w tej chwili gazu.

W Austrii w drodze do Cro mieli awarie pompy...

Przed podroza czytalam, ze generalnie nie ma np na Slowacji problemu, ze w Chorwacji tez nie, ale mozna miec po prostu pecha jak widac ;)

Dodam ze mamy maly zbiornik - 28 l i przejezdzamy na nim ok 260-280 km.
beniu11
Croentuzjasta
Akcyza na lpg nie wzrośnie !!

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 27.09.2008 08:46

W przyszłym roku akcyza na LPG bez zmian :lol: :lol:
elkacper
Plażowicz
Pierwszy wypad - gaz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elkacper » 29.09.2008 11:37

WItam

Szanowni poteiwrdzam to co już wczesniej i wielokrotnie - nie problem z gazem. W ostateczności parę km na benzynce i już jest gaz.
Jechałem z łodzkiego przez Opole, tankowanie w Polsce, potem Mikulov, cała austria na butli, potem Maribor i tyle. Jechałem na KRK.

UWAGA informacja dla jadących na KRK: jest stacja na wyspie - jedyna - w Malinskiej, namiary póxniej bo nie mam przy sobie.

Uwaga po raz drugi: nie dajcie sobie nabijać butli w Słowenii i Chorwacji bez końca, jak odbije czujnik to kazać im przestać ! Tak jak już ktoś opisywał jak im czyjnik odcina to oni dalej i tak dobijają bez końca. U mnie skutkowało to poluzowaniem i rozpadem zaworu wlewu (roczna instalacja) od wibracji ciągłego dobijania i w Mikulovie w drodze powrotnej odmówił posłuszeństwa więc reszta do domu na benzynie.

Jeszcze jedno: w Słowenii starałem się pilnować punktów Autogazu wskazanych tutaj na cro.pl ale np. w drodze powrtonej stacja w Mariborze była zamknięta. Rozwiązanie: pytajcie na stacjach o gaz bo mają go sporo i wskażą najbliższą z autogazem. Sporo mają na stacjach PETROL, ale np. stacje po obu stronach ulicy, na jednej jest gaz na drugiej nie.

A podsumowując wyjazd .... ostatni raz nad Bałtykiem byłem rok temu :-)

Droga: 15 godzin z małym dzieckiem częste przystanki, bez problemów, poza tym z powrtoem zała drogę jechałem sam, jest męka szczególnie w końcówce bo człowiek najbardziej zmeczony i po najgorszych (naszych) drogach, ale śmiało do przejechania.
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 13.01.2009 17:38

pigletto napisał(a):Jako że jestem już niestety po wyjeździe podzielę się swoimi doświadczeniami z LPG :)

Na zbiorniku robię około 350 km. Jechałem od Cieszyna.
1 tankowanie w Chvalovicahc koło Znojmo w Czechach na stacji Agip.

2 tankowanie w Austrii na stacji Agip za Wiedniem - Loipersdorf - dobrze oznakowana

3 tankowanie w Chorwacji, stacja chyba OMV, zaraz za zjazdem na autostradę na Karlovac (kolo Zagrzebia).

4 tankowanie juz w okolicy Trogiru - jechalem droga numer 1 a nie autostrada. Musialem troche dojechać na benzynie, ale to dlatego ze nie chcialo mi się zawracać w Sibeniku - tam stacja była na pasie w przeciwną stronę.

Ogólnie to na Chorwacji jest sporo stacji z LPG, ale uwaga, bo na niektórych niestety ale auto plinu jednak nie ma... mimo ze nawet zbiornik jest (nie oplaca się?).

W Austrii i w Czechach gaz był dość drogi - np. we wspomnianym Loipersdorf litr wyszedł około 2.83 zł (ściągneli mi z karty 51,31 zł, a natankowałem 18,10 litrów).

Na Chorwacji litr gazu kosztuje około 1,58 zł.... taniocha :D

W drodze powrotnej, dystrybutor w Loipersdorf w Austrii był zepsuty. W Wiedniu widziałem stację z 'Erdgas' ale nie wiedzialem czy to to co mogę zatankować czy nie. Więc dojechałem do Czech na benzynie.

W Czechach, w Mikulovie nie dało się zapłacić kartą - tylko korony lub euro :/
Na następnej stacji z LPG za Mikulovem też był problem z płaceniem kartą (bo raz działa a raz nie działa....).

Poza tym - żadnych przejściówek nigdzie nie trzeba. Na wszystkich stacjach tankowała obsługa, choć UWAGA: nie wszędzie zakręcali korek od wlewu! Trzeba pilnować.

Odnośnie pktu 2 stacja Agip znajduje się na 105 kilometrze za Wiedniem na A2 w stronę CRO, a z powrotem 105 km do Wiednia. :lol:
Gorall
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gorall » 28.04.2009 10:49

Odnośnie pktu 2 stacja Agip znajduje się na 105 kilometrze za Wiedniem na A2 w stronę CRO, a z powrotem 105 km do Wiednia. :lol:[/quote]

Czy to jest stacja LPG taka jak w Polsce (gaz ziemny) czy ichniejszy LPG na gaz płynny tak jak u Słowaków>
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone