rocker napisał(a):... Pomoże ktoś w kwestii tankowania LPG na autostradzie chorwackiej? Na każdej stacji jest "elpidżi"?
Milion razy było, że nie na każdej a i link gdzie sprawdzić też był podawany ostatnio stronę wstecz.
https://www.mylpg.eu
rocker napisał(a):... Pomoże ktoś w kwestii tankowania LPG na autostradzie chorwackiej? Na każdej stacji jest "elpidżi"?
lukas605 napisał(a):Witam,
Jestem tu nowy i od razu przepraszam, bo pewnie temat był już poruszany. Dzisiaj w nocy planuje wystartować z Zabrza do Chorwacji, przez Czechy, Austrie oraz Słowenie, przy czym chce ominąć autostradę właśnie w Słoweni. Może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej tankowac lpg, zbiornik mieści 32l spalanie w granicy 9,5.
W Czechach Mikulov Shell po lewej jadąc tam, lub ciut przed miastem też jest stacja, są znaki przy drodze. W Austrii ProRast tuż przed Ilż, zjazd z autostrady nr 138 bo stacja po drugiej stronie. Pobierz sobie aplikację mylpg ... jest prosta jak budowa cepa. Pokazuje w trasie najbliższe stacje i prowadzi do jak google. Można też wyszukiwać po krajach.lukas605 napisał(a):Wybacz ale mam z tym problem, będę jechał z Google maps i myślałem że ktoś ma już rozplanowane stacje w Czechach i Austri.
LPG najlepiej sobie odpuszczać przy głównych arteriach w Austrii i na Węgrzech - cena zazwyczaj w granicach 0,8 eu a czasem i drożej.UwTw napisał(a):My jechaliśmy w lipcu przez Słowację i Węgry z noclegiem w Siofoku... nauczka na przyszłość - nie tankuj na Węgrzech. Jak zobaczyłam kwotę operacji na koncie po przewalutowaniu to padłam. Dobra uczta w Konobie na miejscu dla naszej licznej grupy by była... Nauczka na przyszłość - rozplanować tankowanie na Słowację i Chorwację.
Brenner 77 napisał(a):Witam,
Trasa Kraków - Czechy - Austria - Słowenia (ominięcie autostrad) - Mali Losinij
P.S. nigdzie nie potrzeba adapterów
birkin napisał(a):Brenner 77 napisał(a):Witam,
Czy na żadnej stacji nie potrzeba już (bo chyba gdzieś czytałem, że jakiś czas temu były potrzebne) adapterów czy tylko na niektórych koncernach? Niedawno założyłem gaz i w lipcu pierwszy raz będę jechał z lpg do Chorwacji (przez Austrię, Czechy i Słowenię) i nie wiem czy muszę się zaopatrzyć z adapter.
pyton napisał(a):birkin napisał(a):Brenner 77 napisał(a):Witam,
Czy na żadnej stacji nie potrzeba już (bo chyba gdzieś czytałem, że jakiś czas temu były potrzebne) adapterów czy tylko na niektórych koncernach? Niedawno założyłem gaz i w lipcu pierwszy raz będę jechał z lpg do Chorwacji (przez Austrię, Czechy i Słowenię) i nie wiem czy muszę się zaopatrzyć z adapter.
Brenner 77 napisał,
Kto wie jaką drogą pojedziesz, gdzie zaglądniesz, co zobaczysz i może adapter się przyda
birkin napisał(a):
Dlatego właśnie zapytałem czy jest jakaś "norma" i wszystkie dystrybutory mają taki sam "pistolet" (tak jak w Polsce) czy jest raczej samowolka i niektóre stacje mogą mieć inne "pistolety" niż standardowe.