robson2020 napisał(a):Witam ,
jak wygląda tankowanie LPG w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji, tzn czy jest tak samo jak u nas ze kierowca sam sobie tankuje, czy trzeba czekać na kogoś z obsługi stacji? (jezeli moje pytanie juz bylo zadane to wybaczcie)
Pääkäyttäjä napisał(a):robson2020 napisał(a):...
jak wygląda tankowanie LPG w Czechach, Austrii, Słowenii i Chorwacji, tzn czy jest tak samo jak u nas ze kierowca sam sobie tankuje, czy trzeba czekać na kogoś z obsługi stacji?...
Czechy - w większości tankowałem sam, choć na jednej stacji pani z obsługi mi nie pozwoliła (mała stacja pod Mikulovem), na innej stacji w Ołomuńcu trzeba było wołać obsługę a tankowanie samemu odbywało się dopiero po okazaniu certyfikatu z obsługi (muszę tam wrócić i sfocić to cudo)
Austria - w większości sam, w Schricku na Shellu Pani coś wydziwiała, że jej nie zawołałem (pomimo kartki m.in. po polsku...) - odczepiła się, jak zobaczyła, że mam własny adapter; na niektórych stacjach widziałem dwa typy adapterów - Acme i Tomasetto: raz kwitłem przy Acme bo jakiś baran zablokował (czytaj - poszedł gdzieś i go uprowadzili) dystrybutor a przewód był cholernie krótki
Słowenia - sam
Chorwacja - często sam a innym razem na Petrolu na Krku tankował pan z obsługi
gusia-s napisał(a):W Czechach w Mikulovie
Pääkäyttäjä napisał(a):gusia-s napisał(a):W Czechach w Mikulovie
EuroOil, Shell, Benzina, PapOil, OMV - na tych stacjach w ČR tankowałem sam
To był właśnie jeden z powodów, dla których moja noga za czasów Fiata z LPG nie postała - czekać na ślamazarną i miejscami marudną obsługę - to nie dla mnie Chwala Wielkie Benzynie i Kopcącemu Dieslowi za Benzinę w Bavorach
gusia-s napisał(a):... W SLO podobnie jak w AU przy LPG obowiązuje samoobsługa – tyle, że automat nie chce z nami współpracować
Zawziął się i d...a. Przywołujemy obsługę, naburmuszona paniusia podchodzi do dystrybutora … przekonuje się jednak, że to nie w nas jest problem tylko w maszynie – wraca na stację, odblokowuje dystrybutor i wreszcie możemy zatankować. Po dokonaniu opłaty odstawiamy zestaw kilka metrów do przodu, za nami próbuje zatankować Niemiec. Niestety z nim też maszyna nie chce gadać – mimo że my już zapłaciliśmy licznik nie zeruje się i nie podaje gazu. Niemiec coś pruje się do nas, że niby stoimy sobie i blokujemy dystrybutor zamiast zapłacić – a weź się ... pokazuje paragon. Skrzywiony idzie po obsługę. Po chwili wraca machając do nas ręką ok. ok. – odblokowali mu. Bujaj się se myślę - najpierw z paszczą a potem ok. pfff ...
gusia-s napisał(a):Skąd możesz wiedzieć że ślamazarnie skoro Twoja noga nie postała
Ja nie narzekam, zawsze sprawnie i ok tam gdzie jest obsługa, za to tam gdzie nie ma jak coś nie działa to ciężko im dupę ruszyć.
Jedną z takich przygód opisywałam w relacji
gusia-s napisał(a):... W SLO podobnie jak w AU przy LPG obowiązuje samoobsługa – tyle, że automat nie chce z nami współpracować
Pääkäyttäjä napisał(a):robson2020 napisał(a):
Czechy - w większości tankowałem sam, choć na jednej stacji pani z obsługi mi nie pozwoliła (mała stacja pod Mikulovem), na innej stacji w Ołomuńcu trzeba było wołać obsługę a tankowanie samemu odbywało się dopiero po okazaniu certyfikatu z obsługi (muszę tam wrócić i sfocić to cudo)
Austria - w większości sam, w Schricku na Shellu Pani coś wydziwiała, że jej nie zawołałem (pomimo kartki m.in. po polsku...) - odczepiła się, jak zobaczyła, że mam własny adapter; na niektórych stacjach widziałem dwa typy adapterów - Acme i Tomasetto: raz kwitłem przy Acme bo jakiś baran zablokował (czytaj - poszedł gdzieś i go uprowadzili) dystrybutor a przewód był cholernie krótki
Słowenia - sam
Chorwacja - często sam a innym razem na Petrolu na Krku tankował pan z obsługi
roberto1301 napisał(a):Witam,
mam pytanko z racji tej że jadę z rodziną pierwszy raz do chorwacji i w ogóle w tak daleką podróż
co do tych adapterów, czy trzeba się zaopatrzyć w taki jeśli mam lpg?
i drugie pytanko, o co chodzi z tym certyfikatem?
pozdrawiam
szakal36 napisał(a):Pytanie być może z serii dziwnych. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem LPG. Czy konieczne są jakieś przejściówki przy tankowaniu gazu poza RP?
szakal36 napisał(a):Pytanie być może z serii dziwnych. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem LPG. Czy konieczne są jakieś przejściówki przy tankowaniu gazu poza RP?