Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2007 19:10

skuler napisał(a):...Czy mozna gdzies znalezc info na temat rozlokowania stacj iz lpg w Niemczech? ...

można :lol: http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?language=en_US
skuler
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuler » 10.09.2007 19:31

A cos w angielskim moze? Tam niby jest zmiana na English ale cos nei smiga. Niemeicki nei jest moja mocna strona. Poza tym strasznie mało czytelna ta strona..

Jak z tymi redukcjami? potrzebne czy wlosk isystem wszedzie?

Jade pierwszy raz , jak to wyglada w niemczech - stacje sa tuż przy autostradzie czy trzeba zjeżdzac zjazdem i wracac ? Jelsi ta to czy sa znaki informujace o tym ze danym zjazdem dojade do stacji?
Adam1304
Autostopowicz
LPG na trasie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam1304 » 01.10.2007 13:07

Witam, właśnie wróciłem z HR. Jechałem z Warszawy do Trogiru i z powrotem przez Czechy, Austrię i Słowenię. A oto namiary na stacje LPG:

Polska: zatankowałem przed wjazdem do Czech

Czechy: Tankowałem na stacji Benzina przed Mikulovem (granica z Austrią w Drasenhofen)

Austria: na 105,5 km za Wiedniem na autostradzie A2 do Graz-u jest stacja AGIP, na której jest GAZ !!!!! A tak to w ogóle brak LPG.

Słowenia: w ogole zapomnijcie o LPG ale da się przejechać jak zatankujecie w HR lub w Austrii.

Chorwacja: ogólnie jest w porzo. Może nie tyle stacji co u nas w Polsce ale jest dostępny na większości stacji oznakowanych Autoplin, LPG lub GPL.
I uważajcie ostatnia jak wyjeżdżacie z HR w kierunku Mariboru(lub pierwsza jak wjeżdżacie) stacja z LPG jest w miasteczku Sv. Kriź o nazwie TIFON. Trzeba zjechać z autostrady na Zagrzeb i po około 300m jesteście na miejscu.

pozdro dla wszystkich, mam nadzieję że się przyda to info :D
georem
Odkrywca
Re: LPG na trasie

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 01.10.2007 20:40

Adam1304 napisał(a):Czechy: Tankowałem na stacji Benzina przed Mikulovem (granica z Austrią w Drasenhofen)

I uważajcie ostatnia jak wyjeżdżacie z HR w kierunku Mariboru(lub pierwsza jak wjeżdżacie) stacja z LPG jest w miasteczku Sv. Kriź o nazwie TIFON. Trzeba zjechać z autostrady na Zagrzeb i po około 300m jesteście na miejscu.

W Czechach warto zatankować wcześniej bo o 2 korony mają drożej niż na innych stacjach, a między Zagrzebiem a Mariborem nie trzeba nigdzie zjechać, tylko przy autostradzie jakieś 40-45km przed granicą Słoweńską na stacji INA jest GPL, działa od kilku tygodni.
skuler
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuler » 02.10.2007 21:10

Wróciłem i odpowiadam na własne pytanie dotyczace gazu w niemczech. Przejsciowka nei byla potrzebna jedynie na jednej stacji niedaleko jakies 120km przed Passau, byl tam dystrybutor z dwoma rodzajami pistoletow.

Na kazdej innej stacji na ktorej tankowalem potrzebna przejsciowka, mozna miec swoja, moja okazala sie byc gowniana, ale na szczescie na kazdej stacji mieli. Trzeba jednak zostawic paszport lub kaucje 20-50E, pewnei jzu im rozkradli. Na jednej ze stacji pani nawet zapytala: "polen?" po czym "funfzig euro kauzion oder passport" Tankowanie odbywa sie wszedzie samodzielnie.

Co do gazu w Austrii Mozna szukac zjezdzając do duzych miast, ale to jest duzo bładzenia i chyba tylko w dzien, po 18 mozna zapomniec. Pytajac ludzi trzeba tez uwazac by nei pokierowali nas na stacje z gazem CNG bo ten podobno jest u nich popularniejszy. Raz mi sie taka sytuacja zdarzyla. LPG zatankujecie napewno w miejscowosci Deutschfeistritz przy autostradzie A9 przed Grazem. bodajze 164 zjazd. System wloski czyli przejsciowki nie potrzebne. Tankujac tam, spokojnei dojedziecie do Zagrzebia, a tam juz bez wiekszego problemu. Ale to dla tych co raczej jada od strony Niemiec.
romero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) romero » 20.10.2007 21:59

Podaj gdzie dokładnie jest ta stacja INA?

georem napisał(a):
Adam1304 napisał(a):Czechy: Tankowałem na stacji Benzina przed Mikulovem (granica z Austrią w Drasenhofen)

W Czechach warto zatankować wcześniej bo o 2 korony mają drożej niż na innych stacjach, a między Zagrzebiem a Mariborem nie trzeba nigdzie zjechać, tylko przy autostradzie jakieś 40-45km przed granicą Słoweńską na stacji INA jest GPL, działa od kilku tygodni.
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 21.10.2007 09:25

romero napisał(a):Podaj gdzie dokładnie jest ta stacja INA?

Ciężko powiedzieć dokładnie bo na autostradzie nie ma napisów z miejscowościami, stacja była nowa i nawet na tablicy nie zdążyli jeszcze wtedy dać informacji że mają w ofercie GPL. Wjechałem i tu niespodzianka bo dystrybutor stoi, z radością zatankowaliśmy do pełna i następne tankowanie w Mikulowie. Z karty kredytowej wnioskuję że to może byc coś takiego PBZTINA JAKOVLJE
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2007 09:34

georem napisał(a):może byc coś takiego PBZTINA JAKOVLJE

dokładnie tak: Jakovlje-istok (autostrada Zagreb-Macelj)
Wykaz wszystkich stacji INA, godziny otwarcia, asortyment paliw itp. znajdziesz TU Autogaz jest również często na stacjach TIFON, wykaz stacji i rodzaje paliwa masz TU
bosc
Croentuzjasta
jeszcze o LPG

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 09.02.2008 16:13

Trochę poszperałem i umieściłem kilka linków na swojej stronie. Uwaga - większość tych danych sprzedawanych jest jako poradniki na Allegro.
http://www.bosc.republika.pl/lpg.html
olciqq
Globtroter
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 13.04.2008 15:58

barkley1 napisał(a):cześć

bardzo proszę cromaniaków o wymienienie dokładnie jeśli ktoś pamiętra (nazwa stacji, "km" na trasie), wktórych miejscach na trasie można zatankować LPG.

ponieżej trasa
Czechy (Olomouc, Brno)
Austria (Wiedeń, Graz)
Słowenia (Maribor)
Chorwacja (Zagrzeb, Karlovac, Rijeka)

Tylko proszę nie odsyłajcie do szukania na forum :D , bo lepiej mieć prosto wyszczególnione niż przeszukiwać całe fora

pozdro

Widzę, że ta sama trasa ! :) Jedziesz prosto do Cro czy z noclegiem ? Ja zatrzymuję się w Słowenii. ! :) Masz może jakieś namiary na tani motel, pensjonat ? :)
Pozdrawiam :)
~olciqq~
oz
Odkrywca
Cos sie zmieniło w Austrii czy Słowenii odn. LPG ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 18.04.2008 16:21

Czy są nowe stacje LPG w Słowenii czy Austrii ? Ostatnio byłem w 2006 roku ? Jak nie przegapic słynnej stacji Loipersdorf, ok. 105 km za Wiedniem ? Ile jest km do słynnej stacji do najblizszej w Cro ? A ceny obecne ktos może aktualnie wrócił ? Mam na mysli trasę sprawdzona tzn. Cieszyn- Olomuniec -Brno- Mikulov - Wien - Graz - Maribor - i dalej do Dubrovnika raczej autostrada - chociaż może stara drogą przez Plitvice. To juz w maju :D
Dzięki za info :)
Savier
Autostopowicz
LPG w Czechach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Savier » 25.05.2008 17:46

tu jest link chyba do wszystkich stacji LPG w Czechach http://www.lpg.cz/cerpaci_st/cerpacky.php
miqel
Plażowicz
typ wlewu

Nieprzeczytany postnapisał(a) miqel » 30.05.2008 11:20

Czy w Czechach i w chorwacji wystarczy końcówka wlewu typu włoskiego (stosowana w Polsce) czy trzeba załatwić sobie przejściówkę??
mick
Pałasz
Globtroter
Re: typ wlewu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pałasz » 30.05.2008 12:03

miqel napisał(a):Czy w Czechach i w chorwacji wystarczy końcówka wlewu typu włoskiego (stosowana w Polsce) czy trzeba załatwić sobie przejściówkę??
mick

Końcówki są takie same (typ włoski)
miqel
Plażowicz
LPG a tunele

Nieprzeczytany postnapisał(a) miqel » 02.06.2008 11:12

Jeszcze jedno pytanko czy nie ma przeszkód by korzystać z tuneli pod górami jadąc autem zasilanym GAZEM ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone