Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2007 14:59

Proszę o namiar na lpg pomiędzy Splitem a Dubrownikiem oprócz soławionej icon_smile.gif Baśki Vody

Miejscowość Ploce(ok.35km od Neum) stacja z drogi nie widoczna bowiem trzeba zjechać ok.1km w kierunku morza,stoi tam jakiś znak dot. tej stacji.
moto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) moto » 26.08.2007 00:13

micz43 napisał(a):Poprosze o aktualne ceny LPG z przejścia w Mikulowie. Czy lepiej brać na stacjie przy granicy , czy 2-3 km wcześniej po lewej stronie jadąc do Chorwacji???. dzieki-

wczoraj ok 16,5 korony
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 26.08.2007 09:02

micz43 napisał(a):Poprosze o aktualne ceny LPG z przejścia w Mikulowie. Czy lepiej brać na stacjie przy granicy , czy 2-3 km wcześniej po lewej stronie jadąc do Chorwacji???. dzieki-

Na tej stacji można płacić kartą, we wcześniejszych postach ktoś wspomniał że jest ona w barwach czerwonych, a mi się wydaje że na niebiesko. Głowy za to nie dam, mogłem już być zmęczony. Na granicy nie ma możliwości zapłacenia kartą.Pozdrawiam. :wink:
koteG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koteG » 27.08.2007 23:04

beniu11 napisał(a):

Na tej stacji można płacić kartą, we wcześniejszych postach ktoś wspomniał że jest ona w barwach czerwonych, a mi się wydaje że na niebiesko. Głowy za to nie dam, mogłem już być zmęczony. Na granicy nie ma możliwości zapłacenia kartą.Pozdrawiam. :wink:

Witam, jadę na Krk przez Boboszów/Mikulov/Maribor/Zagrzeb. Ponieważ większość trasy przemierzam nocą mam kilka pytań:
1) Czy stacja w Mariborze i Mikulovie jest czynna 24h ?
2) Czy na stacjach na tej trasie można płacić kartą/euro czy lepiej mieć ze sobą lokalną walutę ?
3) (troszkę odbiegnę od tematu) Czy nie będę miał problemu z zakupem winiety ma Czechy za Boboszowem (w nocy)
Wertuje te posty od dłuższego czasu i im więcej czytam tym większe mam obawy przed tankowaniem LPG w nocy na drodze do CRO.
Bardzo proszę o odpowiedź.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 28.08.2007 07:41

W Boboszowie winietę kupowałem w pawilonie zaraz za przejściem po lewej stronie w sklepie wątpię aby był czynny całą dobę. W Mikulovie stacja czynna ta na samym przejściu całą dobę.Płatność kartą tylko za benzynkę. W Mariborze stacja z LPG jest gdzieś w centrum nie trafiłem.
piotr111
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr111 » 28.08.2007 18:58

Podsumowując ;) bo się trochę naczytałem od początku i od końca zostawiając środek długiego 14 stronicowego wątku.

W Mikulovie tankujemy bez problemu NON stop za korony lub euro
Za Wiedniem na 102 km słynna jedyna stacja LPG za 0,78 e czyli złotówkę więcej niż u nas.
Podobno zaraz za granicą Austria/slo jest całodobowa stacja LPG (jeszcze przed Mariborem w którym trzeba się trochę naszukać)
W Cro nie ma żadnych problemów, nowe stacje w ciągu 4 lat powstały w tempie w jakim budują tam autostrady, i co najwyżej czasami trzeba się przełączyć na benzin, aby doczołgać się do jakieś stacji przy drodze.

A co ze Słowenią?
Wynika, że nadal słabiutko. Coś tam jest wprawdzie na obwodnicy Ljubliany, ale jak będzie zamknięta, to się robi mały problem?

Krótko mówiąc planowałem wyjazd na Istrię do Rabac przez Słowenię i chyba jednak warto zmienić plan podróży i jechać przez Chorwację.
Co wy na to?
Ostatnio edytowano 29.08.2007 07:20 przez piotr111, łącznie edytowano 1 raz
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 28.08.2007 20:21

W Mariborze byłem pod stacją o godzinie 19-tej....punktualnie!!
Niestety odjechałem z pustym kotłem.Facet od gazu na 15 minut przed 19 spisuje licznik i wyłącza pompę.Wszelkie pertraktacje spełzły na niczym. :( :papa: :hut:
dawidn
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidn » 31.08.2007 11:27

Witam Wszystkich,
piszę pierwszy raz na Waszym forum, dlatego też proszę o cierpliwość i wyrozumiałość (jeśli oczywiście się powtarzam :D )

za trzy tygodnie planuję wyjazd do miejscowości Senj w Chorwacji, w związku z czym mam do Was dwa pytania:

1 - jaką trasę polecacie: przez Niemcy Austrię i Słowenię, czy też przez Czechy Austrię itd..?
2 - jak wygląda kwestia tankowania LPG na tych trasach, instalację mam typu włoskiego?

Z góry dzięki za info

Dawid

PS Domyślam się, że część tych info jest już gdzieś porozrzucana, ale nie jest łatwo zebrać to do kupy :)
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 31.08.2007 12:06

dawidn

Byłem w cro już lub tylko trzy razy ale będę więcej, ostatnio wróciłem 23.08.2007r. - jeździłem i trasa przez Niemcy i Czechy. Zdania na forum są podzielone ja preferuję trasę przez Czechy bo jest bliżej , bardzo dobry dostęp do lpg. Droga przez Czechy to większośc autostrada , ktoś powie płatna a przez Niemcy darmocha zgadza się ale jadąc przez Niemcy , Austrię mało kto wspomina o opłatach za tunele (w Austrii ) oraz trasy widokowe a w ogóle to przez Niemcy jest dalej tak więc trzeba więcej kasy na paliwo.
Co do twojego drugiego pytania odnośnie tankowania LPG - Czechy bez problemu całą dobę na większych stacjach , Austria jedyna stacja na 106 km za Wiedniem w stronę Graz podobno następna stacja jest w Mariborze (Słowenia ale ja nie miałem okazji tankować bo tankowanie w Austrii zapewnia mi dojazd do Chorwacji gdzie nie ma problemu z tankowaniem gazu) Może jest jeden mały problem podczas powrotu , który osobiście doświadczyłem nie zatankowałem gazu na autostradzie przed zjazdem na Karlovac bo myślałem, że zatankuję dalej w Chorwacji czyli bliżej granicy ze Słowenią a tu niespodzianka bo więcej stacji z LPG podczas powrotu do kraju w cro nie było, dopiero zatankowałem na 106 km pomiędzy Graz a Wiedniem , w Mariborze stacja z lpg czynna do godz. 19.00 jak się dowiedziałem na jednej ze stacji a ja byłem w Mariborze około 23.00 Tak więc trzeba pamiętac w czasie powrotu żeby zatankować gaz na autostradzie około 30 km przed Karlovacem

Pozdrowienia
moto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) moto » 31.08.2007 17:51

tomekruk999 napisał(a): Tak więc trzeba pamiętac w czasie powrotu żeby zatankować gaz na autostradzie około 30 km przed Karlovacem

Pozdrowienia

lub zjechac na Tifon za Zagrzebiem zjazdem Sv. KRIŽ ZAČRETJE i po kilkuset metrach rondo i po lewej
BP Švaljkovec
Švaljkovec bb
izlaz s auto ceste prema Mariboru u mjesto Sv. KRIŽ ZAČRETJE PON-NED
05-23
i powrot na autostrade
pozdro
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 11:34

Może jest jeden mały problem podczas powrotu , który osobiście doświadczyłem nie zatankowałem gazu na autostradzie przed zjazdem na Karlovac bo myślałem, że zatankuję dalej w Chorwacji czyli bliżej granicy ze Słowenią a tu niespodzianka bo więcej stacji z LPG podczas powrotu do kraju w cro nie było, dopiero zatankowałem na 106 km pomiędzy Graz a Wiedniem

W drodze do Polski, za Zagrzebiem w stronę Krapiny należy zjechać na Zabok i jakieś 200m po prawej stronie za bramkami jest stacja z LPG. Widać ją z drogi, czynna do 19 i w niedziele. Płatność tylko gotówką.
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 11:35

Może jest jeden mały problem podczas powrotu , który osobiście doświadczyłem nie zatankowałem gazu na autostradzie przed zjazdem na Karlovac bo myślałem, że zatankuję dalej w Chorwacji czyli bliżej granicy ze Słowenią a tu niespodzianka bo więcej stacji z LPG podczas powrotu do kraju w cro nie było, dopiero zatankowałem na 106 km pomiędzy Graz a Wiedniem

To miał być cytat, ale nie wyszło mi jakoś
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 11:38

szaki17 napisał(a):
Proszę o namiar na lpg pomiędzy Splitem a Dubrownikiem oprócz soławionej icon_smile.gif Baśki Vody

Miejscowość Ploce(ok.35km od Neum) stacja z drogi nie widoczna bowiem trzeba zjechać ok.1km w kierunku morza,stoi tam jakiś znak dot. tej stacji.

W Ploce trzeba kierować się na port. Stacja jest przy samym porcie, czynna całą dobę :D
oprócz tego w Neum (jadą do Dubrvnika po lewej stronie) jest stacja, gdzie serwują LPG :D
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 11:41

i jeszcze dla zainteresowanych :D
Na Korculi - znaleźliśmy stację LPG na trasie do miejscowości BRNA. Zjazd z głównej drogi (korcula-vela luka) na miejscowość BRNA i jakieś 600m po lewej stronie jest stacja.
skuler
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuler » 10.09.2007 19:04

Czesc
Jestem nowy , w niedziele lub poniedzialek ruszamy mała paczką do CRO. Jade ze szczecina wiec mam pytanei o LPG w niemczech. Jak czesto trafiają sie stacje z LPG i czy potrzebna jest przejsciowka na inny system niz włoski?

Dodam ze mam neiwielką butle w kole - miesci okolo 26l LPG co wystarcza mi na powiedzmy 300km. Czy jest szansa jazdy nonstop na LPG? Domyslam sie ze tankowan troche bedzie..

Czy mozna gdzies znalezc info na temat rozlokowania stacj iz lpg w Niemczech?

Z gory dziekuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone