Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Widmo
Odkrywca
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 20.06.2015 21:52

Dokładnie. Choć w Jasienice już troszke skok, ale ciekaw jestem tej w okolicach Tribunj

Szkoda tylko że moja navi Expert nie widzi tych stacji w Ptuj i dlatego zdecydowałem się w Puntigam, tankować :), co na przyszłość wiem było błędem :).

Lepiej na paliwku pojechać :D

Tym bardziej że ciut dalej od Tribunj jest stacja (43.764609, 15.794563 ) Petrol bp Vodice j. Magistrala ale cena z10.07.2013 r 4.96 HRK/L - cca 0.65 EUR/L

może ktoś tankował ostatnio ?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.06.2015 22:39

Szczerze mówiąc to ta rozmowa na dzień dzisiejszy to (mówiąc językiem filmowym) to jakiś matrix. 8O
Rozumiem, że w sytuacji kiedy nie jest się potentatem finansowym każdy chce zminimalizować koszty przejazdu. Sam tak robiłem. Od kilkunastu lat jeżdżę na LPG w różnych autach i wielokrotnie celem była Chorwacja.

Napiszę wielkimi literami bo inaczej już nie widzę sposobu.

DARUJCIE SOBIE TANKOWANIE LPG W AUSTRII CZY W WĘGRZECH NA TRASACH.
(Oni wiedzą, że tam kończą się zbiorniki)
SZANUJMY SIĘ. I MYŚLĘ - BĄDŹMY HONOROWI.
Parędziesiąt kilometrów na benzynie autu jeszcze nie zaszkodziło. Na polskiej benzynie - i tu jesteśmy honorowi.
W Chorwacji zatankujecie w normalnej cenie.
Ile stracicie? :roll:
W porównaniu do kosztów całego wyjazdu i pobytu to może być niecały procent. Wręcz promil.
Pójdziesz do jakiejś knajpy i zamówisz jedną rzecz więcej niż planowałeś = cały misterny plan oszczędności na LPG upadł.
Taka jest prawda.
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 20.06.2015 23:55

Masz rację, co nie zmienia faktu że zaoszczędzone prawie 2,70 kuny na litrze daje prawie 100 kun w Moim wypadku( 3,37 hrk/l ~ 0,4 E; 0,79 E = ~ 6kn/l). Błąd że tankowałem, ale na własne życzenie.

u mnie plan oszczędności polegał na tym - ile zostanie tyle mam na wydanie. Wiem że budżet to rzecz naciągana, a nikt tego nie lubi i chce do domu wrócić z odp kwotą aby być usatysfakcjonowanym, ale różne wydatki to mogą zniweczyć. Co nie zmienia faktu że jak jest możliwość zaoszczędzić to trzeba !!

na przyszłość wiem że zatankuje tu a nie Puntigam: Ptuj Ormoška cesta 26b2250 Ptuj Slovenia 46.41663, 15.88029 24h ~100km od Puntigam
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 21.06.2015 21:14

Różne są podejścia do wyjazdu, jedni oglądają złotówkę z trzech stron, a innym różnica dyszki w te czy w tamtą nie robi różnicy, bo są na wakacjach. Jedni jeżdżą od lat, mają wszystko obcykane i rzeczy z pozoru prozaiczne wydają im się matrixem, a inni od lat planują swój pierwszy wyjazd i być może zbyt dokładnie wszystko planują.
Jednych i drugich trzeba zrozumieć ;)
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 21.06.2015 21:44

Dlatego, zawsze lepiej dotankować tam gdzie taniej a nie czekać aż będzie pusto.
Z MIKULOVA(czechy) do MARIBORU(słovenia) jest 332KM. Wystarczy zatankować w okolicach MIKULOVA do PEŁNA i spokojnie dojechać do MARIBORU a większość aut pewnie nawet do Gornji Macelj czyli do Chorawcji.
Jade w tym roku 1 raz do Cro. Mam dosyć małą butle bo 28L wchodzi GAZU. Jade z Katowic i sam planuje wlasnie w ten sposób tankowanie. W Katowicach, przed granica z austrią i jeśli starczy gazu a jak nie to kilka km na PB aż do granicy z chorwacją i wtedy tank po stronie CRO i prosto do celu czyli TRIBUNJ.
Czyli 390KM około z Gornji Macelj - pewnie nie starczy gazu więc pojade te 30-50KM na PB i tam zatankuje. Auto z instalacją LPG też chodzi na PB i jest wskazane jej tez używać..
Teraz bardzo prosze o skrytykowanie mnie wszystkich tych którzy chcą zaoszczędzić te pare złoty kosztem martwienia się, stresu, oszczedzania że braknie w CRO pieniędzy.

Mam kolege który tez lubi oszczędzać a ku mojemu zdziwieniu kupił WINIETE na Słowenie za połtorej stowy za którą miałby sporo rzeczy do kupienia w CRO a mógł spokojnie objechać :D
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 22.06.2015 06:18

AdamKce napisał(a):.
Teraz bardzo prosze o skrytykowanie mnie wszystkich tych którzy chcą zaoszczędzić te pare złoty kosztem martwienia się, stresu, oszczedzania że braknie w CRO pieniędzy.
D

Myślę, że nie ma tu nic do krytykowania, bo uważam to za bardzo racjonalne podejście do sprawy. :D
Auto, nie będzie nam miało za złe, że trochę pojedziemy na benzynie :) .
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 23.06.2015 07:56

A ja myślę, że każdy może sobie zrobić jak chce, bo jesteśmy raczej dorośli i każdy wie jakie są konsekwencje jego decyzji. Ten kto chce przejechać na benzynce pojedzie na benzynce, ten kto chce na LPG pojedzie na LPG. Myślę, że dyskusja równie zasadna jak ta czy zabierać jedzenie z PL czy nie albo czy ominąć autostradę w Słowenii lub też czy przepłacić za wintekti kupując w PZMot.

Zastanawiam się tylko co ma honor do tego, że zatankuje w Austrii czy na Węgrzech???
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 23.06.2015 20:25

po prostu dla polaka to za drogo i tyle w temacie kazdy patrzy by jak najwiecej zaoszczedzic, ale nie zwraca uwagi ze gdy zaplaci wiecej w austri czy wegrzech to wiecej przejedzie, jednak lepszy gaz maja np
marekl007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekl007 » 26.06.2015 15:27

Witam,
Czy ktoś z Was tankował LPG na stacji Adria Oil w Senj? - generalnie chodzi mi o możliwość zatankowania LPG po zjechaniu z autostrady w Žuta Lokva w kierunku na Rab? Na google street v. na tej stacji na banerze reklamowym tylko PB i ON ( pyt. na ile aktualne zdjęcia), ale kiedyś gdzieś w zupełnie innym miejscu "chyba" ktoś pisał, że tam właśnie gaz zatankował... :?:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 26.06.2015 20:42

Sprawdź tą stację http://www.mylpg.eu/
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 26.06.2015 23:23

AdamKce napisał(a):Wystarczy zatankować w okolicach MIKULOVA do PEŁNA i spokojnie dojechać do MARIBORU a większość aut pewnie nawet do Gornji Macelj czyli do Chorawcji.
(...) W Katowicach, przed granica z austrią i jeśli starczy gazu a jak nie to kilka km na PB aż do granicy z chorwacją i wtedy tank po stronie CRO i prosto do celu czyli TRIBUNJ.

Widzę ten sam kierunek dosłownie mamy (bo tu siedzę). Trasa też z tego co widzę identyczna z małą różnicą tankowań.

Nie wiem jak ceny LPG w PTUJ bo nie zawitałem tam, ale spokojnie mogłem tam dojechać. Na pewno taniej niż w A (ale...). Tak swoją drogą tankował może tam ktoś ostatnio ?
Jedna tanksztela na Puhova ulica (do 22) druga na Ormoska. Bo nie wiem czy ceny faktycznie tam są prawie 0.623 EUR/L. Gdzie w A w Puntigam płaciłem 0.79 EUR/L.

Może mają i lepszy gaz, ale czy jedno tankowanie czy to W SLO czy CRO więcej aż tak wpłynie na silnik ? Nie chce mi się wierzyć. A różnicę wolę wydać (nauka na przyszłość) choćby na lody dla córy.

Co nie zmienia faktu że w/w zdanie że każdy ma prawo wyboru jest jak najbardziej trafne :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.06.2015 11:41

Widmo napisał(a):Nie wiem jak ceny LPG w PTUJ bo nie zawitałem tam, ale spokojnie mogłem tam dojechać. Na pewno taniej niż w A (ale...). Tak swoją drogą tankował może tam ktoś ostatnio ?

Taniej niż w A. Tankowałem tam w zeszłym roku (0,769).

A jak ostatnio?
0.623 EUR/L from 11.06.2015 tak jak piszesz.

:papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 28.06.2015 12:21

Jedziemy przez kotlinę kłodzką, czyli tankowanie w okolicach Międzylesia, tuataj
https://www.google.pl/maps/@50.159643,1 ... 56!6m1!1e1
Na google sv widać LPG na cenniku.
Sprawdzałem to miejsce na mylpg.eu i za Kłodzkiem już nie ma wg tej strony żadnej stacji z LPG :roll:

Jest na tej stacji LPG ?

I przy okazji :
czy auta wam palą podobne ilości na naszym gazie, co na gazie czeskim czy chorwackim czy są różnice ?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.06.2015 16:46

Najwięcej km w trasie udało nam się pokonać na gazie tankowanym w Austrii.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2015 19:51

sdolas napisał(a):Jest na tej stacji LPG ?

I przy okazji :
czy auta wam palą podobne ilości na naszym gazie, co na gazie czeskim czy chorwackim czy są różnice ?

Na tej stacji jest LPG, czasami tam tankuję z racji bywania w tej okolicy zawodowo i cena jest zawsze rynkowa, jak na stację przed granicą. Dalej przed granicą jest jeszcze mała stacja prywatna z LPG ale czasami jest zamknięta.
Ja powiem szczerze - jeżdżę na LPG od pierwszego mojego auta i byłem już w wielu krajach Europy od Skandynawii poczynając, a na samym południu kończąc i jakoś niespecjalnie zauważam te różnice w kilometrach. Kiedyś w Norwegii chciałem sprawdzić czy mają lepszy gaz i o dziwo zawsze mniej nawet niż w Polsce przejeżdżałem.
Ostatnio edytowano 29.06.2015 08:40 przez AdamBeata, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone