Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dnb.sopot
Autostopowicz
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dnb.sopot » 12.09.2013 07:55

super dzieki za info :)
juz sobie dokladnie obcykalem trase i tankowanie bedzie w mikulovie, ptuj (chyba ze drogi bedzie :P) i potem chorwacja. rozumiem ze te dwie stacje (mikulov, ptuj) są całodobowe?

lecimy ekipa z 3miasta ok 14-15 w niedziele. na granicy polsko czeskiej (A1) bedziemy pewnie w okolicy 23, gdyby ktos byl chetny sie podlaczyc to zapraszam ;)
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 12.09.2013 09:43

maciejk9 napisał(a):Orientuje sie ktos czy na stacji lpg w Trogirze (chyba jest tylko jedna na trogirska cesta) można płacić kartą, bo chcę tam tankować przed samym wyjazdem nie nie wiem czy specjalnie wymieniać gotówkę czy nie ma takiej potrzeby?

Witaj
w Trogirze masz 2 stacje z LPG - obie są przy głównej drodze. Od głównego skrzyżowania jakieś 2 km w kierunku Poljica i Marina ( na północ ) oraz jakiś 1 km w kierunku Splitu. Ja tankowałem na tej w kierunku Splitu, gdyż na 1 stacji powiedzieli mi : dziś gazu nie tankujemy i po temacie. Dl;aczego - nikt nie wiedział. Na wszystkich stacjach spokojnie zapłacisz kartą. Nawet nie pytaj - tankują, idziesz do kasy i płacisz kartą - nikt o nic nie pyta.
To samo na stacji Shell w Mikulovie oraz tuż za granicą w Chorwacji. kartami płaciłem wszędzie i nikgdzie nie miałem z tym problemów.
Bartek_8610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_8610 » 12.09.2013 20:27

Witam wszystkich...mam takie pytanie co do gazu w chorwacji czy tez macie takie wrażenie ze jest gorszej jakosci???jakos wiecej go spala bynajmniej u mnie czy macie tak samo???no i tez mniej do butli wchodzi mi o jakies 6 litrow???
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 12.09.2013 21:05

Bartek_8610 napisał(a):Witam wszystkich...mam takie pytanie co do gazu w chorwacji czy tez macie takie wrażenie ze jest gorszej jakosci???jakos wiecej go spala bynajmniej u mnie czy macie tak samo???no i tez mniej do butli wchodzi mi o jakies 6 litrow???

mnie pali tak samo około 7,5 przy jeździe miejskiej oraz po autostradach
co do mniejszej pojemności to czasami jak obsługa tankuje nie chce im się trzymać guzika do końca i puszczaja jak tylko zwolni, ostatnio jak "poprosiłem" o dotankowanie do pełna weszło jeszcze prawie 5 litrów
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 13.09.2013 23:31

Bartek_8610 napisał(a):Witam wszystkich...mam takie pytanie co do gazu w chorwacji czy tez macie takie wrażenie ze jest gorszej jakosci???jakos wiecej go spala bynajmniej u mnie czy macie tak samo???no i tez mniej do butli wchodzi mi o jakies 6 litrow???

Inna temperatura;) jakość podobna, ale wszystko zależy od temperatury.. patrzeć parę postów wyżej:)
Bartek_8610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_8610 » 14.09.2013 16:27

WiktorG10 napisał(a):

Inna temperatura;) jakość podobna, ale wszystko zależy od temperatury.. patrzeć parę postów wyżej:)

Ale jaka temperatura? powietrza???w polsce nigdy na upalach nie tankowales??ja tak i zawsze tak samo:)a przycisk do samiusienkiego konca do wybicia....:(
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.09.2013 17:38

Bartek_8610 napisał(a):
WiktorG10 napisał(a):

Ale jaka temperatura? powietrza???w polsce nigdy na upalach nie tankowales??...

Tak. Temperatura powietrza. Jakby nie patrzeć wyższa niż w Polsce. :)
Zwróciłeś uwagę na to czy tam gdzie tankowałeś zbiornik z LPG był pod ziemią czy nad powierzchnią? To ma duże znaczenie.
Co do gorszej jakości LPG (twoim zdaniem) w Chorwacji. Moje odczucia są wręcz przeciwne.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.09.2013 17:57

WiktorG10 napisał(a):

Temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na zbiornik gazu LPG na stacji paliw bo gaz w zbiorniku jest w stanie ciekłym. Nie rozpręża się w upale na zewnątrz.
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 18.09.2013 16:58

Bocian napisał(a):
WiktorG10 napisał(a):

Temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na zbiornik gazu LPG na stacji paliw bo gaz w zbiorniku jest w stanie ciekłym. Nie rozpręża się w upale na zewnątrz.

Ma wplyw i to duży:)
Bartek_8610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_8610 » 19.09.2013 15:56

Hmmm no nie wiem jaki ale dla mnie nie ma...wiem jedno wczoraj wracalem z chorwacji i w nocy tankowalem cieplo nie bylo i 6 litrow gazu mniej niz w polsce:(
piotr. z
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr. z » 13.11.2013 21:07

WiktorG10 napisał(a):
Bocian napisał(a):
WiktorG10 napisał(a):

Ma wplyw i to duży:)

Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że ciśnienie gazu podczas tankowania wytwarzane jest przez pompę za zbiornikiem- nie tankujemy "używając" ciśnienia w zbiorniku. Chyba, że ciśnienie mieli na pompach mniejsze. W każdym razie nie zauważyłem takiego efektu na żadnej ze stacji, na których tankowałem- ani w stronę Trogiru ani z powrotem.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 26.01.2014 15:06

U mnie są odwrotne wrażenia uważam że jest lepszej jakości bo u mnie pali mniej o 1 do 2 litrów na 100
m.r.k.77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.r.k.77 » 31.03.2014 19:37

m.r.k.77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.r.k.77 » 31.03.2014 19:38

Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 02.04.2014 12:56

Witam. Wiem ze do wakacji jeszcze trochę ale liczę na informacje dotyczącą cen LPG na stacjach Shell w Mikulowie na objeździe w Ptuj i na autostradach w Chorwacji opcjonalnie w Austrii 150km za Wiedniem jest lpg ale to mniej ważne bo pewnie jak co roku to ominę bo za drogo. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone