Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ubidigi
Odkrywca
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 11.08.2013 20:21

RS81 napisał(a):Dla tankujacych Lpg zatankujcie w Slo bo przynajmniej ja mialem problem z znalezieniem stacji a jak znalazlem to byla kolejka i gaz drozszy niz w Slo

Jeśli 0,769 Euro jest tańsze od ok. 5 kuna to nie wiem po jakim kursie Ty masz kuny. Płacąc kartą mi wyszło 0,57 zł za kunę.
krakus84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakus84 » 11.08.2013 21:45

Tylko że jeden woli zatankować ciut" drożej nie czekając w kolejce inny woli czekać a mieć taniej. Czas to pieniądz
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 12.08.2013 12:53

Bez przesady, nie spotkałem się z jakąś długą kolejką na stacji z LPG w HR....
RS81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RS81 » 14.08.2013 19:50

A moje pierwsze tankowanie w HR zajelo ponad godzine kolejka ok 10 aut i wolna pompa na dystrybutorze i ok 50 km przejechanych na bp
slawekradosz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekradosz » 18.08.2013 21:07

Pojawiły się jakieś problemy na niektórych stacjach w CRO, których będąc wcześniej nie zaobserwowałem. Chodzi o to, że zawór odbijający nie odbija albo odbija po zatankowaniu 20L na zbiorniku do którego wchodzi normalnie 38L. I tak np. po zatankowaniu "pełnego" zbiornika na Zagreb Lucko przejechałem zaledwie 280km, dotankowałem na Lukoilu przed zjazdem na Trogir i to samo - pusty zbiornik a wchodzi tylko 20L - przejeżdżam na tym zaledwie 170km Gaz się kończy - jadę na benzynce aż do Dubrovnika - wracając z Dubrovnika do Trogiru trafiłem na stację INA przy wjeździe na A1 we Vrgorac'u i wszystko normalnie zatankowałem 39L tak jak w Polsce zawór odbił jak trzeba i pojeździłem te 360 kilosów. Pomyślałbym, że mam zepsutą instalację, ale mój szwagier Astrą miał tak samo - bak pusty a wchodzi ledwo 3/4 jego pojemności.
Ryba007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryba007 » 18.08.2013 21:35

Dla tych którzy planowali tankowanie LPG na starym przejściu granicznych HU-HR mam przestrogę.
Stacja INA jest remontowana i na dystrybutorze była jakaś informacja, że od 19.08 będzie coś nie halo.
Podejrzewam, że może nie być LPG bo również w okolicach dystrybutora była już ziemia rozkopana.
Tankowałem tam w piątek.
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 22.08.2013 12:44

slawekradosz napisał(a):Pojawiły się jakieś problemy na niektórych stacjach w CRO, których będąc wcześniej nie zaobserwowałem. Chodzi o to, że zawór odbijający nie odbija albo odbija po zatankowaniu 20L na zbiorniku do którego wchodzi normalnie 38L. I tak np. po zatankowaniu "pełnego" zbiornika na Zagreb Lucko przejechałem zaledwie 280km, dotankowałem na Lukoilu przed zjazdem na Trogir i to samo - pusty zbiornik a wchodzi tylko 20L - przejeżdżam na tym zaledwie 170km Gaz się kończy - jadę na benzynce aż do Dubrovnika - wracając z Dubrovnika do Trogiru trafiłem na stację INA przy wjeździe na A1 we Vrgorac'u i wszystko normalnie zatankowałem 39L tak jak w Polsce zawór odbił jak trzeba i pojeździłem te 360 kilosów. Pomyślałbym, że mam zepsutą instalację, ale mój szwagier Astrą miał tak samo - bak pusty a wchodzi ledwo 3/4 jego pojemności.

ja również tak miałem... nie tankowałem na wszystkich stacjach ale głównie była to INA... mam zbiornik 34litry a średnio po zatankowaniu na pustą butlę weszło 27l:) na słowacji tankowałem mając jeszcze trochę gazu to weszło koło 31l
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.08.2013 15:34

Problemem jest temperatura powietrza w Chorwacji. Jeżeli zbiornik z LPG jest "nad powierzchnią" i jest nagrzany to mniej gazu zatankujecie. Fizycznie nie trzyma mi się to kupy ale tak mi to objaśniał jeden pan na stacji w Chorwacji.
Nie wiem czy plótł głupoty ale wyglądał na poważnego. I też miałem pusto, a weszło mniej niż np. w Polsce.
Może ktoś kto na fizyce się lepiej zna to wytłumaczy?
maciejk9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejk9 » 24.08.2013 18:54

Witam,
mam pytanie o Orlen w Międzylesiu. Czy ktoś wie jaka była tam w ostatnim czasie cena LPG? Normalna czy złodziejska jak ludzie piszą o stacji w Cieszynie? Czy będąc tam w piątek ok. godz 22-23 trzeba się liczyć z dużą kolejką do dystrybutora LPG? Zastanawiam się nad tankowaniem na tym Orlenie lub w Bystrzycy Kłodzkiej, ale tam są chyba jakieś stacje NO NAME więc sam nie wiem.. Może ktoś coś doradzić z własnego doświadczenia?
maniek79m
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek79m » 27.08.2013 23:19

Witam

Duzo się zmieniło od czasów ostatnich postów + zrobił się bałaganik na forum dlatego mam pytania.

Jade trasą już wybraną 31.08.2013 od 5 rano: Kraków-Chyżne-Banska Bysrtryca-Sahy-Budapeszt-Szekeskehervar-(wzdłuz Balatonu)-Zagrzeb-Split

Pytania:

1.Jade Audi a3 LPG gdzie tankować?? z kalkulatora wychodzi, ze 4 razy minimum musze ale od przybytku stacji głowa nie boli :)
http://iggy.mypage.pl/index.php
http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?str ... eRoadsheet
2. Obwodnica Budapesztu jest - także jak nia pojechać najprostszy sposób poproszę? bede tam koło południa wiec chciałbym ominąć korki. z powrotem bedę wracam w niedziele wiec korków juz takich nie bedzie -mysle a warto gdzies na chwile przystanąć.
3. Na trasie dobrze miec kazda gotówke ale na wegrzech zaplace karta a jak nie euro ?czy musze miec forinty
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 28.08.2013 10:38

RS81 napisał(a):A moje pierwsze tankowanie w HR zajelo ponad godzine kolejka ok 10 aut i wolna pompa na dystrybutorze i ok 50 km przejechanych na bp

To ja również widziałem kolejki na stacji w Chorwacji żeby zatankować LPG...wszystko przez to że od Krapiny do Karlovać rano nigdzie nie było gazu :) jeszcze jakiś wypadek po drodzę i dosyć duży korek... ale ja na szczęście byłem pierwszy przy dystrybutorze i nie musiałem czekać :p a za mną praktycznie sami polacu :)
a na bp jechałem już jakieś 300km:)
WiktorG10
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WiktorG10 » 28.08.2013 10:41

romuald22 napisał(a):Problemem jest temperatura powietrza w Chorwacji. Jeżeli zbiornik z LPG jest "nad powierzchnią" i jest nagrzany to mniej gazu zatankujecie. Fizycznie nie trzyma mi się to kupy ale tak mi to objaśniał jeden pan na stacji w Chorwacji.
Nie wiem czy plótł głupoty ale wyglądał na poważnego. I też miałem pusto, a weszło mniej niż np. w Polsce.
Może ktoś kto na fizyce się lepiej zna to wytłumaczy?

też to słyszałem od Chorwata :) więc może to być prawda :) widzę że kolega z moich okolic :D
maniek79m
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek79m » 28.08.2013 22:22

ktos pomoże ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.08.2013 06:58

maniek79m napisał(a):ktos pomoże ?

Spróbuję.

maniek79m napisał(a):1. Jade Audi a3 LPG gdzie tankować?? z kalkulatora wychodzi, ze 4 razy minimum musze ale od przybytku stacji głowa nie boli :)
http://iggy.mypage.pl/index.php
http://www.viamichelin.pl/web/Trasy?str ... eRoadsheet

Tankowałem w Siofok a także w Gorican ale ta ostatnia stacja na starym przejściu jest teraz zamknięta.

maniek79m napisał(a):2. Obwodnica Budapesztu jest - także jak nia pojechać najprostszy sposób poproszę? bede tam koło południa wiec chciałbym ominąć korki. z powrotem bedę wracam w niedziele wiec korków juz takich nie bedzie -mysle a warto gdzies na chwile przystanąć.

obwodnica-budapesztu-t22948.html

maniek79m napisał(a):3. Na trasie dobrze miec kazda gotówke ale na wegrzech zaplace karta a jak nie euro ?czy musze miec forinty

Jadąc tranzytem nie kupuję forintów.
Płacę kartą albo eurasami.

Pozdrawiam i powodzenia.
maciejk9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejk9 » 30.08.2013 13:56

Która stacji w Mikulovie, bo podobno jest ich kilka, jest otwarta 24h i można płacić na niej kartą? Jeśli to możliwe poproszę adres lub wskazówki jak ją znaleźć? Z góry dziękuję!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone