Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrek850
Plażowicz
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrek850 » 31.07.2013 12:09

gitmar napisał(a):
jedrek850 napisał(a):właśnie miałem zadać podobne pytanie. mylpg jest bardzo pomocne ale nie rozwiązuje w pełni problemu jadących w nocy.
Proszę o podanie pewnych stacji czynnych w nocy z lpg na wydaje mi się uniwersalnej trasie BRNO, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR, ZAGRZEB
może jedzie ktoś 14 sierpnia z poznania na noc?

pozdrawiam
jędrek

Ja wyjeżdżam ale z okolic W-wy. Do granicy mam ok.400km, więc jeśli wyjedziemy o podobnej godzinie (ja ok.20 lub ok.2-3 w nocy - jeszcze nie zdecydowaliśmy się) to jest szansa się spotkać :wink:

maksikaz napisał(a):na przejściu granicznym Austria-Słowenia ( zaraz za przejściem granicznym)

Czy ta stacja jest już na płatnym odcinku autostrady w SLO :?:

ja startuje między 21 a 22. jak co to jadę reno espacem z trumna i nalepka na tylnej szybie ze zlotu fiata 126p
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 31.07.2013 14:04

do m2013
Dzieki za opis, ja równiez taka trasę planuję
Wyjazd z Jastrzębia Zdroju prawdopodobnie w piatek 16.08 wieczorem i chyba dojadę aż do Splitu.
Mam zasięg na LPG około 450km na trasie więc planuję wyruszyć z pełnym zbiornikiem LPG, dotankować w Mikulov a później na wskazanej przez Ciebie stacji przed Zagrzebiem
Może ktoś jedzie w tym samym czasie tj w piatek 16 sierpnia z okolic w taką daleką podróż :papa: :papa:
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 31.07.2013 16:36

Wydaje mi sie, ze stacja LPG w Słowenii nie może być na płatnym odcinku bo jest dosłownie zaraz za przejściem granicznym.
malypkmm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malypkmm » 31.07.2013 17:53

iro79 napisał(a):do m2013
Dzieki za opis, ja równiez taka trasę planuję
Wyjazd z Jastrzębia Zdroju prawdopodobnie w piatek 16.08 wieczorem i chyba dojadę aż do Splitu.
Mam zasięg na LPG około 450km na trasie więc planuję wyruszyć z pełnym zbiornikiem LPG, dotankować w Mikulov a później na wskazanej przez Ciebie stacji przed Zagrzebiem
Może ktoś jedzie w tym samym czasie tj w piatek 16 sierpnia z okolic w taką daleką podróż :papa: :papa:

My też startujemy do Cro-landi w piątek 16.08 około 22.
Tylko że z Wrocławia.Ciemno-szary C-max z trumienka
na dachu i oczywiście z cro-oka.Jadę na lpg z ominięciem
autostrady w Słowenii,aż do Ploce.Może spotkamy się
na trasie.
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 31.07.2013 18:10

ja zamiast na Mikulov uderzyłem na Breclav i w moim odczuciu jak najbardziej słusznie, AGIP w Breclav'ie bez żadnej kolejki, po moim tankowaniu podjechały dwa auta, które jechały razem, także tankowanie zajęło chwilę moment, cena 18,9, więc tak samo jak w Mikulovie, nawigacja pokazywała ok 7km dalej niż na Mikulov, ale znowu autostradą dłużej
a zadowolony byłem przede wszystkim dlatego, że po wjechaniu w Austrii na drogę z Mikulova stanąłem w korku, takim pełzającym 20km/h ale jednak się przykorkowało, gdzie z Breclav'ia jechały pojedyncze auta
później musiałem tankować w Ptuju - samodzielne tankowanie i w Chorwacji gdzieś koło Ogulina, chociaż mogłem dojechać do Biogradu, ale nie wiedziałem gdzie ostatecznie się zatrzymam, więc wolałem szukać noclegu niż tankowania już nad morzem
mój zasięg to tak 350-400km
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 31.07.2013 18:49

byq napisał(a):ja zamiast na Mikulov uderzyłem na Breclav i w moim odczuciu jak najbardziej słusznie, AGIP w Breclav'ie bez żadnej kolejki, po moim tankowaniu podjechały dwa auta, które jechały razem, także tankowanie zajęło chwilę moment, cena 18,9, więc tak samo jak w Mikulovie, nawigacja pokazywała ok 7km dalej niż na Mikulov, ale znowu autostradą dłużej
a zadowolony byłem przede wszystkim dlatego, że po wjechaniu w Austrii na drogę z Mikulova stanąłem w korku, takim pełzającym 20km/h ale jednak się przykorkowało, gdzie z Breclav'ia jechały pojedyncze auta
później musiałem tankować w Ptuju - samodzielne tankowanie i w Chorwacji gdzieś koło Ogulina, chociaż mogłem dojechać do Biogradu, ale nie wiedziałem gdzie ostatecznie się zatrzymam, więc wolałem szukać noclegu niż tankowania już nad morzem
mój zasięg to tak 350-400km

nigdy nie tankowalem samodzielnie? jest z tym jakis problem?
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 31.07.2013 19:04

absolutnie żadnego, pistolet bardzo intuicyjny, dobrze pocelować i nacisnąć żeby zaskoczył, a na koniec dużą dźwignię lekko nacisnąć i następnie mały czerwony dzyndzel, żeby całkiem odłączyć pistolet od wlewu gazu, podczas tankowania trzeba trzymać zielony guzik non stop, aż nie odbije zawór
dobrze założyć rękawiczki, żeby przy odłączaniu rozprężający gaz nie pomroził pazurów ;)
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 31.07.2013 19:35

dzieki:) ale na wszelki wypadek potrenuje w Polsce:)
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 01.08.2013 15:52

No muszę przyznać, że ja też nigdy sam LPG nie tankowałem :?: :?: :?:
Chyba też dokładnie się temu przyjrzę, a może nawet i spróbuję w PL
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 01.08.2013 20:29

Alan napisał(a):dzieki:) ale na wszelki wypadek potrenuje w Polsce:)

iro79 napisał(a):No muszę przyznać, że ja też nigdy sam LPG nie tankowałem :?: :?: :?:
Chyba też dokładnie się temu przyjrzę, a może nawet i spróbuję w PL

Na stacjach austiackich jest wszystko ładnie pokazane na rysunkach.
Spoko dacie radę :)
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 02.08.2013 07:46

...tylko kto by tankował LPG po ok.4zł/1litr :roll: Zamiast tego zatankuję u siebie Pb po 5.50zł/litr i jak się skończy gaz to dotoczę się na benzynce (czyszczenie układu paliwowego :lol: ) do HR. Wyjdzie na to samo (10l Pb vs. 13l LPG) i uniknę zbędnego postoju....
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 02.08.2013 15:43

racja ja tez nie mam zamiaru tankować LPG w Austrii ale dzięki za info może będę robił jakiś postój to obejrzę rysunki:)
iro79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 04.08.2013 06:02

Ja również nie mam zamiaru tankowac LPG w Austrii
Tankowania : Jastrzębie Zdrój - Mikulov - okolice Zagrzebia ( tuż za granicą ze Słowenią )

Wyjazd coraz bliżej - termin chyba troszkę się przyspieszy i wyjedziemy prawdopodobnie 15.08 wieczorem z Jastrzębia :hut: :hut: :hut:
RS81
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RS81 » 05.08.2013 13:56

Witam jestem zielony w tym temacie i mam pytanie do obeznanych.
Czy na trasie są jakieś tunele z zakazem wjazdu LPG ?
Znajomy mnie nastraszył i dlatego pytam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2013 15:06

RS81 napisał(a):Witam jestem zielony w tym temacie i mam pytanie do obeznanych.
Czy na trasie są jakieś tunele z zakazem wjazdu LPG ?
Znajomy mnie nastraszył i dlatego pytam

8O

Nie spotkałem się z takim zakazem.

Może chodziło o wjazd na parking podziemny jakiegoś marketu?
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone