Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

LPG na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iro79
Podróżnik
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro79 » 28.07.2013 10:39

No właśnie - ze Splitu do Zadaru to chyna kierunek "north" :oczko_usmiech:
Ja wyjeżdżam z Jastrzębia Zdroju (woj. śląskie ), ale nie wiem jeszcze tak na 100% czy będzie to 15 czy 16 sierpnia.
Planuje wyjechać nad ranem więc do wieczora powinienem dojechać - nie wiem tylko czy to dobry pomysł aby znaleźć kwaterę ??? Jak tam jest popołudniu lub wieczorem ze znalezieniem kwatery ???
MOże lepiej jechać przez noc :?: :?: :?:
Doradźcie coś :?: :?: :?:
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 28.07.2013 17:20

moi rodzice zawsze jeździli przez noc rano byli na miejscu i nigdy nie było problemu z kwatera. Ja w tym roku jadę pierwszy raz i tez przez noc rano będę na miejscu wydaje mi się ze będzie łatwiej z kwatera i droga lepsza nocą.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 29.07.2013 13:17

Zdecydowanie wyjazd na noc. Będziesz rano zmęczony, jednak będziesz miał więcej czasu na poszukiwania kwatery. Poza tym nocą mniejszy ruch, chłodniej (pomimo klimy, słońce i tak swoje robi).... Co innego jak masz coś "zaklepane". Wtedy na spokojnie można jechać o dowolnej porze...

BTW: pewnie już było, ale ciężko będzie się przekopać przez ten wątek. W tym roku jadę pierwszy od 6 lat raz przez CZ-A-SLO. Ostatnie tankowanie w Mikulovie, zasięg LPG ok.400km, później w razie czego przełączam na Pb. Gdzie w HR będzie pierwsza stacja z LPG (jadąc nad wybrzeże), dopiero w okolicach węzła Lucko czy jest coś wcześniej bez konieczności zjeżdżania z Autocesty ? Gdzie najbliżej granicy HR-SLO w drodze powrotnej ?
Przy trasie PL-SK-HU-HR stacje mam opanowane. Przez CZ-A-SLO ostatni raz jechałem w 2007 roku i wtedy kojarzę właśnie dopiero w okolicach Zagrzebia stację z LPG....
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 29.07.2013 14:53

Pierwsze stacje z lpg to za Zagrzebiem Ja tankowałem w Slo w Ptuju i było ok polecam
Dotankowanie za Mikulowem zrobiłem sobie w Austrii jakieś 130km za Wiedniem
Na mylpg.eu masz namiary na stacje z lpg
m2013
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m2013 » 29.07.2013 23:26

Witam. 21 lipca wróciliśmy z Chorwacji. Trasa Jędrzejów(świętokrzyskie)-Trogir ok 1280km 15 godzin, cztery tankowania LPG, dwa dłuższe postoje po 30 min. Jechałem zgodnie z przepisami.
https://maps.google.pl/maps?q=46.09615, ... =1&t=m&z=8
Wyjechałem o 21, żeby być po północy w Czechach i kupić winietę. Odradzam kupno winiet wcześniej. Bez problemu kupimy je na stacjach dużo taniej niż w PZmot. Czechy-Bochumin stacja SHELL 310 koron ok 56 zł-10 dni mają przerwę od za 15 do 10 po północy, Austria na granicy stacja paliw obsługa "mówiła po polsku" 8,3 euro-10 dni. Chorwacja za konkretny odcinek, ja zapłaciłem ok 250 zł w obie strony. Im biedniejszy kraj tym droższe autostrady. LPG tankowałem w Jastrzębiu na BP- 2,12 zł. Mikulov SHELL 17,9 koron można płacić kartą. Austria, Słowenia nie szukałem bo zasięg ok 400 km, ale w Ptuj widziałem na stacji LPG. Chorwacja pierwsza stacja Tifon ok 25 km od granicy, trzeba zjechać z autostrady ok 400m ,ale to żaden problem 4,96 kun za litr. UWAGA! Otwarte 5-22 niedz 6-22
https://maps.google.pl/maps?saddr=%C5%B ... 7&t=m&z=17
Zresztą na każdej z sześciu stacji w Chorwacji w jakich byłem taka sama cena. Odradzam LUKOIL kiepski gaz. Później stacje co ok 35-50 km na co drugiej jest LPG. Wszędzie można płacić kartą. Ogólnie trasa którą można bez większego problemu przebyć na raz. Tam bez problemu bardzo mały ruch w nocy, dopiero w Chorwacji większy przed południem dodam że wyjechałem z czwartku na piątek więc poza szczytem. Z powrotem wracałem z soboty na niedzielę większy ruch na bramce przed Słowenią 45 min korek. Płacenie kartą nie pomoże bo rozjazd na bramki zaczyna się ok 100m przed nimi a korek miał 2 km. Więc w miarę możliwości jechać i wracać poza wymianą turnusów.
m2013
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m2013 » 29.07.2013 23:31

romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.07.2013 23:57

m2013 napisał(a):....Z powrotem wracałem z soboty na niedzielę większy ruch na bramce przed Słowenią 45 min korek. Płacenie kartą nie pomoże bo rozjazd na bramki zaczyna się ok 100m przed nimi a korek miał 2 km. Więc w miarę możliwości jechać i wracać poza wymianą turnusów.

Jeżeli źle zinterpretowałem to mnie popraw.
Ale...

Jeśli węzeł Lučko prawdopodobnie masz na myśli to rozjazd na bramki "only card" zaczyna się o wiele wcześniej.
Co nie zmienia faktu żeby się tam (Lučko) nie pchać w szczycie sezonu i faktycznie korek już się tworzy czasami w tym okresie nawet przed tym "rozjazdem".
Można ten korek "objechać" lokalnymi drogami. Ale taką decyzję trzeba podjąć wcześniej w Karlovaču. A nigdy nie wiesz co w danym momencie będzie bardziej opłacalne...
janpiotrek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janpiotrek » 30.07.2013 09:26

Witam,
po części przeczytałem ten temat ale doszukać się nie mogę... w niedzielę ok 21 planuję wyjazd na noc w okolice Zadaru (dość spontanicznie bo przed chwilą padła decyzja o wyjeździe) wczesnej x lat temu jeździłem do Chorwacji ale klekotem i to na jednym zbiorniku i nie było problemu teraz mam auto z LPG na zbiorniku zrobię ok 400-500km w sumie dokładnie nie pamiętam zależy jak wciskam gaz. Interesuje mnie gdzie w po drodzę będę mógł tankować LPG w nocy???
Ostatnio edytowano 30.07.2013 09:30 przez janpiotrek, łącznie edytowano 1 raz
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 30.07.2013 09:30

janpiotrek napisał(a):Witam,
po części przeczytałem ten temat ale doszukać się nie mogę... w niedzielę ok 21 planuję wyjazd na noc (dość spontanicznie bo przed chwilą padła decyzja o wyjeździe) wczesnej x lat temu jeździłem do Chorwacji ale klekotem i to na jednym zbiorniku i nie było problemu teraz mam auto z LPG na zbiorniku zrobię ok 400-500km w sumie dokładnie nie pamiętam zależy jak wciskam gaz. Interesuje mnie gdzie w po drodzę będę mógł tankować LPG w nocy???

Leniwy jesteś :roll:
:arrow: www.mylpg.eu
janpiotrek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janpiotrek » 30.07.2013 09:41

gitmar napisał(a):
janpiotrek napisał(a):Witam,
po części przeczytałem ten temat ale doszukać się nie mogę... w niedzielę ok 21 planuję wyjazd na noc (dość spontanicznie bo przed chwilą padła decyzja o wyjeździe) wczesnej x lat temu jeździłem do Chorwacji ale klekotem i to na jednym zbiorniku i nie było problemu teraz mam auto z LPG na zbiorniku zrobię ok 400-500km w sumie dokładnie nie pamiętam zależy jak wciskam gaz. Interesuje mnie gdzie w po drodzę będę mógł tankować LPG w nocy???

Leniwy jesteś :roll:
:arrow: http://www.mylpg.eu

dzięki za mapkę ale z tego co kojarzę w czechach połowa stacji jest nieczynna w nocy i tego najbardziej się obawiam
jedrek850
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrek850 » 30.07.2013 12:59

właśnie miałem zadać podobne pytanie. mylpg jest bardzo pomocne ale nie rozwiązuje w pełni problemu jadących w nocy.
Proszę o podanie pewnych stacji czynnych w nocy z lpg na wydaje mi się uniwersalnej trasie BRNO, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR, ZAGRZEB
może jedzie ktoś 14 sierpnia z poznania na noc?

pozdrawiam
jędrek
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 30.07.2013 13:20

Na tej trasie masz całodobowo LPG w Mikulowie( Czechy), Na stacji BP kilka km za Wiedniem, na 106 km za Wiedniem nie wiem czy jest LPG, oraz na przejściu granicznym Austria-Słowenia ( zaraz za przejściem granicznym)
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 30.07.2013 16:06

A stacja w Ptuj jest całodobowa?
m2013
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m2013 » 30.07.2013 16:31

romuald22 napisał(a):
m2013 napisał(a):....Z powrotem wracałem z soboty na niedzielę większy ruch na bramce przed Słowenią 45 min korek. Płacenie kartą nie pomoże bo rozjazd na bramki zaczyna się ok 100m przed nimi a korek miał 2 km. Więc w miarę możliwości jechać i wracać poza wymianą turnusów.

Jeżeli źle zinterpretowałem to mnie popraw.
Ale...

Jeśli węzeł Lučko prawdopodobnie masz na myśli to rozjazd na bramki "only card" zaczyna się o wiele wcześniej.
Co nie zmienia faktu żeby się tam (Lučko) nie pchać w szczycie sezonu i faktycznie korek już się tworzy czasami w tym okresie nawet przed tym "rozjazdem".
Można ten korek "objechać" lokalnymi drogami. Ale taką decyzję trzeba podjąć wcześniej w Karlovaču. A nigdy nie wiesz co w danym momencie będzie bardziej opłacalne...

Tobie chodzi o węzeł w okolicach Zagrzebia, a ja pisałem o bramce na granicy Słowenii, którą też można ominąć drogą lokalną na węźle DURMANEC (2) (ok 9-10 km przed granicą). Ale ja przestudiowałem to dopiero po powrocie. Na bramce wspominanej przez ciebie nie było problemu.
Stacja w Mikulov jest całodobowa. Ogólnie każdy kto ma zasięg na LPG ok 400km i ponad nie musi się martwic o paliwo tankując w MIKULOV lub w okolicach BRECLAV. Spokojnie dojedzie do stacji w Chorwacji, czy to do cytowanej prze zemnie na węźle Sv. Kriż Zaćretie (4), czy do następnej przy autostradzie jakieś 50 km dalej.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 30.07.2013 17:10

jedrek850 napisał(a):właśnie miałem zadać podobne pytanie. mylpg jest bardzo pomocne ale nie rozwiązuje w pełni problemu jadących w nocy.
Proszę o podanie pewnych stacji czynnych w nocy z lpg na wydaje mi się uniwersalnej trasie BRNO, WIEDEŃ, GRAZ, MARIBOR, ZAGRZEB
może jedzie ktoś 14 sierpnia z poznania na noc?

pozdrawiam
jędrek

Ja wyjeżdżam ale z okolic W-wy. Do granicy mam ok.400km, więc jeśli wyjedziemy o podobnej godzinie (ja ok.20 lub ok.2-3 w nocy - jeszcze nie zdecydowaliśmy się) to jest szansa się spotkać :wink:

maksikaz napisał(a):na przejściu granicznym Austria-Słowenia ( zaraz za przejściem granicznym)

Czy ta stacja jest już na płatnym odcinku autostrady w SLO :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

LPG na trasach do Chorwacji - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone