napisał(a) Spiderx » 09.08.2006 19:04
Jadąc w kierunku wybrzeża obwodnicą Zagrzebia (A3) w Lucko jest zjazd w prawo na A1 (Karlovac). Jedziemy dalej prosto dosłownie kawałeczek dalej (może 500-600 m) jest zjazd na Zagrzeb. Po zjechaniu w prawo na A1 koło 200-300 m dalej (pierwszy zjazd z autostrady A1) jest stacja Tifon, czynna całą dobę, akceptuje karty. Sympatyczny pan ładuje zbiornik na maxa (mnie do 40 weszło 38,2 l
), można też sprawdzić ciśnienie opon i dobić w miarę potrzeby.
Powrót na autostradę. ABSOLUTNIE nie wracać na autostradę tym samym pierwszym zjazdem! bo dojedziemy do Zagrzebia. Jedziemy równolegle do autostrady i po około 300m jest skrzyżowanie - w lewo na przełączkę pod autostradą, i znowu skrzyżowanie (ze światłami) pierwszy zjazd w lewo i jesteśmy po drugiej (właściwej) stronie A1 (Karlovac).
Wracając z Chorwacji analogicznie - w Lucko nie skręcamy w prawo na A3 - jedziemy prosto pod węzłem autostradowym na stację - są nawet małe strzałki LGP (jest to bodaj ostatnia stacja gazowa na trasie po stronie Chorwackiej). Powrót nieco bardziej skomplikowany, po powrocie na A1 w kierunku Karlovaca (jak powyżej) bezpośrednio pod wiaduktem jedziemy na skrajny prawy pas i zawijamy na A3 w kierunku Varazdin.
Stacja bardzo sympatyczna, z miłą i szybką obsługą (raz o północy czekałem 20 min - dostawa gazu).
Mam nadzieję, że udało mi się wszystko na tyle szczegółowo wyjaśnić, że nikt nie wyląduje w Słowenii...