Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie siatką

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jalmek
Odkrywca
Łowienie siatką

Nieprzeczytany postnapisał(a) jalmek » 13.08.2007 11:12

Mam siatkę o wymiarach 1,5 x 3 metry , czy mogę nią ręcznie łowić ryby bez pozwolenia?
magnus
Podróżnik
podrywkę ? ;-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnus » 13.08.2007 13:00

gdybyś nawet mógł to szkoda twojego trudu co dzień rano obserwowałem kilkunastu łowiących na swoje porzeby Chorwatów którzy wracali dosłownie bez jednej rybki. A siatki "wontony" mieli duuuużo dużo dłuższe
od Twojej .
jalmek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jalmek » 15.08.2007 15:04

Planuje łowić w dwie osoby. Trzymamy za końce siatek i jak nad siatką znajdzie się ryba podnosimy ja do góry. :D
Czyli rozumiem że tak można łowić :lol:
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 15.08.2007 15:50

Złowisz na pewno jeżowce,my postawiliśmy siatkę po południu,a rano już wyglądała jak "pole minowe" setki jeżowców upodobało ją sobie :? Szkoda,że nie zrobiłem zdjęć podwodnych...
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 24.08.2007 01:41

w tym roku jadłem jezowce nawet smaczne ale tylko samiczki :wink:
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 24.08.2007 22:59

Jezuuuuuuuu i Cię nie pokoliło? :wink:
jalmek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jalmek » 01.03.2009 09:26

Łowienie siatką bez specjalnych obciążników okazało się porażką. Łowiłem na bezludnej wyspie, bo tylko tam była szansa na złowienie czegokolwiek, ale bez rezultatu z powodu prądów przy brzegu. Złapałem kilka jeżowców i tyle.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.03.2009 10:37

jalmek napisał(a):Łowienie siatką bez specjalnych obciążników okazało się porażką. Łowiłem na bezludnej wyspie, bo tylko tam była szansa na złowienie czegokolwiek, ale bez rezultatu z powodu prądów przy brzegu. Złapałem kilka jeżowców i tyle.

Czyli zastosowałeś zwykłą podrywkę, a Chorwaci stosują wontony do których ładują dużo chleba. Ze zdobyczami tym sposobem bywa różnie.
Mrożone kalmary, małże lub winniczki spod app na haczyk i efekt lepszy.
W tym roku wypróbuję kilka woblerów i gumek.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 02.03.2009 20:29

..jezeli chodzi o przepisi to nie wolno....
w praktice to mozesz powiedziec ze lowisz zywca na przinente...
twoj pomisl jest ok tylko jakej wielkosci oczko masz na tej sieci??
mozesz zlowic ewentualnie gavuni Atherina boyeri
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 02.03.2009 20:40

twardi jaja jezwcow sa ok z citrinom ze by zabic nadmiar aromatu jodu
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.03.2009 21:29

Leon napisał(a):..jezeli chodzi o przepisi to nie wolno....
w praktice to mozesz powiedziec ze lowisz zywca na przinente...
twoj pomisl jest ok tylko jakej wielkosci oczko masz na tej sieci??
mozesz zlowic ewentualnie gavuni Atherina boyeri

U nas Leonie podrywkę zalicza się do narzędzi kłusowniczych i jest zabroniona (tu wyjaśnienie). Żywca trzeba złowić na wędkę lub kupić w sklepie. Oczywiście to teoria.

Co do wontonów i żaków, to obserwowałem jak wyciągają je Chorwaci i nic w nich nie było . . . może zdobycze ktoś wcześniej wyciągał?
Kilku mi się przyznało, że wyławiali żaki i podbierali rybki na grilla :D ale do rana to się napełniały i dla samych właścicieli tych koszy.

Sieci rybackie, narzędzia do połowu ryb wykonane z tkaniny sieciowej o oczkach dostosowanych do wielkości łowionych ryb; s.r. ciągnione (np. niewód, przywłoka), miotane (np. podrywka, okrężnica), spławiane (np. pławnica, wonton), zastawne (np. manca, neta), pułapkowe (żak, mieroża).
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.03.2009 22:09

Leon, podobnych rybaków można spotkać prawie w każdym miasteczku w Chorwacji. Sieci muszą mieć określone oczka - to wiadomo.
Gavuni w ogromnych ilościach przywożą np do Makarskiej. Można sobie je rano nabyć, ale jak się je przyrządza? Patrząc na ich "wielkość" zbyt wiele się z nimi nie robi :roll:
Żaki czy wontony są w Cro zapewne zabronione - tak?

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.03.2009 23:26

Z gavuni przyrządza się coś "a la frytki" :wink: :P czyli prženi gavuni :lol:

Obrazek
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 02.03.2009 23:43

Gavuni - to inne rybki niż Girice ?,bo wyglądają podobnie i podobnie się je przyrządza.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.03.2009 00:36

Artur68 napisał(a):Gavuni - to inne rybki niż Girice ?,bo wyglądają podobnie i podobnie się je przyrządza.

Podobne, tylko troszkę mniejsze

Obrazek
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone