napisał(a) Korala » 20.06.2004 20:36
Oficjalne wiadomości (i koszty zezwoleń) są podane tutaj:
http://www.croatia.hr/activities/conten ... tivities=5
A jak to wygląda w praktyce:
Zezwolenia na połowy wędką lub kuszą (DOZVOLA za rekreacijsko-sportski ribolov na moru) są obowiązkowe, płatne i jak to w Chorwacji dość drogie (250kn/7dni, 500kn/30dni). Trzeba mieć osobne zezwolenie na wędkę i osobne na kuszę.
Przez ostatnich 5 lat nie zdarzyło mi się widzieć żeby ktoś je sprawdzał. (co nie znaczy że nie sprawdzają)
Chyba najtrudniejsze jest znalezienie miejsca w którym takie licencje można nabyć. Na ww stronie jest lista miejsc gdzie powinni sprzedawać ale różnie z tym bywało. Najlepiej pytać w sklepach prowadzących art. wędkarskie. Zresztą to właśnie one częto sprzedają zezwolenia.
Łowić można z brzegu(nadbrzeża, mola, falochrony), wtedy najskuteczniejszy jest połów na wędkę ze spławikiem (dość ciężki zestaw i mocniejsza żyłka, spory haczyk) stosując jako przynętę chorwacki kruch (nie znalazłem nic skuteczniejszego) lub na grunt i wtedy kawałki ryby. W dobrym miejscu można liczyć na złowienie patelniowych (15-20cm) rybek których nazw nie znam. Wszystkie złowione były oceniane jako smaczne.
Na wieksze rezultaty można liczyć przy połowach z łodzi. Wtedy wchodzą w grę bardziej zaawansowane techniki połowu. W wielu miejscach spotykałem łódki z wędkarzami i myślę że bez powódu tam by nie moczyli kijów.
Można tez znaleźć oferty rejsów na połów ryb (np tuńczyków) ale szczegółów nie podam bo nie korzystałem.
No i niestety w ciągu tych 5 lat mam wrażenie że ilość ryb zmalała.