Przeczytałem na jednym forum morskim, że średnia prędkość przynęt sztucznych to 1MPH na 1 cal długości.
Czyli wg tego wzoru dla:
Magnum 26cm = 20km/h
Magnum 18cm = 14km/h
Magnum 11cm = 9km/h
Wyszukałem własnie na stronach Rapali *.doc z prędkościami dla szybkiego trolla dla CD Magnum. Może się to komuś kiedyś przyda, skrócę te informację:
1. Maksymalna prędkość dla magnum 18cm i 22cm to ponad 22km/h. 2. Przy szybkim trollu Magnum powinien być prowadzony do 20-25m za łodzią, ale to maksimum
3. Na małe tuńczyki proponują kilka przynęt prowadzonych z prędkością 15km/h. Pierwsza już 5 m za łodzią, a ostatnia 20m. Przy czym większość ryb łapie się bliżej łodzi.
4. Im grubsza linka i/lub przypon tym bliżej łodzi należy prowadzić przynetę. Przy żyłce 50lb i prowadzeniu przynety między 5 a 15m za łodzią łatwo osiągnie się 18-22km/h dla przynet 18cm oraz 16-18km/h dla przynęty 14cm.
5. Odradzają grubsze żyłki bo psują akcję, a tuńczyk ma małe zęby. (ja i tak założę przypon)
6. Przy innych predatorach możliwych jako przyłów (dla mnie to przede wszystkim baracudy) przypon to 49 strand cable lub wire leader
7. Optymalny kat wchodzenie linki do wody to 20 stopni, można zwiększyć wtedy prędkość o 4 km/h
8. Optymalne miejsce umieszczenia przynęty w kilwaterze to spieniona woda za śrubą lub pomiędzy dwiema smugami przy uzyciu 2 silników.
9. Duża stalowa agrafka jest konieczna, bo stalowy ster przetnie żyłkę. Dla 50lb linki, agrafka 42mm i inne łączenia o wytrzymałości 200lb! Dla 14cm przynęty - 32mm i 150lb!
10. Bardzo ważne jest zapięcie agrafki w ten sposób aby otwierająca jej część była u góry, aby nie odpięła się samoczynni w trakcie pracy
11. Po schwytaniu ryby sprawdzić haki, bo odgięty lub przygięty hak może zakłócić pracę przynęty i powodować jej podskoki
12. Jest jeszcze jedna rada - mięsiarska - ale jej nie przytoczę
@sloniu Te powierzchniowe ośmiorniczki mogą być ciekawe, napiszesz w jakich kolorach i długościach? Co do prędkości, to jeśli skrócenie linki nie pomoże trzymać wobka pod wodą, mogę mieć problem, bo myślę że katamaran często będzie pływał z 20km/h.
Chyba muszę mieć więcej powierzchniowych przynęt niż zakładałem, żeby w razie czego móc trollować po wierzchu. Te optymalne 20 stopni to chyba dam radę utrzymać tylko z ręki, bo na łodzi nie będzie downriggera
Przy okazji, może napisalibyście o prędkościach morskiego trolla, jakie stosowaliście. Na razie od @sloniu mam info o maksymalnym 12km/h - czy ktokolwiek trollował szybciej?
Wie ktoś może gdzie kupię 49 strand cable lub wire leader - najlepiej w Warszawie? Przy plecionce 50lb to przypon powinien być chyba minimum z 80lb ?
Pozdro
Ictus
macmet napisał(a):Witam wszystkich po raz pierwszy, wybieram się z rodzinką do Chorwacji do miejscowości Komarna. Ja oczywiście jadę na ryby i mam w związku z tym pytanie, czy łowił tam ktoś jakieś rybki ? mogę prosić o jakieś podpowiedzi -pozdro
macmet napisał(a):Dzięki RafVFD za odp. a czy kupiłeś zezwolenie z brzegu? , policja kontrolowała ? z łodzi z brzegu? , na co łowiłeś na grunt czy np. na spławik , poproszę więcej info z góry dzięki !!
macmet napisał(a):Ja mam kwaterę tuż przy wodzie , wychodzę z domu i już jestem nad brzegiem , a na co łowiłes ?, kalmary? ślimaki ? chlebek ? , wykupiłeś pozwolenie na wodę G5 czy G6 ? bo już sam nie wiem co wykupić, apropos pozwoleń, to wszędzie piszą ,że z tymi na brzegu to nie robią nic , ale może się to zmienić, więc kupię lepiej. , dzięki kolego za cenne informacje !!!
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...