smoluchs napisał(a):Wydaje mi się że nie jest az tak źle, tylko-albo az, odpowiednia technika i dobór przynęt. Tak samo informacje o tym gdzie kupić świeżego żywca. Mam nadzieję że ktoś z doświadczeniem zajrzy tu przed planowanym na lipiec wyjazdem.
smoluchs napisał(a):Małych rybek to już miałem okazję się nałapac, teraz chciałbym zmierzyć się z czymś powazniejszym:)
smoluchs napisał(a):Panie Januszu jadę z własnym sprzętem, potrzebuję wskazówek.
smoluchs napisał(a):Jasne ale co na to lapales? Małych rybek to już miałem okazję się nałapac, teraz chciałbym zmierzyć się z czymś powazniejszym:)
Janusz Bajcer napisał(a):Wątpię czy ktoś złowił tuńczyka z brzegu ....
Big Game.
Co możemy złowić, czego możemy się spodziewać i kiedy?
W Chorwacji podczas typowego Big Game polujemy przede wszystkim na takie gatunki jak: tuńczyk błękitnopłetwy, tuńczyk długopłetwy, rekin, miecznik i dorada, żabnice oraz kilka innych gatunków.
Rodzaje ryb -Najlepszy czas na połowy - Przeciętna waga
tuńczyk niebieski - Sierpień- Styczeń - 70-80 kg, duża ryba 200 kg
miecznik (swordfish) - Październik- Grudzień - duża ryba ponad 100 kg
rekin niebieski (blue shark) - Maj-Czerwiec - 60-100 kg duża ryba 200 kg
rekin (tresher shark) - Maj-Czerwiec - 80-150 kg, duża ryba 300 kg
tuńczyk (albacore tuna) - Wrzesień-Listopad - 10-15 kg, duża ryba 40 kg
mały tuńczyk - Marzec-Maj, Wrzesień-Listopad - 5-10 kg, duża ryba 15 kg
amberjack (amberjack) - Grudzień-Marzec - 5-20 kg, duża ryba 60 kg
ryba delfinowata (dorado, dolphin fish) - Sierpień-Grudzień - 5-20 kg, duża ryba 60 kg
atlantycki bonito (atlantic bonito) - Październik-Kwiecień - około 2 kg
Sezon zaczyna się od końca marca, początku kwietnia od połowów małego tuńczyka (10-15kg), który w tym okresie skupia się w ławice i jest go sporo. To okres naprawdę bogatych połowów, nie tylko tego gatunku ale i pozostałych. Od końca maja i początku czerwca zaczyna się okres polowania na rekiny (rekin błękitny, rekin młot). Początek sierpnia to czas tuńczyka błękitnopłetwego, czyli polowania na wielką zdobycz o średniej wadze 70-80kg z rekordowymi nawet do 300kg. Ryba ta w tym okresie podąża za stadami mniejszych tuńczyków albacora o średniej wadze 10-15 kg, to także dobry sezon na doradę i trwa on do listopada, a nawet do początku stycznia. Tak z grubsza wygląda charakterystyka połowów, jednak jak zawsze wynik zależy od wielu czynników.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...