napisał(a) killu » 11.08.2016 06:47
Zależy co zamierzasz złowić- jeśli murenę, węgorza, skorpeny itp- to tylko łowienie w nocy z gruntu na martwą rybkę ewentualnie jeszcze kalmar,łowienie ze skałek, osobiście preferowałem godziny od 20-tej do 23-ej (lecz nie codziennie rzecz prosta!!!). Jeśli masz zamiar się pobawić z mniejszymi rybami (tak do 30 cm max.) to spławik, nęcenie chlebem (w małych ilościach- cieszmy się czystym i pięknym Jadranem) i łowienie na kulki z chleba nad dnem- efekty to przeważnie spary, fratary, czasem cefal, generalnie rybki wielkości dłoni ale bardzo smaczne, jeśli będziesz łowił na kalmary lub małże możliwa jest każda zdobycz, choć najczęściej to będzie pirka (rybka podobna do okonia z niebieską plamką), kneź, spar czy też czasem ovcica. Generalnie spławik i chleb lub mały kawałek kalmara w dzień- duża frajda z mniejszymi rybami, szansa na większe ryby ale łowienie nocne na martwą rybkę lub kalmara. W Lumbardzie jesteśmy niestety tylko do piątku i łowię w tym roku tylko okazjonalnie (jestem padnięty po intensywnym dziennym nurkowaniu z maską i fajką ale za to pełen wrażeń z podwodnego cudownego świata Jadrana), co do zdjęć to po powrocie do kraju postaram się coś wrzucić, gdyż WIFI z naszego apartamentu to coś pomiędzy nędzą a masakrą
Teraz trochę technicznie: ołów jaki używałem do łowienia z gruntu to 40-50 gram, rzuty ok 15-30 metrów, tak aby przynęta była gdzieś na 6-14 metrów głębokości, spławiki od 3,5 do 6 gram, łowiłem na głębokościach od 1,5m do 3,5 metra (wiadomo że to miejsce gdzie łowisz decyduje, generalnie łowiłem nad dnem nawet na chleb, biorą wtedy większe "okazy"
). Życzę udanego pobytu, połamania kija i niezapomnianych wrażeń