Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 06.02.2013 10:06

Mój syn miał super metodę ale chyba też nielegalną.Pływał na materacu ok.30 m od brzegu, szpulka żyłki + ciężerek 8g i haczyk. Na haczyku wnetrze školki i jak dojrzał rybe to pod pysk próbował podsunąć. Raz coś mu wizieło twierdzi że spore i jak poszło w jego kierunku to się wystraszył i puścił wszystko i speedem do brzegu. Taki to z niego mizerny kłusownik. Więcej tego nie robił. 8O
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 08.02.2013 08:52

ta metoda z pontonem może być naprawdę dobra, widziałem ostatnio film o ludach pacyfiku na Discovery i tam właśnie mieszkańcy takiej wysepki na Pacyfiku tak łowili na rafie koralowej, tyle że bez materacy i mieli ekstra wyniki

można by spróbować , bo faktycznie pływając wiele razy widziałem większe ryby , które z byy w odległości uniemożliwiającej ich złowieie z brzegu...
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 08.02.2013 10:22

Można też wykorzystać materac lub ponton do wywiezienia zestawu na odległość dalszą niż możliwości wyrzutu z brzegu. Tylko wtedy na kołowrotku trzeba mieć sporo żyłki. ;)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 08.02.2013 20:36

DCK napisał(a):Można też wykorzystać materac lub ponton do wywiezienia zestawu na odległość dalszą niż możliwości wyrzutu z brzegu. Tylko wtedy na kołowrotku trzeba mieć sporo żyłki. ;)

próbowałem coś takiego w 2012 w Drasnicach, przez czysty przypadek pływałem sobie na materacu i wpadło mi ciastko do wody a bylem jakieś 40m od brzegu, i zobaczyłem jakie się zbiegowisko ryb zrobiło jak ono toneło i to nawet nie takie małe sztuki to wróciłem do chaty po sprzęt,popłynąłem w pożyczonym od znajomych pontonie z Tesco z samymi kalmarami z Lidla żeby zobaczyć czy też będą je żreć, żarły jak głupie, bałem się łowić z pontonu bo straszą tu karami jak nie ma się opłaconych składek przy łowieniu z łódki,a ten wynalazek to chyba nazwę ponton to miał na paragonie, więc przynętę na haczyk wędka schowana w pontonie tzn na ziemi i powrót do brzegu efekt mizerny nim dobiłem do brzegu po przynęcie ino wspomnienie :D, ale pewnie w końcu i w Cro wytargam jakaś rybę której bez wstydu będzie można fotkę zrobić, bo to tej pory to raczej słabo i wstyd je fotografować, ale może w tym roku- co roku sobie to mówię :mrgreen: choć efekt zapewne będzie podobny jak do tej pory.
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 12.02.2013 14:17

barti75 napisał(a):.. efekt mizerny nim dobiłem do brzegu po przynęcie ino wspomnienie ...

Lepsze efekty miałbyś przy współpracy z kimś kto wywiózłby przynętę a Ty zostałbyś z odpiętym kabłąkiem na plaży. Przynęta chlup do wody parę obrotów kołowrotkiem, napięcie żyłki i połowa sama się zacina ;)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 12.02.2013 20:11

DCK napisał(a):Lepsze efekty miałbyś przy współpracy z kimś kto wywiózłby przynętę a Ty zostałbyś z odpiętym kabłąkiem na plaży. Przynęta chlup do wody parę obrotów kołowrotkiem, napięcie żyłki i połowa sama się zacina ;)

Gdzie łowiłeś? Co konkretnego tym sposobem złowiłeś? Jak długo trwał hol i czy podczas holu połowa Ci nie uciekła?
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 12.02.2013 20:45

Uciec,może nie ale zaczepy w klamotach rwą zestawy. :papa:
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 13.02.2013 10:14

pasażer napisał(a):Gdzie łowiłeś? Co konkretnego tym sposobem złowiłeś? Jak długo trwał hol i czy podczas holu połowa Ci nie uciekła?

Jezioro w Polsce, leszcze po 2,5 kg, nie wspominając o wywożeniu trupków na sandacze. Co do holu, skuteczność bliska 100%. Tak, wiem nie jest to takie samo łowienie jak w Jadranie. Nie opisywałem swoich doświadczeń z Jadranu, a rzuciłem luźną propozycję (może ktoś spróbuje)
gslawek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gslawek » 26.02.2013 22:24

Witam. Podczas pobytu w Mimicach w 2011 łowilismy na spławik Ja i dzieciaki .
Łowiliśmy w porcie, przy nabrzeżu , miedzy łódkami, za falochronem . Ztego co tu wyczytałem mieliśmy więcej szczęścia niż rozumu. Nikt nie przeszkadzał , nikt się nami nie interesował , ani turyści ani miejscowi. Może dlatego że efekty żadne ( dużo zapału - zero doswiadczenia). :evil:

Może w tym roku bedzie lepiej.
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 15.03.2013 18:11

Aby łowić w Chorwacji z kuszą potrzebna jest "Karta Łowiectwa Podwodnego", czy wystarczy tylko wykupić zezwolenie na miejscu?
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.03.2013 12:19

DaJaRa napisał(a):Aby łowić w Chorwacji z kuszą potrzebna jest "Karta Łowiectwa Podwodnego", czy wystarczy tylko wykupić zezwolenie na miejscu?

polowanie-z-kusza-t38687.html
nurkowanie-z-kusza-kusza-pneumatyczna-kusza-gumowa-w-cro-t29308.html
kaluza32
Turysta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaluza32 » 18.03.2013 08:57

kaluza32 napisał(a):
daisykf napisał(a):Łowienie węgorzy na wiele WĘDEK. Sposób chorwacki. Wielokrotnie wypróbowany skuteczny. Trafiają się też mureny.

Obrazek

Czesc, moglibyscie przedstawić mi szczegółowo jak stworzyć coś takiego ??

Panowie zna się ktoś na tym ?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.03.2013 16:48

Naturalnie. Toż to jest kłusownictwo w chorwackim wydaniu.
bogbaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogbaj » 18.03.2013 19:21

Drodzy wędkarze' - podczas wakacji nie nastawiam się na DUUŻE wędkowanie, jak dla mnie najlepszą metodą na poczucie "brania" jest lekki grunt bez spławika z mocnym ale' cienkim przyponem.
Przynęta: najskuteczniejsze jest mięsko z małży lub ślimaka(obfitość na skałkach) jeśli macie filecik z kurczaka lub inne surowe mięsko...to super!
W ubiegłym roku zabrałem na "wczasy" nasze czerwone robaczki, ze sklepu wędkarskiego, niestety pierwsze chwile w wodzie morskiej były ich ostatnimi - póki były ruchliwe to wzbudzały zainteresowanie. Branie z gruntu następuje po kliku chwilach od rzutu. Fakt, że trofeum to głównie ryby drapiezne ale frajda jest spora jesli zaczepi się rybka 15 cm a wydaje się że holujemy sporego klenia! Tylko uważajcie na dno - jesli są skały to grunt odpada (lub w pogotowiu na zapleczu wędkarskim :maska i płetwy)
Jeśli wolicie spławik - to przede wszystkim przelotowy (głebokości są spore) i ciasto chlebowe. Trofeum to ryby spokojngo żeru - moja nazwa własna "żółty leszczyk".
Ze wzglęgdu na uroki Chorwacji wolę trzymać palec na żyłce i kontemplować okoliczne widoki w postaci wschodu slońca nad wybrzeżem niż spoglądać na spławik, a i tak rybki - nieważne jakie, odzyskują wolność. (*)

(*) konieczność udowodnienia małżonce wartosci porannej lub wieczornej eskapady ... :(
Załączniki:
IMG_4525.jpg
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 18.03.2013 21:20

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...