Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.02.2013 20:11

Na wędkowanie w portach trzeba mieć pozwolenie, podobnie jak na wędkowanie z łodzi.
slawekewa
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 05.02.2013 20:15

Leon napisał(a):Prawda jest taka ze znam 80% chorwackih inspektorow rbactwa morskiego. Czesc z nich bili moimi studentamy. Rzeczewiscie pozwolenie trzeba miec. Ale inspektorzi nie sprawdzaja turistow ktorzy lowia z brzegu poniewarz uwarzaja ze i tak nic nie zlowia, lub malo.ale korporacyjne młode wilki rosną Policja morze sprawdzic takich co w porcie lowia bo nie wolno.
Najwieksze szkody po wedkarzach turistach sa setki kilogramow olowia ktore w wodzie zostaje na zaczepach.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 05.02.2013 20:21

Łowiłem jakieś małe pipki z błekitna plamką na małe banjo ( taka gumka berkley) i na ciasto inne małe pasiaki i to tyle. Faktycznie na grunt rzuciłem 10g ołowiu z dziesięć razy i wszystko zostało w jadranie.Więcej tego nie zrobie :(
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.02.2013 21:14

slawekewa, za dobrze wiążesz haczyk :wink:
Zastosuj rurkę antysplątaniową. Najdłuższą jaką udało mi się kupić to 24cm. Na rurce agrafka, do której przyczepiasz ołów z krętlikiem. Ołów nie wchodzi między kamienie, nie zaczepia się.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 05.02.2013 21:27

Nie pomogła,posłuchaj miałem 8 lat sklep wędkarski i kilka sukcesów zawodniczych.Rurki nic nie dały w tych kamieniach.Ołowie ze sterczącymi drutami, oliwki , płakskie, cięarki na żyłce rozpuszczalnej itp. Po zatym teraz już wiem ,że jak rybka waźmie i ma czas to wchodzi między kamienie i tylko akwalung lub rwanie.
:?
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.02.2013 21:51

Wyjątkowo, kamieniste dno trafiłeś :roll: :wink: Ja początkowo łowiłem bez rurki. Haczyk na przyponie z żyłki, więc kilka urwałem ale nie z winy ryby, raczej zielsko. Przy stalce czy wolframowych udało się haczyk z zielska wyrwać. Z tym, że wolframowe szybko się skręcają.
Jakie przypony do Cro polecasz?
Ps. lub w gotowości dmuchany materac :wink: Chorwaci przy wyciąganiu linki żadnego haka nie stracili. Czasem z trudem lecz wszystko się rękoma wyciągało.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.02.2013 21:59

Janusz, nikt tu nie kwestionuje, że potrzebne pozwolenie. Tylko jedni kupują, drudzy tak jak ja i Ty nie.
Odpowiedz mi na to. Skoro, (czytaj wytłuszczone)
Leon napisał(a):Policja morze sprawdzic takich co w porcie lowia bo nie wolno.

to co przy kontroli mi da
Janusz Bajcer napisał(a):Na wędkowanie w portach trzeba mieć pozwolenie, podobnie jak na wędkowanie z łodzi.

:?:
Ostatnio edytowano 05.02.2013 22:04 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.02.2013 22:02

Gdzieś wyczytałem, że w porcie (czyt. z nadbrzeża) nie wolno bez pozwolenia, ale może źle wyczytałem. :papa:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.02.2013 22:26

Janusz Bajcer napisał(a):Gdzieś wyczytałem, że w porcie (czyt. z nadbrzeża) nie wolno bez pozwolenia, ale może źle wyczytałem. :papa:

Mógłby Leon zacytować przepisy.

Makarska. Pomiędzy kutrami gość na krzesełku z wędką. Obok policja nie zainteresowana nim zupełnie. Codzienność nie tylko w Makarskiej.
Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.02.2013 22:34

Widocznie to ktoś miejscowy i policja go znała.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.02.2013 22:39

Janusz Bajcer napisał(a):Widocznie to ktoś miejscowy i policja go znała.

Albo recydywa i wiedzieli, że więcej nie wyciągną :D :wink:

Ps. Ciebie też już znają :lol:
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 05.02.2013 22:58

Znajomy też łowił na kulę wodną, tyle że musiała być flauta, wyniki mizerne , strat mało. :mrgreen:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.02.2013 00:16

Sławek, na wyspie czy lądzie te słabe wyniki?

Jakie przypony do Cro polecasz? W tytanowe chyba nie ma co inwestować tym bardziej, że przy zaczepie trzeba zestaw jakoś urwać.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 06.02.2013 06:05

Fluorocarbon.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 06.02.2013 09:09

a ja chyba w 2009 roku na ciovo łowiłem ryby z takim niemcem , który używał zamiast klasycznych cężarków podkładek i nakrętek stalowych i śmiałem się z niego że to amatorszczyzna , a tu się okazuje że to ja byłem amator z tymi swoimi ołowiami

co do zaczepów to wg mnie najlepsza metoda to w dzień znaleźć/wybrać sobie odpowiednie łowisko , bez większych kamieni i z wmiatę równym dnem i tam łowić , z dala od zaczepów
Praktycznie zawsze udawało mi się znaleźć takie miejsca choć w zasadzie nic większego nie złowiłem jeszcze
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...