mikele442 napisał(a):...Prawdziwe łowienie zaczynamy od 17:00. Zwykły zestaw gruntowy (najdłuższa możliwa rurka antysplontaniowa przytrzymuje ciężarek na skałach) i oczywiście stalka z hakiem z długim trzonkiem. Wędka najlepiej z bazaru za 50zł najgrubsza i najwytrzymalsza jaką mają a kołowrotek z wolnym biegiem. Zakładamy połowę rybki i do wody na głębokość ok 30m. ...
Ale za to złapałem dwie mureny prawie po 1m , fratę prawie 1kg , ośmiornicę, a ile ryb urwałem to nawet nie pamiętam.
Życzę wszystkim kolegom po kiju połamania sprzętu i taaaaakiej ryby.
ximus napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):Krótko - zależy gdzie.
baska voda, brela
Proszę o odpowiedź
mikele442 napisał(a):...Nie jadłem ani mureny ani ugora. Ale właściciel apartamentu mówił że murenę trzeba najpierw ugotować jak ośmiornicę ale przede wszystkim trzeba po złapaniu odciąć jej łeb. ...
mikele442 napisał(a):...Bardzo przydatnym sprzętem przy połowie w Adriatyku będzie taki chwytak to ryb (nie wiem jak się to nazywa). Czasami miałem wątpliwości czy wsiąść do ręki złapaną rybę a próby łapania tych ryb szczypcami jak na zdjęciu kończyły się często utratą zdobyczy...
mikele442 napisał(a):Pasażer posiadałem kołowrotek karpiowy z wolnym biegiem. Wolny bieg to taki drugi hamulec którego siłę ustawiasz osobno (najlżejszą możliwą). Po przekręceniu korbki (bez otwierania kabłąka) o jeden obrót wolny bieg się wyłącza i dysponujemy już siłą hamulca podstawowego. Nie wiem czy to dobrze opisałem ale zaletą tego rozwiązania jest jego prostota. Oczywiście można zrobić tak jak napisałeś ale niestety tracisz w tedy na czas skręcenia hamulca kontakt z rybą . Jeżeli wędka zamocowana jest w porządny sposób można użyć bombki ale wydaje mi się że da ona za mało luźnej żyłki. Brania jakie miałem polegały na wyciągnięciu ok. 3m żyłki przerwa 4m żyłki przerwa i dopiero odjazd przy którym następowało zacięcie. A później to wiadomo -jak u nas: sukces albo klapa
Testowałeś te rękawice ?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...