Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jankom
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jankom » 25.07.2012 20:24

Dzieki Pasazer.
Wybieram sie tam w wrzesniu a wiem ze to pyszna rybka wiec sprobuje
cos zlowic.
Dieki jeszcze raz.
Poz.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.07.2012 11:48

Jankom napisał(a):Dzieki Pasazer.
Wybieram sie tam w wrzesniu a wiem ze to pyszna rybka wiec sprobuje
cos zlowic.
Dieki jeszcze raz.
Poz.

Pyszna, potwierdzam ale kupiona niestety w Omiszu na targu. Nie udało mi się jeszcze lubina złowić. Zatem Tobie połamania kija i smacznego :wink: Pozdrav
Yelcyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yelcyn » 01.08.2012 13:32

Im bliżej wyjazdu to tym bardziej siedzę, myślę i głupoty wymyślam ;)

W Chorwacji jak wiadomo problemy są raptem praktycznie tylko dwa:
- małe rybki
- ostre, kamieniste dno.

A może tak... tak jak szczupakowy zywiec? Rybkę na kotwiczkę za grzbiet, lub haczyk za wargę i vua la???

I ryba powinna być duża i żyłka o dno się nie przetrze.

Miał ktoś podobne doświadczenia, czy będę pierwszy?
almerass
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) almerass » 01.08.2012 14:13

A może bym też wędeczkę do taksówki wrzucił ? :D
Yelcyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yelcyn » 01.08.2012 14:42

almerass napisał(a):A może bym też wędeczkę do taksówki wrzucił ? :D

Wrzucaj wrzucaj. Za rachunek jaki zapłacisz jadąc z Polski do Chorwacji taxówką, każdy taryfiarz przymknie oko na taki dodatkowy ładunek :P

Pozdrawiam
nesto
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nesto » 06.08.2012 15:35

Byłem i łowiłem lipiec/sierpień 2012
Metody:
1. boczny trok
2. spławik
3. gruntówka lekke (boczny trok z przynętą)

efekty:
najlepsze na boczny trok
najliczniejsze na spławik i gruntówkę

na boczny trok brały:
1. Pirki (rybka jak okoń) różnej wielkości, niektóre całkiem przyzwoite!
2. Owczice (chyba) patelkowata ryba.. silna i wytrzymała.. raz popuszczałem, bo hamulec był za mocno dokręcony i bałem się o żyłkę...
3. Wszystko inne, łącznie z kalmarami (2 rezy) a może to była osmiornica...? w każdym razie urwało się podczas podnoszenia z wody..
Najlepiej brały raniutko!

na gruntówki i spławik brało wszystko..
największe i najlepiej rybki brały wieczorem przed i tuż po zmierzchu.
Przebojem były sardynki, które wieczorem blisko podpływały i zaczynały sie brania..

Wszystkie zabrane rybki zostały zjedzone.
Mniam mniam.
Trzy razy uczta.
Potem rzadko łowiłem, bo rybki się przejadły, a kaleczenie ich było nie na miejscu. Są delikatne i głęboko połykają.

Przynęty:
1. Paproch na toku (mały). Za zwyczaj wytrzymywał 1 rzut. Potem łowiłem na resztki..
2. Lignje czy jakoś tak (mrożone kalmary ze sklepu). U nas taka gumowata przynęta leżałaby tydzień w wodzie. Tam po kilku sekundach bywa obgryziona całkowicie :)
3. kukurydza z puszki

Ciężkiej gruntówki nie używałem. Rejon za bardzo ludny, niebezpieczeństwo rozwalenia komuś głowy ciężarkiem i chyba jakiś bezsens.. Rekreacja jest lepsza z delikatną wędką w takie upały :)

wnioski:
1. używać lekich wędek
2. rybki są "zębate" i podgryzają przynęte - używać gumowatych, twardych przynęt
3. używać dużych przynęt i zarzucać je dosyć daleko na większe sztuki (nie jest to regułą)
4. stosować długie haczyki, niezbyt wielkie (ja stosowałem 6 - 8 z uszkiem i pokrewne)
5. ryby biorą cały czas, łowienie wśród kąpiących przynosi efekty, ale dostałem ochrzan od pewnej pływaczki i potem nie łowiłem w południe :)
6. małe haczyki to często jednorazowa przygoda, bo rybki je połykają do samego brzuszka i pozostaje odcięcie przyponu.
mikele442
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikele442 » 11.08.2012 09:23

Właśnie wróciłem z Kanicy (okolice Rogoznicy).
Po jedenastu dniach (cały pobyt 12 dni) zaskoczyłem jak łowić ryby (patelniowe) w Jadranie.
W dzień spławiczek i łapiemy drobnicę - najlepiej frata (taka z czarną kropką na ogonie ) lub podłużna , zielonkawa z czerwonym paskiem przez całą długość . Można próbować na inne ale są ryby na które nic nie bierze. Na przykład mały ugor (węgorz) pokrojony.
Prawdziwe łowienie zaczynamy od 17:00. Zwykły zestaw gruntowy (najdłuższa możliwa rurka antysplontaniowa przytrzymuje ciężarek na skałach) i oczywiście stalka z hakiem z długim trzonkiem. Wędka najlepiej z bazaru za 50zł najgrubsza i najwytrzymalsza jaką mają a kołowrotek z wolnym biegiem. Zakładamy połowę rybki i do wody na głębokość ok 30m. Szukamy miejsca ze skałami pod wodą bo właśnie tam żyją rybki o które nam chodzi. Jeżeli w ciągu 10 min. nie ma brania to wyciągamy bo na pewno rzuciliśmy w trawę podwodną. Od 17 do zmroku biorą mniejsze ośmiornic (w wolnej chwili zamieszczę filmik jak oprawić taką ośmiornicę i przepis na nią :lol: ) Po zmroku to już eldorado. Chyba nie ma sensu łowić dłużej niż do 23. Potem brania są słabsze. Dodam tylko że można trafić na naprawdę dużą rybę. Ja się tego nie spodziewałem i nie wyregulowałem hamulca przez co złamałem jedną wędkę na rybie !!!. Ale za to złapałem dwie mureny prawie po 1m , fratę prawie 1kg , ośmiornicę, a ile ryb urwałem to nawet nie pamiętam.
Życzę wszystkim kolegom po kiju połamania sprzętu i taaaaakiej ryby.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.08.2012 16:05

Witam kochane Polki i Polakow.
dnia 16.8.2012. na TV Plus program meteo wieczorkem premijera programu big game fishing o polowu tunczykow na wedke w Chorwacji. Milego oglandania. Pozdrawiam Leon
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.08.2012 18:06

mikele442 napisał(a): Dodam tylko że można trafić na naprawdę dużą rybę. Ja się tego nie spodziewałem i nie wyregulowałem hamulca przez co złamałem jedną wędkę na rybie !!!. Ale za to złapałem dwie mureny prawie po 1m , fratę prawie 1kg ,

Masz jakieś zdjęcia złapanych ryb :?: :oczko_usmiech:
mikele442
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikele442 » 12.08.2012 10:16

Mam i zamieszczę jak tylko znajdę chwilkę a w zasadzie to zaraz to zrobię :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2012 13:07

No to czekam na taaaką rybę.

Edit, OOO już są :D Hvala :idea:
bos60
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bos60 » 13.08.2012 16:39

W ta sobotę wyjeżdżam do Chorwacji. Zabieram ponton (250cm) z silnikiem 5KM. Większość pisze, ze nie ma konieczności posiadania zezwoleń, winien morskich i patentów. Są jednak tacy, którzy piszą, ze mając silnik nawet o tak małej mocy musimy mieć uprawnienia.
Kto ma racje?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2012 18:47

bos60 napisał(a):W ta sobotę wyjeżdżam do Chorwacji. Zabieram ponton (250cm) z silnikiem 5KM. Większość pisze, ze nie ma konieczności posiadania zezwoleń, winien morskich i patentów. Są jednak tacy, którzy piszą, ze mając silnik nawet o tak małej mocy musimy mieć uprawnienia.
Kto ma racje?

To nie w tym temacie, czytaj i pytaj tu >>> wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html
bos60
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bos60 » 13.08.2012 20:06

Ajjjj. Jaka jest kara za pływanie bez patentu? Ponton przygotowany, psychicznie tez sie nastawilem... :/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...