Witam wszystkich .
Tak jak obiecałem - po powrocie opiszę moją przygodę z wędkowaniem .
Więc zacznę od sprzętu - trochę dziwnego
wędka1- teleskop 3,6m
wędka2-spinning 2,6m
obie wędki przerobione na grunt - ołowie 40 gram
haki 6-8 kamatsu
żyłki -0,35 i 0,38
Powiem wam szczerze, że zabawa kosmiczna
tak naprawdę na wędkowanie poświęcałem w ciągu dnia trochę czasu - w wolnych chwilach robiłem zestaw spinningowy i zkładałem gumy lub tez wahadła - ale efektów brak - jak mi powiedział Leon - tam gdzie byłem - byłą zbyt czysta woda i to mogło byc powodem .
aczkolwiek przy mnie pewien słowak wyciągnął na spinna tuńczyka około kilograma - jako że znam słowacki i czeski to wyciągnałem z niego trochę info - przynęta- gumowa brokatowa niebiseka minirybka z takim długim ogonkiem jak w twisterach - i mowi ze na to efekty są świetne bo to nie jego pierwszy tuńczyk - a przynęte kupił w spilcie w wędkarskim obok dworca PKP. - metoda - opad
Ja z kolegą na swoje gruntówki wyciągnąłem kilka kilogramów ryb które zwą się Usata - takie paletki
kazda miała około 0,5-0,8kg
no i nad ranem - około 4 udało mi się trafić ugora - 70cm - jako , że sprzęt był mocny kazdy hol odbywał się raczej siłowo -ale da się wyczuć siłe tych ryb. za dnia nic większego się nie trafiło - wszystko małe.. takie do 10-15cm.
Jak się naucze to zamiesze zdjęcia
złapaliśmy coś jeszcze innego .. jakąś rybę inną niż wszystkie ale nie wiem jak się zwie.. wiec moze na zdjęciu zobaczycie to zobaczycie co to takiego.
przynęta - oczywiście lignia z lidla za 15 kun.
fajnie trafiłem - gdyż własciciel apartamentu w którym byłem również wedkował i rozpisał mi na kartce co i o kotrej na jakie ryby można polować - na metodę mi nie znaną - zamiast splawika opakowanie po kroplach do oczu - na żyłce 4 haki - przypon max 10 cm i haki rozstawione co 30 cm . zestaw ten był robiony na ryby powierzchniowe. przynęty na tym cudzie - chleb, lignia i sardynka - w zależności od godziny połowu
jak czegoś nie napisałem to pytajcie
no i jak ktoś chce to polecam wille zlatke na ciovo - ze względu na wedkarza własciciela i możliwość wypłynięcia z nim na wodę na większe ryby , kalmary itp
ja byłem meeega zadowolony