Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Łowienie ryb na wędkę

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 22.08.2011 23:21

Witam. Ja już po urlopie. Ale jeśli chodzi o rybki to w tym roku dzieki forum zdecydowanie lepiej: 2 congery (w tym jeden 68 cm) i kilka jakiś innych gatunków, jak rozkminię to dam znać:) ale bez orady:(. Jeśli chodzi o sklep w Makarskiej to jest naprzeciw komendy policji (początek deptaku od strony Splitu i pierwsza uliczka w prawo). Sprzedawca dał mi jaką przynętę (robaki w soli) ale orada nie dała się skusić. Najwiięcej łapałem na lignie, kupione w markecie. ciężarek 40-60 g i rzut na kilkadzieiąt metrów z cypelka (łapałem w Zivogosce Porat). Na spławiczek z bacika pobawiłem się z drobnicą. Ale walka w nocy z congerem niezapomniana (po hrvatsku ugor jak sie nie mylę). Nasze błystki i gumy wogóle sie nie sprawdziły, ale patrzyłem w sklepie, mają zdecyodanie inne sztuczne przynęty. Mam nadzieję za rok spróbować i wreszcie złowić oradę. Jadłem po raz kolejny i jest numer 1. Pozdrav
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 23.08.2011 06:37

Witaj Gregorciu..
a powiedz mi .. jakie haki miałes ? ja powiem szczerze siedziałem dziś rano na gruncie trochę.. w godzine 3 sztuki ( czegoś co wyglądało jak polski okoń) Ale bardzo małe.. do akwarium.. nie wiem czy powinienem założyć na noc duży kuty sumowy hak z filetem czy dalej cisnąć się z małymi hakami i ciągnąć drobnice... no i spining - zero efektu :)
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 23.08.2011 08:58

Na poczatku miałem takie zestaw na leszcza, który kupiłem nad polskim morzem - dwa przypony i haki chyba 2-3 z zadziorami na trzonku, grunt 60 g. Pózniej, jak zerwałem na kamieniach, również duży hak i 2 przypony, krętlik. Muszą być ostre, ponieważ tyamtejsze rybki mają twarde pyski. Na małe rybki na bata łapałem na ser żółty (bez efektów) i na chleb (kruh), brania non stop. Na chleb haczyk 14 kamatsu lub ovner i chleb zakładałem z boku na trzonek - grot odsłonięty - ciekawe akwariowe okazy. Nie wiem, ale chyba złowiłem osławionego pauka (ostrosza), jak znajdę chwilę to zamieszczę fotkę. Na tego stwora radzę uważać. Najlepsze efekty na kalmary (ligniu). Ja niestety pierwszy dzień w pracy:(
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 23.08.2011 09:01

Trochę niejasno to napisałem: haki nr 2-3, a przypony dwa po jednym haku na każdym. Zakładałem również kotwiczki. Zestaw oczywiście cięższy i pilnować wędki. Mój kilowy konger prawie porwał mi sprzęt (cięzki teleskop - nomen omen Conger) ;)
Przemek747
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemek747 » 23.08.2011 09:14

Sklep juz znalazlem i odwiedzilem :) Pytalem sie przy okazji o pozwolenia wedkarskie i uslyszalem ze sa wymagane przy profesjonalnym polowie a przy takim lowieniu nie ma sie czego bac.

Greg'orciu

Mozesz napisac w jakich godzinach lowiles? Neciles czyms? Przypony stalowe/wolframowe czy z plecionki? No i w ktorym miejscu to bylo? To jest ten pomost w porcie czy jakies miejsce na tym polwyspie??

Edit

Aha juz widze ze to inna miejscowosc jest :) myslalem ze tez wedkowales w samej Makarskiej :)
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 24.08.2011 09:49

Ja co prawda w tym roku sam nie wędkowałem ale z juniorem obserwowalismy 2 wędkarzy ze Słowenii.
Mieli typowe zestawy gruntowe, rzucali dość daleko lub czasem wywozili przynetę w morze kajakiem. Dość długi przypon - ok. 80-90 cm. Z plastikową, pustą kulką tak że przyneta sie unosiła, a nie lezała na dnie. Łapali całkiem duże sztuki - przy nas jeden wyciagnął 1,1 kg rybę na kalmara z gruntu.
Haczyki (bez względu na przynete) smarowali pastą, która sami przygotowywali - nie bardzo mogłem sie z nimi porozumieć z czego dokładnie była, bo słabo mówili po angielsku ale owoce morza na pewno. Lekko czerwonawy kolor.
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 25.08.2011 09:11

http://img714.imageshack.us/img714/2793/ssl20141h.jpg http://img594.imageshack.us/img594/2760/ssl20138.jpg z gruntu około 60 m od brzegu n alignie(kałamarnice)tylko wieczorem między 21 a 22.30
Darekwawa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darekwawa » 25.08.2011 20:43

No ładny rekinek. Ja wyjeżdżam jutro rano i mam nadzieję, że również uda mi się przynajmniej jednego złapać:)
Gdzie udało Ci się go złapać?
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 29.08.2011 22:47

Znalazłem chwilkę na zdjęcia ;)
Tutaj wędkowałem: Zivogosce Porat https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 1406215762

Mój pierwszy okaz, obstawiam kongera (ugora)
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 7201530418

potem była powtórka:
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 4271824386

A później wyciągnąłem takiego stwora, obstawiam na osławionego pauka (ostrosza):
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 9064071026

Później jeszcze jeden hol:
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 8375443202
i nie wiem co to może być

Tej rybki też nie mogę nazwać:
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 3049197426

I jeszcze na kruh takie maleństwo:
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 3411215218

W połowach dzielnie towarzyszyła mi Julka, której zadaniem była łączność z bazą (żona) ;)
https://picasaweb.google.com/1161794739 ... 0724211842

Pozdrawiam Cromaniaków i proszę o pomoc w rozszyfrowaniu nazw moich "okazów".
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 30.08.2011 07:11

nie wiem jak innym.. ale mi zdjęcia się nie odpalają ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.08.2011 07:16

MichalWroclaw napisał(a):nie wiem jak innym.. ale mi zdjęcia się nie odpalają ...

Niestety, nie znaleziono strony.
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 30.08.2011 07:36

..........rekinki..łowiłem koło Splitu w sumie kilkanaście sztuk ale nie większe niż 70-80 cm no jeden miał 92 cm ale jako że był pierwszy i nie powiem byłem trochę tym okazem zauroczony poszedł do wody po ..mamę .No i mama przyszła 1,5 h póżniej ale narobiła mi bałaganu z wędkami i stojakiem ..nie dała mi szansy na walkę
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 01.09.2011 11:20

Witam wszystkich .
Tak jak obiecałem - po powrocie opiszę moją przygodę z wędkowaniem .
Więc zacznę od sprzętu - trochę dziwnego :)
wędka1- teleskop 3,6m
wędka2-spinning 2,6m
obie wędki przerobione na grunt - ołowie 40 gram
haki 6-8 kamatsu
żyłki -0,35 i 0,38
Powiem wam szczerze, że zabawa kosmiczna :)
tak naprawdę na wędkowanie poświęcałem w ciągu dnia trochę czasu - w wolnych chwilach robiłem zestaw spinningowy i zkładałem gumy lub tez wahadła - ale efektów brak - jak mi powiedział Leon - tam gdzie byłem - byłą zbyt czysta woda i to mogło byc powodem .
aczkolwiek przy mnie pewien słowak wyciągnął na spinna tuńczyka około kilograma - jako że znam słowacki i czeski to wyciągnałem z niego trochę info - przynęta- gumowa brokatowa niebiseka minirybka z takim długim ogonkiem jak w twisterach - i mowi ze na to efekty są świetne bo to nie jego pierwszy tuńczyk - a przynęte kupił w spilcie w wędkarskim obok dworca PKP. - metoda - opad
Ja z kolegą na swoje gruntówki wyciągnąłem kilka kilogramów ryb które zwą się Usata - takie paletki :)
kazda miała około 0,5-0,8kg
no i nad ranem - około 4 udało mi się trafić ugora - 70cm - jako , że sprzęt był mocny kazdy hol odbywał się raczej siłowo -ale da się wyczuć siłe tych ryb. za dnia nic większego się nie trafiło - wszystko małe.. takie do 10-15cm.
Jak się naucze to zamiesze zdjęcia :)
złapaliśmy coś jeszcze innego .. jakąś rybę inną niż wszystkie ale nie wiem jak się zwie.. wiec moze na zdjęciu zobaczycie to zobaczycie co to takiego.
przynęta - oczywiście lignia z lidla za 15 kun.
fajnie trafiłem - gdyż własciciel apartamentu w którym byłem również wedkował i rozpisał mi na kartce co i o kotrej na jakie ryby można polować - na metodę mi nie znaną - zamiast splawika opakowanie po kroplach do oczu - na żyłce 4 haki - przypon max 10 cm i haki rozstawione co 30 cm . zestaw ten był robiony na ryby powierzchniowe. przynęty na tym cudzie - chleb, lignia i sardynka - w zależności od godziny połowu :)
jak czegoś nie napisałem to pytajcie :)
no i jak ktoś chce to polecam wille zlatke na ciovo - ze względu na wedkarza własciciela i możliwość wypłynięcia z nim na wodę na większe ryby , kalmary itp :)
ja byłem meeega zadowolony :)
Greg'orciu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg'orciu » 03.09.2011 00:54

MichalWroclaw napisał(a):nie wiem jak innym.. ale mi zdjęcia się nie odpalają ...

Właśnie nie wiem co zrobiłem nie tak ale jak macie jakiś prosty sposób na załadowanie fotek, to podpowiedzcie. Pozdrav
MichalWroclaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichalWroclaw » 03.09.2011 07:55

Greg'orciu napisał(a):

Właśnie nie wiem co zrobiłem nie tak ale jak macie jakiś prosty sposób na załadowanie fotek, to podpowiedzcie. Pozdrav

w pierwszej kolejności sprawdz w picassie - tam gdzie dodawałeś zdjęcia czy folder jest publiczny- widoczny dla wszystkich .

najprościej było by założyć na facebooku jakąkolwiek fikcyjną stronę i w tedy możesz bez problemu dodawać zdjęcia i kazdy bedzie mogł je zobaczyć ...
a moze by tak zrobić oficjalną stronę na faceeboku cromaniaków - wędkarzy .
każdy by tam mogł zamieścic swoje foty ,opisy , porady itp.
coś podobnego jak tu tyle , że ze zdjęciami nie było by problemu ..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...